Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płyn Chłodniczy wylewa sie z zbiorniczka.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Płyn Chłodniczy wylewa sie z zbiorniczka.

Witam!
    Mam taki problem, po nagrzaniu silnika z pod korka zbiorniczka wyrównawczego wylewa się płyn chłodniczy. No i pytanie co to może być? Proszę o pomoc.
    Silnik d15b2 + wtrysk z b7

a jaki masz stan płynu w zbiorniczku na zimnym silniku bo płyn jak sie rozgrzeje ponosi swój poziom o ok 1cm do 1,5 max

Comment

sprawdzę jak silnik ostygnie bo na razie gorący

Comment

odkrec nakretke od zbiorniczka i wsadz ten węzyk w jakąs wode w pudełeczku i zobacz czy nie idą bańki powietrza oczywiście na odpalonym silniku i nagrzanym bo albo masz zapowietrzony układ albo poszła uszczelka pod głowica, choc ja stawiam na uszczelke bo układ mozna bardzo łatwo odpowietrzyc
        Last edited by sebastanlec; 22-05-2012, 20:25.

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
        Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

zrobiłem tak jak mówiłeś i nakręciłem filmik https://www.youtube.com/watch?v=PcC5...ature=youtu.be odkręciłem też korek chłodnicy(zbiorniczek wyrównawczy był zakręcony) i stamtąd powietrze nie leciało

Comment

mialem kolega tak samo jak na twoim filmiku wymienilem uszczelke pod glowica oddalem auto do "specjalisty" i stwierdzil ze uszczelka... A bierze ci duzo plynu?? bo ja np po przejechaniu 30 km musialem dolac 2 litry wody.....

Comment

właśnie płynu mi nie bierze tylko tyle co się przez korek wyleje, jak wymieniłeś uszczelkę to problem znikną?

Comment

no dobra ...pytanie:
                - czy odpowietrzyłeś układ?
                - czy płyn jest brudny od spalin?
                - czy jak włączysz ogrzewanie w kabinie (po nagrzaniu silnika) to wieje gorącym powietrzem? gorącym bardzo odczuwalnie?
                Kierownik Działu Diesla

Comment

100% uszczelka pod głowicą chyba ze masz pecha i masz pękniętą głowice

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
                  Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

od dawna byłem za działem dla jasnowidzących ...
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

ok dzięki wszystkim za odpowiedz i pomoc w temacie, w sobotę zdejmę głowicę i będzie mniej więcej wiadomo co jest nie tak.

Comment

...pewnie bo głowicę to się zdejmuje w przerwie na śniadanie ...
                        nooo w szoku jestem że ludzie o d razu biorą się za poważną robotę a proste rzeczy olewają i naprawde wierzysz jasnowidzom z Forum?....... i w ogóle Cię nie zainteresowały moje pytania? zapytałem o banały, ale ja bym wolał to sprawdzić, nic nie kosztuje, a jak po takich wydatkach dalej bedzie puszczał banki .. to co zrobisz?
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

DLaczego chcesz od razu robić głowicę??? W mojej Hance było dokładnie tak samo, a na bank nie była to uszczelka bo ją robiłem zaraz po zakupie, łącznie ze szlifem głowicy i wymianą szpilek. Nigdy z tym nie doszedłem do porządku, stwierdziłem że "ten typ tak ma" i na bieżąco kontrolowałem stan płynu w chłodnicy. Musiałem dolewać z 200 ml na 2 miesiące. Poza tym, po każdych 10 tyś km, gdy wymieniałem olej to ten był w "dobrym stanie", pod korkiem pokrywy czyściutko, nie kopciła. Więc na 100% nie była winna uszczelka. Wykonaj test wskazany przez rambo, bo być może w ten sposób zaoszczędzisz grubą kasę. Acha u mnie przepalona uszczelka objawiła się tym, że auto na LPG gasło, na benzynie było ok. Ponoć na gazie jest bardziej czuły.
                          Last edited by Remek; 25-05-2012, 07:40.
                          Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...

Comment

rambo7 wybacz ze ominąłem twój post a więc tak wczoraj jeszcze raz odpowietrzyłem układ według tego poradnika https://www.fotoporadnik.cba.pl/termostat.htm wszystko szło dobrze oprócz jednej rzeczy, w poradniku pisze "Zatykamy palcem kruciec i pompujemy gornym wezem wielokrotnie do czasu az po puszczeniu krucca zacznie wydostawac sie sam plyn." u mnie tak nie było dopiero po odkręceniu korka chłodnicy z króćca wydostawał się płyn. Sprawdzałem też ogrzewanie i wieje gorącym powietrzem tak jak powinno być, płyn wyssałem miernikiem płynu chłodniczego i jest czysty. dodam jeszcze ze samochód posiada instalacje LPG

Comment

zrobił sie trochę chaos, uporządkujmy:
                              tak sie składa że w d15b2 jest odpowietrznik zaraz przy wejściu górnego węża do bloku - kalamitka, odkręcałeś? i rozumiem ciecz wyciekła?!

piszesz kilka wpisów wcześniej #7:
                              Zamieszczone przez silvo18 Zobacz posta
                              właśnie płynu mi nie bierze tylko tyle co się przez korek wyleje
                              no to dziwię się opinii którą łykasz że "to ma 100% uszczelka" ... jedno drugiemu zaprzecza - czyli pierniczenie farmazonów.

wpis wyżej # 14 piszesz :
                              Zamieszczone przez silvo18 Zobacz posta
                              (...) i jest czysty
                              no to stary jeśli to są fakty?! prawdziwe i sie nie pomyliłeś, to w życiu nie uszczelka, jest to niemożliwość techniczna.

silnik z instalacją LPG ma to do siebie że układy lubią sie zapowietrzać szczególnie wtedy gdy któryś z węzy obiegu (przy instalacji LPG) jest na poziomie wyższym a nawet równym poziomowi min zb. wyrównawczego - jeśli tak masz, a układ elementów temu sprzyja bo ciasno jest pod maską i dośc płasko z uwagi na piękna linie tego wozu ...zobacz ile jest wysokości błotnika w WV jest 3 razy wyższy.
                              Sprawdź jak lecą węże przy reduktorze i innych elementach LPG czy aby nie są na podobnej wys. co zb. wyrównawczy - jak są to tak być nie powinno, najlepiej jest jak są nieco niżej.

Pytanie dodatkowe:
                              - czy wskazówka temp silnika wchodzi na pole czerwone i płyn sie wylewa???
                              - czy wskazówka stoi w okolicach połowy a płyn sie wylewa zb. wyrównawczym?
                              Last edited by rambo7; 25-05-2012, 16:23.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X