Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic 1.5 16V wersja kanadyjska, spalanie 14L/100KM ?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda Civic 1.5 16V wersja kanadyjska, spalanie 14L/100KM ?

witam szanownych forumowiczów,
    kupiłem jakis czas temu to autko, poprzedni własciciel twierdził ze pali mu w trasie ok 5-6L, w miescie ok 7-8L na alufelgach w okresie jesienno-zimowym, natomiast mi na kołach zimowych na miescie na krotkich dystansach rano dom->praca (3km), wieczorem praca->dom (3km) ok 14L/100, a na trasie ok 9przy normalanej jezdzie... skad ta roznica? termostat raczej ok bo w srodku dosyc szybko nagrzewa sie... ostatnio bylem u mechanika, okazało sie ze jest wyciek spod miski olejowej, wiec wymienił 2 simeringi i rolke, jednak przy rozebraniu rozrzadu (poprzedni własciciel go wymienił 8 tys km temu, mechanik ocenil na idelany wiec zostawiłem) okazało sie ze byl zle ustawiony, poprawił to jednak spalanie nadal takie samo :/ dodam ze nie mam obrotomierza wiec jade na wyczucie, z kolei wiem ze honda lubi wysokie obroty, a ja 3 bieg wrzucam juz ok 40-50km/h, 4 bieg ok 60-70km/h, zaznaczam ze jezdze spokojnie.... co jest grane????

Dzieki z gory za zainteresowanie i ewentualna pomoc

Może to być wina tego, że komputer robi za dużą mieszankę paliwową np. sonda lambda uszkodzona lub coś z wtryskami. Ja mam też taką hondę sedana kanadyjską wersje 1.5 i mi tak ogólnie pali 7l na 100km a jeżdżę różnie ale też krótkie trasy jak u ciebie tyle pali to musi być coś nie tak. Pozdrawiam.

Comment

Spalanie Honda

Dzieki za wypowiedz, w sumie czytałem ze jesli sonda byłaby uszkodzona to bardzo duzo pali, Tobie 7L mi dwa razy wiecej hmm, wiedziałem ze honda lubi wypic troche ale az tyle ...

Comment

nie ma sprawy

Comment

Tak czytam ciagle te fora i ludzie roznie pisza, jedni ze ma prawo tyle palic na tak krotkich dystansach (3km w jedna strone, potem 8 godzin przerwy i powrot), drudzy ze to niemozliwe ... kto ma racje? dodam ze wskaznik od temp. na desce rozdzielczej nigdy nie podniosl mi sie wiecej niz na 1/4 zakresu od 2 miesiecy zarowno podczas jazdy w miescie jak i w trasie ...

Comment

to raczej sie nie dogrzewa powinno byc blizej polowy u mnie w amerykańskim 8v(d15b8) spalanie przy jezdzie 10km DK + 2km miasto wynosi ~7l
            w sumie najekonomiczniej z reguły wychodzi jezdzic na shift up light'cie (taka zielona strzalka nie wiem czy masz cos takiego)
            Last edited by Gość; 04-01-2009, 16:41.

Comment

Poprzedni własciciel juz raz wymienial chlodnice, ale z tego co zauwazyłem to na uzywana, co do temp. to przy uruchomieniu silnika po kilku min robi sie w srodku ciepło, ale wskazowka dopiero po dluzszym czasie podnosi na lekko w gore, i tak jak wspomniałem max 1/3 zakresu... moze czujnik temp silnika lub chłodnicy nawala.

Comment

a komputer nic nie mowi?
                poza tym nawet takie niedogrzanie nie powinno podwajac spalania no i jak wskazowka sie zaczyna podnosic to zadaje sie ze jest juz ok 60C (nie pamietam gdzie widzialem)
                i dodatkowe ten czujnik nie ma nic do kompa, u mnie przy uszkodzonym(odłączonym) czujniku (tw sensor) samochod jak byl zimny nie chcial zapalic i pojawial sie blad nr 6

Comment

To jest model nawet bez obrotomierza niestety ....

Comment

przez komputer mialem na mysli kontrolke check engine taka pomaranczowa
                    pod kontrolka niezapiecia pasow jak zapalasz samochod powinna sie na chwile zaswiecic niektorzy sprytni sprzedawcy wyjmuja (ja tak mialem) polecam poszukac wiecej pod haslem samodiagnostyka

Comment

Tzn tak racja zapala sie po przekreceniu kluczyka na chwile po czym gasnie ... dzieki poczytam

Comment

czyli teoretycznie wszystko ok tzn z poziomu komputera nie wiem co wiecej mozna powiedziec zdalnie ;(

Comment

no wlasnie czytam i wnioskuje ze wszystko ok zadnych bledow .... kurde moze te czujniki temp. trzeba wymienic bo spalanie 14L/100km w miescie troche duzo, choc z drugiej strony wiele osob na to narzeka, moze te modele tak maja ... chyba musze sie udac do mechanika...

Comment

najlepiej przegonic auto w trasie troche dluzszej i wszystko bedzie jasne IMHO nawet na 16v nie powinien duzo wiecej niz 10 palic

Comment

zrob tym autem 100km na trasie w jednym kawalku i spali ci 6,5 litra,przeciez ty prawie cala droge jedziesz na ssaniu ,ja jak mialem 3km do pracy to chodzilem pieszo mozna bylo isc na browar po robocie
                              sigpic

Comment

Working...
                              X