Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bierze olej ;/

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez FreQ Zobacz posta
    powiedzcie mi gdzie kupywac tzw uszczelniacze pierscienie i uszczelke na allegro nie widze niestety jak ktos moze pomóc gg:4400880
    silnik D15b2 bierze mi dość sporo wlałem teraz do elfa 15w40 i doktora jednego i troszke sie uspokoiła ale jak dostanie 4tys to siwo .... i remont musowo musze zrobic i zastanawiam sie cz nie kupić silnika d15B lub d15B7
    Motodoctor nic nie daje.
    W Twoim przypadku trzeba zrobić tzw. mały remont: pierścienie + popychacze + uszczelki głowicy (uszczelki/uszczelniacze tylko Honda OEM) - ok. 1200 zł

No chyba że często zmieniasz auta i nie chcesz inwestować to kupisz silnik za kilka stówek, tylko trzeba go sprawdzić przed wyciągnięciem - przegazować na wysokich obrotach czy nie kopci itp. bo inaczej wrócisz do punktu wyjścia ...

Comment

Mam problem podobny do waszych...Kupiłem niedawno honde Civic 1.5 16v wersie amerykanska.Poprzedni wlasciciel kazal mi wymienic olej,wiec go wymienilem wraz z filtrem.I okazalo sie niedawno ze moje autko bierze mi dosc duzo oleju,bo az na 3000 km wzielo mi ponad 2 litry.I teraz ma m zmartwienie,bo nie wiem co mam robic...Czy mam wymieniac uszczelniacze czy pierscienie.czy panewki,moze jeszcze co innego???A co jesli sie okarze ze po wymianie nic z tego ???Kiedy bylem u znajomego mechanika powiedzial mi ze to nie mozliwe ze to auto bierze olej...Gdyby bral mi olej to by mi leciala chmura dymu z tumnika.I jeszcze zauwazylem ze po odkreceniu kurka od silnika olej mi troche chlapie.prosze o pomoc kogos kto sie zna.Co mam wymienic???dziekuje z gory.

Comment

Zamieszczone przez honda civic Zobacz posta
        Mam problem podobny do waszych...Kupiłem niedawno honde Civic 1.5 16v wersie amerykanska.Poprzedni wlasciciel kazal mi wymienic olej,wiec go wymienilem wraz z filtrem.I okazalo sie niedawno ze moje autko bierze mi dosc duzo oleju,bo az na 3000 km wzielo mi ponad 2 litry.I teraz ma m zmartwienie,bo nie wiem co mam robic....
        Na początek zrób płukanie silnika przy wymianie oleju np.STP - przemyje pierścienie i zawory (bezpośredno przed zlaniem starego oleju dodaje się środek do oleju i zostawia auto na 15-20 minut na wolnych obrotach).

Do tego jak nie widzisz chmury za autem a nie ma też widocznych wycieków to mogą być zużyte uszczelniacze zaworów, które niezależnie od obrotów przepuszczają olej (pierścienie tłokowe puszczają na wysokich obrotach - widać wtedy chmurę za autem) - można je wymienić bez zrzucania głowicy ...

Jakby co to zapraszam do działu "Sprzedam" ...

Edit:
        No i sorry ale przy takim zużyciu trzeba będzie przejść na olej mineralny - polecam Elf Sporti 15W40.
        Last edited by PeJot; 29-11-2008, 19:16.

Comment

Dzieki bardzo za porade,ale jestem malo doswiadczonym kierowca i nie wiem od czego mam zaczac,jeszcze nie spotkalem sie z autem z takim problemem...Na poczatek zmienic uszczelniacze zaworow???Mechanik moze sprawdzic czy one sa zuzyte i ile te uszczeliacze moga kosztowac??? i potem zrobic plukanie???prosze o odpowiedz.

Comment

Zamieszczone przez honda civic Zobacz posta
            Dzieki bardzo za porade,ale jestem malo doswiadczonym kierowca i nie wiem od czego mam zaczac,jeszcze nie spotkalem sie z autem z takim problemem...Na poczatek zmienic uszczelniacze zaworow???Mechanik moze sprawdzic czy one sa zuzyte i ile te uszczeliacze moga kosztowac??? i potem zrobic plukanie???prosze o odpowiedz.
            Dokładnie. Najpierw zrób uszczelniacze bez ściągania głowicy, potem wymiana oleju na mineralny z płukaniem środkiem STP/Xeramic, a później sprawdzisz poziom oleju po 1000km i myślę, że będzie już dobrze ...
            Last edited by PeJot; 30-11-2008, 10:31.

Comment

Uszczelniacze to koszt kilku, kilkunastu złotych za sztukę

Comment

no ja tam do astry przez 3lata lałem moto doctora ale świeżo po wymianie oleju zawsze i było znikome uzycie oleju hehe a wymieniałem co 5-6tys

Comment

Witam.Moja Honda(1.6iLS D16y7 z 96r.coupe)tez bierze olej.Wciagnie tak z niecaly litr na 1000km.Sprawdzalem cisnienie sprezania i odziwo jest bardzo dobre na kazdym z cylindrow,uszczelnie zaworow tez jest spoko.Czy przyczyna lezy po stronie pierscieni??Pomozcie.Jaki jest koszt wymiany pierscieni???Jezdze na mineralnym 15W40 Castrol mag.

Comment

masz gaz zalozony

Comment

BEZ GAZU.I jak sprawdzam olej na bagnecie to kolorek jest strasznie ciemny.Cisnienie sprezania na 1 i 4 cylindrze mam 13bar a na 2 i3 cylindrze wynosi 12.5bar.Czy to wina pierscieni zgarniajacych ze bierze olej???
                      Last edited by Gość; 05-12-2008, 13:12.

Comment

Zamieszczone przez slavo19 Zobacz posta
                        BEZ GAZU.I jak sprawdzam olej na bagnecie to kolorek jest strasznie ciemny.Cisnienie sprezania na 1 i 4 cylindrze mam 13bar a na 2 i3 cylindrze wynosi 12.5bar.Czy to wina pierscieni zgarniajacych ze bierze olej???
                        Pewnie tak. Wymiana pierścieni + remont głowicy (zaworów) załatwi sprawę - niestety jest to spora robota - koszt ponad tysiąc zł ...

Comment

Okazalo sie sie ze po wymianie rozrzadu i paru kosmetycznych usprawnieniach(posprawdzanie czy gdzies ilej nie wycieka;okazalo sie ze nie wycieka) silnik sie uszczelnil.Nie chce nic zapeszas ale juz nie bierze.Musze troche pojezdzic i sprawdzic dokladniej

Comment

Zamieszczone przez slavo19 Zobacz posta
                            Okazalo sie sie ze po wymianie rozrzadu i paru kosmetycznych usprawnieniach(posprawdzanie czy gdzies ilej nie wycieka;okazalo sie ze nie wycieka) silnik sie uszczelnil.Nie chce nic zapeszas ale juz nie bierze.Musze troche pojezdzic i sprawdzic dokladniej
                            Przy okazji rozrządu robi się też zazwyczaj uszczelniacz wału i wałka rozrządu - musiało się lać okrutnie ...

Gdy kończą się pierścienie to wkręcenie na wysokie obroty (zwłaszcza podczas jazdy) powoduje powstanie szaro-niebieskiej chmury za autem. Tak więc idzie to w miarę łatwo stwierdzić.

Comment

Przejechalem juz 250km i ani grama nie wziol.Mysle ze bedzie juz dobrze

Comment

I mi już oleju nie bierze. Niestety ja musiałem wymienić silnik ale jak narazie jestem zadowolony i to nawet bardzo. Hania stała się silniejsza i to dość znacząco + mniejsze spalanie i co najważniejsze nie wydaje już na olej silnik wyciągnięty z rozbitka przywiezionego z niemiec. koszt całości 1500zł. a do tego półroczna gwarancja warsztatu

Comment

Working...
                                X