Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

swap/mini-me z D15B3 na....???

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• swap/mini-me z D15B3 na....???

Witam Panowie.
    Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o samochody, a hondy dopiero się uczę
    Mam silnik D15B3 chciałam wsadzić do i maskę VTECa. Mam już głowicę, wyplanowaną i coś tam było wymieniane, ogólnie trochę grosza to kosztowało. Nie wiem dokładnie od czego to głowica czy od z czy b ( projekt zaczął mój ex i on się zajmował mechaniką, ja tylko płaciłam) I tu pierwsze pytanie, jak to sprawdzić?
    Po drugie, w sumie za późno o to pytać, bo większość części mam ale czy już nie lepiej mieć ten gaźnik niż wtrysk?
    Kolejna sprawa, mam już tą głowicę, kolektory, wtryskiwacze. Czego mi brakuje?? z tego co pamiętam o ile dobrze mówił to wiązki elektrycznej i oczywiście komputera.
    Więc wiązka elektryczna z jakiego modelu będzie pasować? Jaki komputer, czy to obojętne to i tak się mapę odpowiednią wgrywa?
    Czy ta instalacja LPG która jest obecnie będzie się nadawać, bo coś tez była mowa że zbiornik paliwa muszę wymieniać, ale po co??
    Jestem laikiem, więc najlepiej byłoby jakbym to komuś oddała i dowiedziała się na koniec ile PLN do zapłaty:P
    Pzdr Beti

podkreślasz że jesteś laikiem ale zasada pracy silnika nie powinna być Ci obca .
    Elementarną wiedzą każdego użytkownika silnika spalinowego jest ...co? wiedzą że przewaga silnika zasilanego w paliwo wtryskiem jest optymalna = lepsza niż gaźnikowego .
    Czyli jako motocyklistka musisz wiedzieć że prócz nalepek "CBR itd" ... to więcej mocy lepsze zbieranie, lepsze osiągi ma ten który ma wtrysk.
    Lepsze osiągi będzie miał też ten który będzie się wyżej kręcił, czyli aby zachować odpowiednie warunki pracy takie spalanie mieszanki (jej dobór) musi być bardzo precyzyjny.
    Jeśli zamierzasz jeździć na paliwie 98 lub wyżej to nie dlatego że sie ma więcej mocy a dla wysokich obrotów silnika i dla odpowiedniej pracy silnika by nie powodowało to efektu "spalania stukowego".
    Więc pytanie
    Zamieszczone przez BetiCBR Zobacz posta
    Jaki komputer, czy to obojętne to i tak się mapę odpowiednią wgrywa?
    dla silnika
    chciałam wsadzić do i maskę VTECa
    to stwierdzenie
    części mam ale czy już nie lepiej mieć ten gaźnik
    jest kompletnie bez sensu!
    Po co Ci Vtec na gaźniku?! skoro nic z niego nie wydusisz ... tym gaźnikiem. Wsadź gaźnik do CBRki ..i zobaczysz jak pojedzie....
    To tak jak wsadzić kona na owies do bagażnika zamiast silnika.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Drogi kolego, miałam jedną CBRkę na gaźniku...i wcale wolna nie była, 250km/h leciała i nie musiałam się prosić.
      Negujesz mnie (nie znając moich powodów) bo napisałam czy nie lepiej gaźnik a ja zapytałam o to bo na jakimś forum hondy chłopak pytał o podobną kwestię i tam mu radzili żeby zostawił gaźnik bo będzie tak lepiej, bo niewiele więcej osiągnie. Dlatego zapytałam. A z tego co czytałam to było dużo argumentów za i przeciw na mój rozum gaźnik też można bardzo precyzyjnie ustawić pod względem mieszanki. No ale nie wymyślili by później wtrysku gdyby gaźnik był niezawodny.
      Nie miałam też w ogóle w zamiarze wkładać VTECa na gaźnik... jak już zmieniać to na wtryski. Nie o to mi chodziło, a raczej czy cała zabawa ma sens. Bo jeśli mam wykładać kupę kasy tylko po to żeby uzyskać raptem 10 km więcej to gra nie jest do końca warta świeczki... Szkoda tylko kasy wydanej na graty.
      a będzie musiało mi wystarczy 172 kucyków w mojej CBRce na WTRYSKU:P

Comment

Kolejna sprawa ze w sumie zeby dodać mocy motocyklowi stosuje sie inne zabiegi niż w samochodzie. W motocyklu w zależności co chce osiągnąć mogę zmieniać ilość zębów na zębatkach. Dołożyć power Commandera, w ostateczności też i uturbic. Zmienić filtr na K&N. Ale nikt nie zmienia głowicy czy gaźnika na wtryski. Jeśli chce to zrobić to zmienia motocykl i Tyle.
        W sumie na innym forum juz dostałam odpowiedź jakiej potrzebowałam.
        Bartholomew982 to tak ogolnikowo jest opisane, a ja potrzebowałam konkretnie do mojego przypadku ale dzięki, poczytam

Comment

Working...
        X