Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D13B2 - duże spalanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D13B2 - duże spalanie

Witam
    Mam mały problem z moim D13B2 a mianowicie na trasie 300 km spaliło 20L paliwa! Jazda była 100-110 km/h co daje spalanie 6,6 na 100km. Dodam tylko że auto jest całkowicie seryjne, niedawno była regulacja zaworów, wymiana oleju i filtrów, jeździ na kołach 175/65 R14.
    Co może być przyczyną tak dużego spalania? Gaźnik do regulacji?
    Pozdrawiam

Szczerze to spalanie 6,6 litra nie jest wysokie. D13B2 jest autem z gaźnikiem. Regulacja może pomóc, ale rewelacji się nie spodziewaj. Proponuję zrobić przekładkę na D13B7 lub wstawić D15B7. Spalanie spadnie, dynamika silnika wzrośnie. Sam robiłem taką przekładkę więc wiem o czym mówię.

Comment

Nie jest to wysokie spalanie, raczej normalne. 1.3 najbardziej ekonomicznie jedzie na 5 biegu przy 70-80km/h. Później przy wyższych prędkościach pedał gazu trzeba bardziej "deptać". To i tak jest dobry wynik. Ja mam u siebie D13B7, w trasie pali około 7 litrów, jeśli jeżdżę w okolicach 100km/h. Jeśli chcesz zejść trochę niżej nie ingerując tak mocno w silnik i całe auto, to warto pokusić się o wycięcie katalizatora i zamontowanie kolektora 4-2-1 z D16Z6. Poprawi się zdecydowanie reakcja na gaz w dolnym zakresie obrotów. Niedawno u siebie taki zamontowałem, bez problemu można jeździć po mieście na 5 biegu 50km/h. Po sprzedaży katalizatora wszystko na czysto wyjdzie Cię około 50zł. O brak katalizatora nie musisz się martwić, mało która stacja kontroli się w to zagłębia, a co dopiero w starszych samochodach. To wręcz naturalne, że nie ma katalizatora

Comment

Working...
      X