Witam. Mam Honde Civic V i towarzyszy temu niepokojaca przypadlosc z ukladem chlodzenia. Mianowicie podczas jazdy poza miastem oraz na prostej drodze w miescie wszystko wydaje sie byc ok, tzn. temperatura silnika na normalnym poziomie. Problem pojawia sie podczas stania w korku na wzniesieniu. Po pewnym czasie temperatura zaczyna sie podnosic az dochodzi to maksa, opadajac co pewien czas troche w dol. Wiatrak uruchamia sie co jakas minute na okolo 15sek. po czym przestaje krecic pomimo ze wskaznik temperatury jes ciagle prawie na czerwonym polu. Gdy wlacze nawiem bucha z niego bardzo gorace powietrze. Majac taka sytuacje zajechalem na parking nie wylaczajac silnika i po pewnym czasie wskazowka troche opadla ale zauwazylem dziwna rzecz. Przy tak nagrzanym silniku, gdy wlaczam lub wylaczam swiatla, odsuwam lub zasuwam elektryczne szyby, wlaczam lub wylaczam nawiem, wskazowka natychmiast podnosi sie do czerwonego pola, gdy wylaczam swiatla lub przestaje poruszac szybami wskazowka temperatury znacznie spada, dzieje sie tak do tego stopnia, ze majac wskazowke dokladnie w polowie i uruchamiajac te wszystkie elektryczne rzeczy na raz, wskazowka w kilka sekund podskoczyla na czerwone pole... Problem nie ma miejsca gdy silnik nie jest nagrzany (pewien czas po pierwszym zapaleniu z rana) uruchamianie elektrycznych rzeczy wogole nie wplywa na wskazania temperatury... Dodam ze sprawdzalem czy uklad nie jest zapowietrzony, mam wymieniony czujnik temperatury od wiatraka i zalozona nowa chlodnice. Obydwa przewody od chlodnicy sa bardzo gorace. Ilosc plynu takze jest w normie. Moje pytanie jest takie-czy faktycznie silnik sie przegrzewa czy to moze byc tylko czujnik temperatury odpowiedzialny za je wskazywanie na desce rozdzielczej. Dziwi mnie ze wiatrak wlacza sie tylka na krotka chwile skoro wskazywana jest tak wysoka temperatura. Prosze o jakies opinie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wskaźnik temperatury dziwnie się zachowuje
Collapse
X
-
Jeśli płyn chłodniczy się nie gotuje to na pewno wskazania są złe na desce rozdzielczejMoja ko-Hankahttp://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R
Szerszeń by grzes41gthttps://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
sigpic
-
Zamieszczone przez zp24 Zobacz postamam wymieniony czujnik temperatury od wiatraka i zalozona nowa chlodnice.
Pzdr.
Comment
-
Kolego najlepiej fizycznie sprawdzić temperaturę jaką ma płyn i porównać z wskazaniem. Jest trochę niepokojące to, że podczas załączania jakikolwiek odbiorników zmieniają się wskazania - według mnie nie powinno mieć to miejsca ale mimo wszystko sprawdź na początek faktyczną temperaturę płynu. Można jeszcze sprawdzić jak zmienia się rezystancja czujnika podczas zmiany temperatury.
Comment
Comment