Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie 1.3 a 1.5. Jak to jest?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Spalanie 1.3 a 1.5. Jak to jest?

Witam.

Mam pytanie odnośnie spalania w 1.3 a 1.5 .

Trochę się nasłuchałem i nie wiem czy w to wierzyć czy nie

Mówiono mi, że silnik 1.3 to jest gaźnikowiec i podaje paliwo stałą dużą dawkę przez co nawet wolna jazda ma duże spalania bo do silnika idzie taka sama duża dawka paliwa.

Za to niby 1.5 to wielopunktowy wtrysk i przy wolnej jeździe paliwo nie idzie od razu pełną parą, tylko np. jeden wtrysk podaje paliwo przy wolnej jeździe, gdy przyśpieszamy włącza się drugi wtrysk i więcej przez co podobno spalanie nie jest takie duże.

To samo dotyczy się gazu, że jest ekonomiczny.

Podobno 1.5 jest na równi spalaniem z 1.3 przez te dawkowanie paliwa wielopunktowy.

Nie wiem, co o tym myśleć, dlatego pytam tu.

Czekam na szybką poradę.

Pozdrawiam

siema mam ten sam problem bo juz sam sie pogubiłem, poniewaz słyszałem ze niektórym 1.3 spala nawet 10 l... a sam taka mam i nie zauwazyłem az takiego spalania ale tez niewiem ile moze spalic najmniej itp pozdro.
    ,,Co Dwa wałki to nie jeden''

Comment

Moje 1.3 paliło średnio 8-8,5 l LPG na 100 km (60% miasto) Jak jej mocno deptałem to wzrastało do 10-11... Też słyszałem że 1.3 i 1.5 palą podobnie ale 1.5 oferuje lepszą dynamikę. Ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Wiele osób siedzących w temacie twierdzi, że 1.3 jest bardzie trwały, ma grubsze pierścienie i żadziej pali olej. Ponadto w 1.3 jest lepsza szkrzynia biegów. Powiem krótko - ja miałem 1.3 przez prawie 4 lata i w mieście auto spisywalo się suuuuuuuupaer, bardzo dynamiczne, przyjemne w prowadzeniu. W trasi nie ma co ukrywać że 1.3 to trochę mało, szczcególnie jak masz zamiar wyprzedzać TIRy na tych naszych drogach. Ogólnie polecam 1.3, ja ze swoim nie miałem żadnych problemów i nawet nie interesowałem się gaźnikiem... Acha łatwiej dostać 1.3 w dobrym stanie niż 1.5.
      Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

moze ktos jeszcze sie wypowie? czy lepiej 1.3 czy 1.5?

Comment

Miałem 1.3 (obecnie mam 1.5) i palił kosmiczne ilości, od 7 do 10 litrów na 100km. Raz udało mi się zejść na 6 ale to muskanie gazu, i rozpędzanie trwało bardzo długo, oraz zero wyprzedzania. To jest na tej zasadzie że 1.3 trzeba wyżyłować, pociągać na większych obrotach, żeby jechało więc musi palić. 1.5 daje sobie spokojnie radę przy delikatnym traktowaniu i na plus jest to że jest czym wyprzedać w razie czego. Jakbyś chciał założyć gaz to 1.5 też będzie lepszym silnikiem do tego.
          - Stuk! Puk!
          - Kto tam?
          - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Nie zgadzam się kolego z tobą co do 1.3.Aktualnie mam ten silniczek teraz już z gazem.I powiem ci ,że najlepszy mój wynik to 5.8l.A tak to miasto 7,7,5 l zależy od jazdy.A jeżdzę dość dynamicznie.Teraz na gazie przy spokojnej jezdzie pali mi 8.A tak jak go kręcę a kręcę to z 10.Na pełnej butli robię 300 km więc nie jest zle.Widocznie miałeś coś nie halo z silnikiem.U mnie po założeniu gazu był bardzo mały spadek mocy aż się zdziwiłem.
            Taki tam Civic 1.3:-)

Comment

Podrzucam swoje skromne wyniki z 1,3 16v, tylko że w nieco lżejszym IV gen'ie z 91 roku - po dobrych kilku latach jeżdżenia i dokładnym obliczaniu spalania - najniższe 5,12 (spokojna trasa latem), najwyższe 8,23 (miasto i ostra zima). Oczywiście w L/100km czystej benzynki 95

Comment

Ja miałem z 10 lat temu takiego cifa z 95r. z silnikiem 1,3 i sprawował się bardzo dobrze. Do końca nie brał oliwy, jeździło się dynamicznie. Tak to prawda że 1,3 jest trwalszym silnikiem, ma lepszą skrzynie i dużo łatwiej nawet wtedy było znaleźć egzemplarz bardziej zadbany. Ja w tym momencie abstrahując, wybrałbym 1,3

Comment

Working...
                X