Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wraca płyn do zbiorniczka wyrównaczego chłodnicy ...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wraca płyn do zbiorniczka wyrównaczego chłodnicy ...

Witam

Mam taki problem, autko świeżo wróciło od mechanika w tamtym tygodniu po wymianie uszczelki pod głowicą. Zauważyłem, że przybywa mi płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym, jest już powyżej max jakieś 2-3 cm. Co to może być ?

dzieje się to tylko wtedy, kiedy silnik się zagrzeje - jeśli to jest tylko 2-3cm to wszystko jest w porządku, normalne i tak ma być.
    Jeśli np, rano przed jazdą sprawdzisz poziom (sprawdź) i bedzie o te 2-3cm niżej niż po rozgrzanym - to jest ok i tak ma być.
    Jeśli przy tym, podczas jazdy masz ogrzewanie normalne tzn. po 15km jazdy naprawde ciepłe grzanie (jak z farelki) a po sprawdzeniu w zbiorniczku przybyło te 2-3cm to jest OK, i tak ma być.
    Czyli, płyn nie ucieka a zmienia swoją objętość w zależności od temp silnika - to jest ok, sądzę że teraz jesteś "uczulony" po tej wymianie a kiedyś nie zwracałeś na to aż takiej uwagi , najważniejsze żę nie wywala płynu przez zb. wyrównawczy - to by było źle.

Dlatego na zimnym silniku nie należy nalewać ponad MAX znacznika zbiornika wyrównawczego bo on, spełnia swego rodzaju rolę bufora - tak jak to obserwujesz płynu raz jest wiecej a raz mniej - kolejną sprawą na Plus jest to że masz sprawny Korek na chłodnicy (oraz na zbiorniczku, jeśli jest) który przy odpowiednim ciśnieniu pozwala wydostać się nadmiarowi do zb. wyrównawczego a kiedy trzeba pobrać z niego. Twój układ wydaje mi sie (po twoim ospie) pracuje wzorowo .
    Last edited by rambo7; 22-02-2012, 11:49.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Sprawdzę z rana jutro i jak będzie anomalia to dam znać... Dziękuję, za dokładny opis sytuacji... Pozdrawiam

Edit:
      Sprawa wygląda tak sprawdziłem dziś rano stan płynu i nie wrócił na swoje miejsce, wziąłem pisadło zaznaczyłem ile go jest i będę obserwował czy go przybywa. Jeżeli tak to będę prosił was o pomoc
      Last edited by rambo7; 23-02-2012, 13:16. Powód: Edit po sobie.

Comment

jezeli bedzie przybywac to uszczelke pod głowicą masz do wymiany, przerabiałem takie cos nie raz, tak wiem ze mechanik ci wymieniał ale to jest zycie, mi co 4 miechy waliło uszczelke pod głowica dopóki nie założyłem metalowej i odpowiednio dokręciłem

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
        Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

Working...
        X