Gość od którego kupowałem silnik mówił że to czysta seria, ten silnik stał trochę czasu ale odpalił bez problemu. Mam gaz stag4 czyli muszę się podłączyć pod komputer gazowy i sprawdzić sygnały tak? Z elektryką jestem trochę mniej ogarnięty niż z rzeczami mechanicznymi szczególnie że robię to pierwszy raz. Mam się wlutować w które przewody?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
B16a2 gaśnie.
Collapse
X
-
Nie nie.Nie podłączasz sie do zadnego gazu,gaz zostawiasz w spokoju i nie istnieje on dla Ciebie zanim auto nie będzie pracować normalnie na benzynie.
Nawet jesli sie podłączysz do tego Staga,to zomaczysz jedynie wartości,które są podawane z czujników Staga i nic poza tym,ewentualnie jeszcze czasy wtryskow benzynowych ,co Ci się kompletnie do niczego teraz nie przyda.
Mowa jest o podpięciu się do złącza na plycie samego komputera.
Takie coś:
cdee227bb81d8523med-1.jpg
Lutujesz trzy przewody do przystosowanego w tym celu gniazda (p30 takie ma) ,odpalasz laptopa i widzisz to:
albo zegary (do wyboru) i widzisz jaki czujnik niczego nie pokazuje,ew.pokazuje jakieś głupoty,np. 40st mrozu,albo cały czas takie samo podciśnienie czy uchylenie przepustnicy.
Akurat ten produkuję ja,ale z racji że nie jest to dział do sprzedawania,ani reklamy,więc zamieszczam samą fotę a urządzenia szukaj na internecie,ofert jest od groma.
Dopiero jak ogarniesz wszystko z beną na medal,to możesz robić jakieś nastawy do gazu.
Podaj mi z jakiego auta i roku jest ten silnik,bo ta przepustnica mnie męczy.Wszystko czego nie wiem mnie męczy
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postanie jest to dział do sprzedawania,ani reklamy
Zamieszczone przez kamil19 Zobacz postaZ tego co on mówił to z civica VtiMAP przy przepustnicy.
1d9d6f09a3879ca86424f6410509aeb4-1056x527.jpg
A tu jest starsze a2 z 4gen MAP przy przepustnicy.
Wcześniej było b16a1 ale VT a nie VTI,to w nim był zewnętrzny MAP (15 dolny rysunek). Ktoś łże jak pokojówka
858af8521883a8c9f3a05c7f7ea44b77-1056x527.jpg
15428bab2a902343f8b396a04f559d4f-1056x527.jpg
Albo masz klepniete a1,albo a2 z przepustnicą od a1,albo z przepustnicą od czegoś innego
56mm d seria
60mm h, b seria (z tym że w h serii 60mm też ma czujnik na przepustnicy,ale nie znam wszystkich Hond)
62mm h seria
64 Ciebie nie dotyczy
Wyżej to integra albo tuningowe.Last edited by m26; 26-10-2016, 15:11.
Comment
-
Ja np znalazłem coś takiego https://www.darren-criss.org/b16a2-w...5d457b8ca.html więc nie wiem, zgłupiałem już. A tych kableków do map sensora poszukam jeszcze ale dopiero w weekend bo samochód daleko :P
I jeszcze jedno pytanie mam czy da się wymienić tą rurkę zaznaczoną na zdjęciu bo jest ułamana. Może macie jakieś patenty. 858af8521883a8c9f3a05c7f7ea44b77-1056x5271.jpgLast edited by kamil19; 26-10-2016, 19:12.
Comment
-
Rurka to nie problem.W moim kolku z y8 dorabiałem tam wszystkie króćce.Bierzesz pręt nierdzewny i gwintujes,potem wiercisz w nim otwór i masz.
Albo kupujesz gotowca
największy sklep internetowy w Polsce oferujący części i instalacje LPG. Niskie ceny, błyskawiczna wysyłka, tysiące zadowolonych klientów.
Co do tego linka co wkleiłeś ,to sie poddaję.
Na grodzi jest VIN,ale nie mogę go rozszyfrować,na pewno jest to 5gen bo poznaję po korektorze,ale nic więcej.
Może ktoś bedzie dociekliwy i ten numer odczyta,bo choć to nieistotne,to jednak bardzo chciaółbym wiedzieć gdzie takiego ulepa sprzedawali.
Comment
-
Kod nie działa,jest błąd
Ten katalog jest oparty o prawdziwe bazy Hondy,wiec jesli nie wchodzi VIN ,to musi być błędny.Last edited by m26; 27-10-2016, 14:18.
Comment
-
Wczoraj miałem chwilę i sprawdziłem ilość pinów w kostkach, po lewej stronie jest od B16A2 a po prawej jest od D16Z6 więc jak widać na załączonym zdjęciu brak jest 4 pinów.20160629_173759.jpgIMG_20161110_204556.jpg
Wrzucam zdjęcie numerów seryjnych silnika jeszcze przed włożeniem.
Comment
-
Kostka od map sensora się znalazła, pomyliłem ją z kostką od czujnika TPS, sprawdziłem na schemacie po kolorach przewodów. Kolory które idą od wiązki kabinowej to : zielono-niebieski, różowo-biały, żółto biały. A z drugiej strony tak jak na poprzednim zdjęciu pokazałem jest brak pinów. I teraz moje pytanie bo wychodzi mi że to brak pinów od czujnika TPS ale jak to jest możliwe? Skoro w kolektorze ssącym jest TPS a kostki do niego nie ma, obleciałem instalację, kawałek izolacji rozwaliłem pozdejmowałem peszle i nie luźnych obciętych kabli. Co teraz zrobić? Dorobić kable do tego czujnika?
A i akurat ten silnik ma EVAP przy kolektorze ssącym, ale był rozwalony i założony jest teraz od D16Z6.Last edited by kamil19; 12-11-2016, 02:01.
Comment
-
Zamieszczone przez kamil19 Zobacz postaKostka od map sensora się znalazła, pomyliłem ją z kostką od czujnika TPSTo jest przypadek od którego kipi na forach.
Wsadź na razie przepustkę z d serii,a zamiast szukać map sensora,to poszukaj całej przepustnicy z h22 62mm. będzie niewiele drożej a za to solidnie.
Comment
-
Może to głupie pytanie ale Map sensor od d16z6 nie podejdzie do B16a2? bo założyłem go i jutro tzn. dzisiaj planowałem zrobić uchwyt do niego żeby go przykręcić go gdzieś do grodzi. I co zrobić z tym TPS? Dorobić piny i kable pociągnąć z kostką?
Comment
-
TPS musisz mieć podpięty,ale akurat to nie problem,bo przylutujesz sobie kostkę z przewodami z innego auta.4, 5,6gen,Pralki,Accordy,ITR-y -wszystkie mają ten sam TPS i tą samą kostkę,utniesz z naddatkiem ze 20centów i miejsce łączone schowasz sobie w wiązce.
Map podejdzie z d16,ale nie do tej przepustnicy co masz-do niej tylko tak jak pisałem wcześniej,musi być zewnętrzny.
Zamieszczone przez kamil19 Zobacz postaplanowałem zrobić uchwyt do niego żeby go przykręcić go gdzieś do grodzi
Comment
Comment