Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wykręcanie urwanej świecy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wykręcanie urwanej świecy

Podczas wykręcania świecy urwał się gwint. Czyli wyszło coś takiego:
    https://img227.imageshack.us/img227/...1026265kp2.jpg, a został sam gwint. Wbiłem tam TORXA jednak nie wystarczyło. Zakupiłem wykrętak. Założyłem 0,5 m rurkę i nie chce puścić. Czytałem gdzieś (chyba forum mazdy) żeby wykręcać na gorącym silniku. No i dwa pytania:
    - czy na gorącym silniku po rozszerzeniu materiału nie będzie jeszcze ciężej?
    - jak mogę rozgrzać silnik? - Próbować odpalić bez jednej świecy ?

A może brutalna siła czyli dłuższa rurka

Jeżeli chodzi o pytanie co do łatwości dokręcania-na zimnym czy rozgrzanym, to wydaje mi się, że na rozgrzanym silniku powinno być łatwiej, ponieważ gdy silnik jest zimny metal się skurcza i bardziej zaciska się na gwincie, gdy rozgrzejesz rozszerzy się i ułatwi odkręcenie świecy.

Comment

Ciekawe wytłumaczenie... Ale warto spróbować. Tylko jak rozgrzać silnik. Myślicie że można go odpalić na trzech "baniakach" ?

Comment

Niterra ist der weltweit führende Hersteller der Marken NGK Ignition Parts und NTK Vehicle Electronics. Niterra ▶ beste Zünd- und Sensortechnik

"W dzisiejszych silnikach wyposażonych w głowice aluminiowe po ogrzaniu aluminium rozciąga się więcej niż świeca zapłonowa, co powoduje zablokowanie świecy. Dlatego świece zapłonowe należy wymieniać zasadniczo po całkowitym ochłodzeniu silnika."

Comment

proponuje na siłe wykrecic a jesli cos pójdzie nie tak zawsze mozna zrobic tulejke z gwintem, wkrecic na dobry klej i juz

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
          Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

Auto wylądowało u mechanika. Nie zwróciłem uwagi że w "gnieździe świecy"(głowica) jest pęknięcie które najprawdopodobniej spowodowało zapieczenie świecy. Skończyło się na wymianie głowicy. Przy okazji ręczny(idzie zima :-) ) i hamulce przód. Dzięki wszystkim za pomoc.

Comment

Working...
            X