Witam mam problem prosze o podpowiedz,kupilem honde v generacji 94 rok silnik 1.3 16 tyle ze mam czerwona pokrywe zaworow sek jest w tym na 2 cylindrze jest cisnienie nie cale 9 a na pozostalych 11,11,12 boje sie troche ze silnik moze byc juz do niczego tyle ze nie kopci nie bierze oleju nie ubywa wody wiem napewno ze jak sciagne fajke ze swiecy to nie ma reakcji a na pozostalych jest slyszalem ze to moze podcisnenie nie wiem czy to prawda zawory ponoc nie maja luzow tak mechani mowi prosze o pomoc jezeli poda ktos numer to odzwonie
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
slabsze cinienie na 2 cylindrze
Collapse
X
-
Zapewne masz silnik D13B....ileś tam
Kolor pokrywy nie wpłynie na zwiększenie czy zmniejszenie ciśnienia sprężania.
W Twoim silniku wartości ciśnienia powinny wynosić ok 1,3 MPa (na nowym silniku)-minimalna wartość to 0,95 Mpa.
Powodem usterki może być uszkodzenie zaworów,zużycie pierścionków i gładzi cylindrycznej ewentualnie do wymiany uszczelka głowicy do wymiany.ビートル ジョン
-
Witajcie
Jak już Kolego kupiłeś, to nie masz się czego bać, chyba tylko skarbówkiTeraz trzeba o nią dbać!
Co do istoty problemu:
1. Jeśli mechanik mówi, że nie ma luzów, to albo Mu wierzysz albo nie. Jeśli to sprawdził, to kłamać chyba nie ma powodu. Raczej by wtedy powiedział że są. Potem skasował by Cię za regulację a nie odwrotnie. Więc raczej nie zawory, bo sprawdzając luzy pewnie by zauważył uszkodzenia. Wykluczyć tego jednak nie możesz.
2.Drugie, kolejne wskazanie Szanownego Pana Prezesa Tego Bałaganu, wydaje się najbardziej prawdopodobne. Nie piszesz nic o przebiegu, ale Hondy raczej nie parkują tylko jeżdżą. Więc pierścienie na tłokach swoje się już poślizgały. Wystarczy, że materiał na pierścienie na ten tłok był za słaby lub zbyt dobry
. Jak słaby to pierścien pada, jak za dobry to gładź cylindra jest jaka jest a średnica ponadnormatywna się robi. Spada ciśnienie i wyższe samo z siebie raczej nie będzie. Piszę "raczej", bo widziałem jak zapieczony pierścień "odpuszczał" przy właściwej eksploatacji silnika. Nie wiesz prawdopodobnie jak poprzedni właściciel traktował sprawę bieżącej obsługi. ( oleje, filtry itd. ).
3. Co do uszczelki głowicy, to ze strachemale pozwolę sobie nie do końca się zgodzić. Niższe ciśnienie na jednym tylko z cylindrów, bez żadnych innych objawów, to wg mojego skromnego zdania pozwala ją na razie uwolnić od oskarżeń.
Z danych jakie podał powyżej BJ wynika, że wartość ciśnienia na tym cylindrze jest już poniżej dopuszczalnej . Stąd pewnie Twoje odczucie, że jak zdejmujesz kapturki ze świec to na pierwszym, trzecim i czwartym powoduje to zmianę pracy silnika, a na tym nie. Też powoduje. Tyle, że ten jeden sam w sobie niewiele już pomaga pozostałym. Jeśli go więc odłączysz, to zmiana nie jest aż tak radykalna. Jeśli robisz to przy którymś z pozostałych, to ( przejaskrawiając oczywiście problem ) z czterocylindrowego silnika robisz wręcz dwucylindrowy. To już słychać i czuć wyraźnie.
Reasumując: zadbaj o to co oczywiste. Powymieniaj płyny, oleje, filtry jeśli nie masz absolutnej pewności w jakim są stanie . Zacznij korzystać z przywileju i frajdy posiadania Hondy. Obserwuj, słuchaj a z czasem zaczniesz też wręcz czuć niedomagania . Na dzień dzisiejszy, jeśli nie ma zakłóceń w pracy silnika a zaniepokoił Cię tylko wynik pomiaru, to spokojnie. Za jakiś czas ponownie dokonaj pomiaru. Dalszy spadek już i tak niskiej wartości będzie musiał być skorygowany. Ale według mnie nie musisz tego robić tuż przed Świętami. Bo całkiem darmo to się pewno nie odbędzie.
Pzdr.
Comment
-
czesc dziekuje za wyczerpojaca odpowiedz wiesz problem w tym ze jest wrazenie ze silnik terakocze przez ten cylinder mam nadzieje ze to jeszcze moze byc jakies podcisnienie bo ponoc ten cylinder poloczony jest z serwem czy cos takiego po za tym jest jeszcze gaznik tez moze jakies lewe powietrze lapac
Comment
-
Witaj.
Terkotanie jak to nazywasz to najczęściej zawory ale to podobno mechanik wykluczył.
Serwo, gaźnik, powietrze - różne sprawy i żadna nie ma związku z kompresją na jednym tylko cylindrze.
Przyczyna tkwi w jednym z obszarów wskazanych przez BeatleJohna i pewnie spokojnie do niej dojdziesz.
Pzdr.
Comment
-
Zrób próbę olejową.
Układ podciśnień i gaźnik nie ma nic do spadku kompresji na jednym cylindrze. Piszesz że "zawory nie mają luzów", a mieć muszą (ustawiane i regulowane na zimnym silniku), w przeciwnym wypadku mogą być podparte i kompresja będzie uciekać, co grozi wypaleniem zaworów/gniazd, czyli głowicą do remontu. Sprawdź wartości luzów zaworowych na zimnym silniku, czy są prawidłowe.
Comment
-
witam dziekuje za odp koledzy ja sie pomylilem i mechanik mowil ze sa luzy tyle ze ja mu kazalem wyregolowac zawory a nie sprawdzic i mam wrazenie ze fuszere zrobil i to mnie boli nie bylem przy tym i zle zrobilem chyba pojde gdzie indziej jeszcze raz ze by to wykluczyc zly jestem bo dopiero co kupilem i procz tego jestem zadowolony jezdzi sie wybornie mozna polubiec hanke mialem wcesniej audi b4 wygoda moze i lepsza ale hondzianka fajna
Comment
Comment