Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zmiana silnika z 1.5 na 1.5 ;)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• zmiana silnika z 1.5 na 1.5 ;)

Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy temat na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Posiadam Hondę civic Hatchback 1.5 16v 90km z 93r. Zaczęło się tak, że z własnej głupoty kupiłem auto w rozsypce, za które sporo przepłaciłem... oddałem auto do mechanika, u którego przeszło wymianę amortyzatorów, sprężyn, komplet hamulców przód i tył, pół oś z przodu, rozrząd, olej, filtry itd.

Pozostaje kwestia silnika... Problem polega na tym że po przejechaniu troszkę ponad 1500km ubyło z silnika 1/3 oleju.

Wydaje mi się, że zamiast ładować w remont lepiej będzie go po prostu zmienić na sprawny o tej samej pojemności by uniknąć dodatkowych kosztów

I tu rodzi się moje główne pytanie

Czy podejdzie bez większych modyfikacji silnik 1.5 115km z VI gen??
    Ewentualnie co dodatkowo trzeba zmienić/dodać itp??

Na znanym portalu aukcyjnym można taki silniczek z VI gen dostać do 1000zł a zawsze to te 25km więcej niż teraz mam, dlatego też zrodziła się u mnie taka myśl.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Wszystko da się zrobić . Z tego co piszesz masz obecnie D15B2 na dwupunktowym wtrysku i chcesz wrzucić D15Z6/Z8 na VTEC na pełnym wtrysku. Potrzeby ci będzie kompletny swap (silnik, osprzęt, komp, wiązki) + modyfikacja wiązki kabinowej i silnikowej. Skrzynię tylko zostaw swoją, bo ta z D15Z6 jest najdłuższa w D-serii . Moim zdaniem masz dobry pomysł na ten swap, bo to jest super silnik z potencjałem . Sam raczej tego nie ogarniesz, chyba że masz pojecie o mechanice i elektryce.

Comment

Kolego ale czy tego oleju to ci ubywa 1/3 wogóle z silnika czy na bagnecie. Bo jak z bagnetu to jeszcze nie jest tak źle. U mnie przy 1.5 D15b2 muszę dolewać 500ml co 2000 km i w żadne swapy nie mam zamiaru się ładować. Wolę raz na 2 miesiące dolać oleju za 20 zł jak zmieniać silnik, przy czym swap pewnie wyniesie ok 1500-2000zł razem z robocizną.
      a i tak do końca nie masz pewności w jakim stanie jest nowy silnik.
      Ale to tylko moje zdanie.

Comment

Nawet jak ubywa 1/3 z bagnetu na 1000 km, to jest jakieś 320 mm. Jakby nie patrzeć - dużo, bo to śa ponad 3 litry od wymiany do wymiany. Twoje opcje: SWAP, remont, dolewanie . Jak wiążesz dalsze plany z tym autem, to polecam ci swap na zdrowe D15Z6/Z8 (Z8 łatwiej znaleźć zadbane)

Comment

No więc jeśli to jest możliwe za kwotę 1500-2000zl a nawet do 3tys z wliczoną robocizną to jak najbardziej pisał bym się na swap W remont nie chciał bym się ładować bo z tego co mi mechanik obliczył to tez będzie koszt ok 1500zł... Czekam na kolejne odpowiedzi.

Comment

jesli chcesz przeznaczyc kwote 2tys na remont to bys miał dobry silnik tylko ze swap bedzie mocniejszy, ja u siebie robiłem remont bo kosztowało mnie to tylko czesci bo sam robiłem, smigam juz 2 lat i jest super

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
            Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

kurcze właśnie myślę, że ze swapa był bym bardziej zadowolony mam jednak przykre wspomnienia z dawnym samochodem fordem mondeo 95r gdzie zatarłem silnik i wymieniłem na ten sam 1.6 i auto już nie tyle że nie jechało tak jak kiedyś ale nie mogłem go jeszcze wyczuć i strasznie mi sie nim jeździło... Będę musiał znaleźć kogoś kto naprawde dobrze się na tym zna i będzie wiedział co zrobić i jak żeby to grało dobrze...

Comment

Zamieszczone przez citrus Zobacz posta
                No więc jeśli to jest możliwe za kwotę 1500-2000zl a nawet do 3tys z wliczoną robocizną to jak najbardziej pisał bym się na swap W remont nie chciał bym się ładować bo z tego co mi mechanik obliczył to tez będzie koszt ok 1500zł... Czekam na kolejne odpowiedzi.
                mylisz sie kolego....
                kupujac uzywany silnik nie masz pewnosci w jakim bedzie stanie - dostaniesz gwarancje itp ale na rozroch - a to czy bedzie olej jadl to druga sprawa.
                moze pic wiecej niz twoj
                to policz sobie swap na d15z6 to silnik okolo 1000 plus robota okolo 500-700.
                i do tego dolicz rozrzad olej plyny filtry itp to 2000 Ci braknie
                ja na twoim miejscu zrobilbym remont...,bo wydasz 1500zl okolo i bedziesz mial pewnosc.

Comment

remont pewniejsza sprawa, bedziesz smigał i smigał ale twój wybór

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
                  Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

Working...
                  X