Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porównanie dwóch silników

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Porównanie dwóch silników

Proszę o porównanie dwóch silników 1,3

W załączniku daję zdjęcia obu silników. I teraz kilka pytań:
    - w czerwonym z prawej strony jest inna nakrętka?
    - z prawej w czerwonym nad tym zbiornikiem z niebieską nakrętką nie ma tego, co jest w czarnym, co to jest i dlaczego w czerwonym tego nie ma?
    - w czerwonym jest jakaś rura, która idzie ze środka do lewej, a w czarnym tego nie ma, co to jest i po co to jest?
    - jeśli oba silniki są 1,3 to dlaczego różnią się nieco wyglądem?
    - jak ogólnie oceniacie silniki po zdjęciach? Który jest w lepszym stanie?
    - inne Wasze uwagi i sugestie mile widziane

Przepraszam za głupie pytania ale nie znam się na samochodach. Chcę dopiero kupić jedną z nich i zacząć się tego wszystkiego uczyć. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
    Załączone pliki

Oba silniki są takie same d13b2. W jednym nie ma tej "rury" bo założony jest filtr stożkowy, a w drugim seria. To coś nad niebieską nakrętką to syrena alarmu, bądź centralnego zamka No i w tej czarnej jest klima. Stanu silnika nie da się określić po zdjęciach, przejedź się jedną i drugą i może zauważysz jakieś różnice.
    Last edited by boss85; 04-08-2011, 11:32.

Comment

A lepiej ten filtr czy serie? I który lepiej wygląda? Na lepszy stan?

Comment

myślę że przy takim silniku nie ma zbyt wielkiej różnicy ze stożkiem czy bez, bo to silnik na gaźniku. Być może się mylę, nie miałem gaźnikowca, ale miałem na dwupunkcie 1,5 i tam nie odczuwałem żadnej różnicy, efektów dźwiękowych również nie zauważyłem. Stożek słychać tylko w przypadku wielopunktu. nie patrz na takie detale jak stożek, ważny jest stan silnika, czy nie kopci, czy nie bierze oleju, czy równo pracuje silnik, przejedź się i sprawdź który lepszy. Zobacz też stan blach jednej i drugiej.

Comment

Blachy ma chyba lepsze ta czerwona. No ja też chciałem 1,5 ale nie mogę nic znaleźć w moich okolicach. A mam pytanie jaką prędkość taki silnik 1,3 powinien osiągnąć na 2 i 3 biegu przy obrotach rzędu 5000/6000?
          I dodatkowe pytanie dlaczego czerwony ma obrotomierz a czarny nie?

Comment

Niektóre były wypuszczane bez obrotomierza, ale przy odrobinie chęci i pracy można dorobić. Co do prędkości na obrotach 5k/6k Ci nie powiem bo nie mam takiego silnika.
            Pozdrawiam.

Comment

A duże koszty dorobienia takiego obrotomierza? Widziałem zegary za 50-60zł na allegro, ale robocizna jeszcze. I proszę o wypowiedź odnośnie tej prędkości osób, które wiedzą.

Comment

Working...
              X