Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paliwo

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Paliwo

Czy coś sie stanie jeśli wleje paliwo 98 do Hondy Civic 1,3 z 92 roku??
    Jeśli tak to co??

nic nie powinno się stać...
    liczba oktanów mówi o łatwopalności benzyny, więc jazda na 98 powinna być bardziej efektowna, żywsza, kulturalna praca silnika
    piszę "powinna" bo wiele zależy od jakości paliwa na stacji ( na niektórych 95 jest lepsza niż 98 u innych ), od stanu naszego silnika...
    ja osobiście nie zauważałem żadnej różnicy...
    żaba, 1.3 16v 1993

Comment

nic sie nie stanie jak bedziesz wlewal 98 ja leje tylko 98 auto lepiej pracuje i lepiej odpala no i wieksza frajda z jazdy
      d16z6 http://www.honda-civic.pl/showthread.php?t=14261

Comment

ja tam leje zawsze 95, od czasu do czasu zeby silnik przeplukac zaleje 98. ale gorzej mi silnik chodzi na 98

Comment

ja leje verve na orlenie bo stwierdziłem że mniej mi jej spala a mam syndrom wrodzonej ciężkiej nogi . a wszystko zależy od jakosci paliwa.
          VGEN NAJWAŻNIEJSZY GEN W MOIM DNA

"...Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki
          powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
          Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom..."

Soichiro Honda - Honda Corporation

Comment

J sie zastanawialem czy wlac 98 z bp czy 95 supreme ze statoila do swojej 1.3. Niestety na supreme mi gorzej samochod chodzi. Nastepnym razem zalewam 98 z bp.

Comment

porównywałem rok temu różnice w spalaniu 95 a 98(ultimate) dodam ze tankuje tylko na BP
              na całym baku na 98 ultimate przy spokojnej jezdzie zrobiłem 150 km więcej
              moze cos w tym jest

Comment

po 1 aby poczuc roznice na 98 trzeba wyprzedzic zaplon, normalny zaplon moze powodowac zwiekasznie temp. gazow wylotowych

pozatym przeczytajcie 98 kontra 95

Comment

A gdzie jest najlepsze paliwo?? Ja zawsze tankuje na bp ale chyba z niego zrezygnuje bo mam dużo wody w tłumiku....

Comment

kondzi ? a o ile ten zaplon trzeba wyprzedzic ?

Comment

pozwole sobie wkleić tutaj cytat z innego forum

A gaz ma ok. 110 oktanów a samochody na gazie są słabsze, bo dla mocy ważna jest wartość opałowa paliwa a nie oktany a 95 ma ją większą niż 98 i teoretycznie na 95 samochód powinien być mocniejszy.
                      W polsce problemem jest jakość paliw i rzeczywiście może się okazać, że na 98 lepiej się jeżdzi bo jest np mniej chrzczone i ma lepsze parametry niż 95.
                      Teoretycznie nie ma sensu w naszych samochodach stosować paliwa 98 bo i tak są one strojone na 95 albo i mniej. Co innego w nowych samochodach z czujnikiem spalania stukowego, gdzie zapłon w pewnym zakresie "dostosowuje" sie do paliwa.
                      i jeszcze

Chodzi o to, że im większa liczba oktanowa tym można osiągnąć później zapłon. Nowe silniki, aby mieć coraz wyższą moc musza coraz bardziej kombinować z paliwem i jego sposobami wtrysku i stopniem kompresji. Przy silnikiach mających większą kompresję powinno się stosować paliwo Pb98. Ma ono opóźniony zapłon, czytaj przy większej kompresji ma się pewność, że w granicznym położeniu tłoka paliwo samo nie wybuchnie, jak wiadomo, gdy sprężamy mieszankę paliwa i powietrza oddawane jest ciepło.
                      Last edited by kondzi; 23-04-2009, 17:43.

Comment

Working...
                      X