Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana czy remont?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana czy remont?

Witam, tak jak w temacie, co jest bardziej opłacalne. Mam hondę i niestety silnik do remontu bo jest w stanie tragicznym. Słyszałam jednak ostatnio, że nie jest to opłacalne bo każda ingerencja w silnik narusza go i mimo naprawy, może zacząć się znowu psuć. Więc chciałam znać Waszą opinię,lepszy generalny remont czy wymiana?

a jesteś pewien co kupisz? Jeżeli się znasz i masz niedaleko silniki do obejżenia posłuchania i pojeżdzenia to nie ma problemu i wymieniaj.
    Pytanie jeszcze co niedomaga w twoim silniku i co to za silnik.

Comment

Jest to silnik 1,5 rok 1994 przebieg 240,000. Dzisiaj u mechanika poddany był analizie spalin i sprawdzeniu ciśnienia w silniku. Normalnie na niskich obrotach spaliny powinny wynosić 100 w hondzie w mojej jest to 1700 wiec sporo ponad normę... A taki silnik przed kupnem można przecież tez podłączyć pod komputer.

Comment

Ale co się dzieje, pije olej, kopci na siwo-niebiesko z wydechu i jest słaby ?
        Bo jak nie to nie przesadzaj z tą ekologią ...

Comment

Kolego opisz co sie dzieje z silnikiem.

Jesli spaliny to sonda lamba albo poprostu katalizator.

Jesli jestes pewny za swoj silnik to poprostu zrob mu remoncik i po problemie

Comment

Emi, nie wiem co to za mechanicy byli. Z Hondą nie można jeździć byle gdzie. Polecam reset i samo-diagnostykę komputera. W naszych autach raczej blachę się remontuje.

Comment

TLT ma racje, zrob samodiagnostyke i jakies tam bledy moze ci pokaze.
              Wydaje mi sie ze kolega chce zrobic remont bo ma za duzą emisje spalin, chce byc ekologiczny.

Tak jak mowie sonda albo katalizator i jest gitara.
              Wiecej nie moge nic powiedziec bo kolega nie zdradzil nic wiecej.

Comment

Haha, ale to nie chodzi o to, że jestem za bardzo ekologiczna, Tylko, że ona mi przy okazji pali 15 litrów na 100 km i 4 litry oleju na 1000. Więc zdecydowanie bardziej boli mnie to 2

Comment

Czyli jednak remont - 1200-1500 zł - zależy kto zrobi i na jakich częściach (byle mechanik nie oszczędzał na uszczelce pod głowicą - obowiązkowo zakup w ASO)

Comment

PeJot ja co prawda nie kupowałem oryginaslnej pod glowice ,dalem 120zl za moja ale teraz ani grama oleju nie bierze.

A bralo mi ze 2 litry na 1k

Comment

Ale uważacie, że jest sens robić remont? Nie będzie bezpieczniej wymienić?

Comment

Gremlas, oby zamiennik upg służył Ci długo bo nie ma reguły ale jednak oem'owe rzadziej sprawiają problemy (przegrzewanie się silnika, ubywanie płynu itd.itp.).

Emi737 jaki masz silnik ? Kupowany silnik należałoby dobrze sprawdzić bo który kilkunastoletni silnik nie bierze oleju (mniej czy wiecęj) ?

Robisz "mały remont" u uczciwego mechanika i jak pisałem zapominasz o problemie - ale oczywiście wybór należy do Ciebie ...

Comment

Working...
                        X