Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

strasznie szarpie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• strasznie szarpie

Witam,
    Ostatnimi czasy strasznie zaczelo szarpać autem, (nie wiem jak to nazwać, ale można to porównać np. do kogoś kto uczy się jeździć to chyba każdy wyobraża sobie to 'koziołkowanie?') szarpie gdy zmieniam bieg z 1 na 2, deptając gaz mocniej jak i również spokojne naciskanie pedału gazu owocuje szarpaniem.
    Szarpanie pojawia się również gdy zredukuje z 3 na 2 i puszcze pedał gazu. Ktos wie czym może to być spowodowane? wcześniej taki probelm nie występował.

na pierwszy rzut sprawdz ukl zaplonowy (palec, kopulka, swiece, przewody) i filtry.
    lookaj gringo

Comment

ja mialem to samo, przeczyscilem wszystkie swiece i jezdzi owiele lepiej i juz nie szarpie

Comment

Miałem to samo, przeczyściłem hanie i jest gites, no może raz na miesiąc mi szarpnie ale to naprawdę sporadycznie

Comment

Niech Ci sprawdzi mechanik czy czasem poduszek pod silnikiem nie masz ponadrywanych. Mi tez szarpie (choc sprzeglo juz sie konczy) i najprawdopodobniej mam poduszke silnika do wymiany.

Comment

Zamieszczone przez usiek Zobacz posta
            Witam,
            Ostatnimi czasy strasznie zaczelo szarpać autem, (nie wiem jak to nazwać, ale można to porównać np. do kogoś kto uczy się jeździć to chyba każdy wyobraża sobie to 'koziołkowanie?') szarpie gdy zmieniam bieg z 1 na 2, deptając gaz mocniej jak i również spokojne naciskanie pedału gazu owocuje szarpaniem.
            Szarpanie pojawia się również gdy zredukuje z 3 na 2 i puszcze pedał gazu. Ktos wie czym może to być spowodowane? wcześniej taki probelm nie występował.
            A jaki silnik? W moim D13B2 była podobna sytuacja i okazało się, ze regulacja gaźnika. Nie wiem jaki Ty masz silnik.

Comment

Panowie nie bede zakładał nowego tematu tylko napiszę tutaj o moim problemie.
              Także mi szarpie moja Hania D15B2. Dzieje sie tak w przedziale 1,5-2,5 tyś. rpm. Na zimnym sporadycznie a na ciepłym dość mocno.
              Wymieniłem profilaktycznie przewody wysokiego napięcia na nowe ale problem pozostał.
              Wyczyszczona kopułka, palec (styki były troche zaśnieżałe) i ciągle to samo.
              3 miesiące temu wymieniłem świece na oryginały NGK (wypalone idealnie, każda pali bez zarzutu).
              Kolejnym objawem jest to że na wolnych obrotach autko trochę "pierdzi" tzn. co 2,3 sekundy puści cichego bąka ;p To samo sie robi jak się utrzymuje stałe obroty np. 3 tyś. rpm. Myślałem że to może zawór puszcza gdzieś kompresje, pojechałem do mechanika... ale to nie to. Naprawde nie wiem co to może być. Auto nigdy nie jeździło na LPG, kompresja wynosi 10,5-11,5 bara. Miesiąc temu problemu nie było... Moduł?? Można to jakoś sprawdzić? Bo nie chce wydawać kasy na daremno... :/
              Proszę o pomoc...
              Last edited by Gość; 28-11-2009, 16:38.

Comment

Gumol, jak sytuacja z luzami zaworowymi?
                Moduł raczej odpada. Jak się uwali, to na stałe
                Napisałem poradnik jak sprawdzić moduł i cewkę zapłonową, sprawdź w moich wcześniejszych postach.
                Last edited by twizzter; 28-11-2009, 16:55.

Comment

sprawdz czy wody w paliwie nie masz,kiedy filtr powietza i paliwa był wymieniany i zobacz ustawienie zapłonu

Comment

Luzy nie były regulowane od conajmniej 30 tyś.km. Tylko czy to ma aż taki wielki wpływ na pracę silnika, układu zapłonowego a co za tym idzie szarpaniem tylko na ciepłym? Jak jest zimny to tak jakby troszkę poklekocze ale tak jak mówie tylko troche.
                    Zapłon tak jak był ustawiony tak jest nadal. W lecie wymieniłem uszczelniacze i autko śmigało bez najmniejszych problemów... aż do listopada gdy problem sie zaczoł. Najpierw na zimnym, potem na zimnym i ciepłym a teraz praktycznie tylko na ciepłym... :/
                    Woda w paliwie...? Zobaczę...

Comment

gumol a bierze Ci olej??na niskich albo na wysokich obrotach?? ja mialem to samo ale mialem piescienie do wymiany i uszczelniacze wymienilem i wszystkie problemy zniknely jak reka odjął....ale nie koniecznie musi to byc to...ja wymienilem przed tym kable, swiece, kopulke,palec i dalej bylo to samo a po remonicku autko jezdzi jak noweczka

Comment

Tak bierze mi olej. Ale olej bierze gdzieś od 3 lat a szarpie od miesiąca :/
                        Uszczelniacze wymieniłem i auto śmigało normalnie... aż do listopada.
                        Pierścionki mam zamiar wymienić w przyszłym roku bo aktualnie ciańko z funduszami...
                        Ale ciągle nie wiem czy sie brać za ustawianie tych luzów zaworowych? Czy nic mi to aktualnie w tym szarpaniu nie pomoże?
                        Wody w paliwie brak...
                        Jakieś propozycje co dalej?
                        Jestem z okolic Rybnika, może ktoś by mi pomógł kto jest z okolicy?

Comment

Working...
                        X