Jackogra Po wymianie chłodnicy mógł być problem z obrotami na LPG bo układ był jeszcze zapowietrzony
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ciepły silnik nie odpala
Collapse
X
-
No ja mam nadzieję że "huśtawki nastrojów" mojej Hondy to efekt wymiany chłodnicy. A przyznam się, że zapomniałem że parownik jest chłodzony cieczą z chłodnicy :P więc teraz cała ta sytuacja jest dla mnie jasna. ...
Kolejne kilkadziesiąt km zrobiłem i ciszawszystko zdaje się pracować tak jak powinno ;D
Dzięki chłopaki za oświecenie mniei jak coś to będziemy w kontakcie.
Pozdrawiam.
No i wracam z prośbą o pomoc .. niestety ..
Znów auto nierówno pali i znów temat tyczy się jazdy na benzynie :/ ..
Gdy odpaliłem auto to nic nie wskazywało na problemy, jednak gdy tylko wrzuciłem 1szy bieg i zacząłem ruszać auto dziwnie szarpnęło i wróciły objawy - zaczęło szarpać. Gdy auto chodzi na jałowym to trzyma obroty jak być powinno ale gdy tylko chcę dodać gazu to auto zaczyna się dławić :/ i czy wcisne pedał gazu trochę, czy do końca to obroty spadają .. słychać ewidentnie jak schodzi z obrotów i zasadniczo gaśnie, chyba że zacznę pompować pedałem gazu to się wtedy wkręca na obroty.. w czasie jazdy równo chodzi tylko na wysokich obrotach na 4tym biegu przy 80-90 km/h auto szarpie w czasie jazdy jakby kończyło się paliwo, przy ponad 100km/h jedzie już w miarę normalnie. Dla jasności - paliwo się nie kończyświerzo wlane 25l Pb95 z Shella.
Na szczęście na LPG wszystko chodzi ok i mogę użytkować samochód.
EG33, Silnik 1,3 rocznik 1992.
I co może być tym razem ?
Comment
-
chciałem zwrócić uwagę iż temat trochę odbiega od tytułowego wątku, albo do zamknięcia albo trzeba rozważyć czy nie założyć nowego wątku w temacie nierównej pracy czy szarpania.
Koledze który chciał wskazówki jak dokonać przelutowania (zgodnie z sugestią Z-cy Prezesa) polecam to: https://www.civic5g.pdg.pl/silnik.ph...zekaznik_pompy
lub podobne rzeczy w sieci znajdziesz.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Może i trochę odbiega ale dla mnie jest to cały czas ten sam problem z autem, a zaczął się właśnie z problemami przy pracy i odpalaniu na ciepłym silniku..
W tym temacie można przeczytać jakie próby naprawy i jakie problemy napotkałem.
Można też przeczytać, że "przekaznika nie ma bo jest pompka mechaniczna" - Sebastanlec.
Nie bez powodu też w poprzednim swoim poście zamieściłem pojemność swojej Hondy, jej model i rocznik, żeby ludzie chętni mi pomóc nie musieli czasem pisać postów typu - "napisz jeszcze jaki masz silnik .. " co osoby znające się na Hondach od razu powinno naprowadzić na to, że nie ma w tym modelu przekaźnika pompy paliwa..
Zwracam się więc ponownie z prośbą o pomoc bowiem dziś problem występował ponownie.. Przejechałem ok 8 km i znów zaczęło się dziwne chodzenie silnika..
Pomożecie czy "temat do zamknięcia" ?
Comment
-
właśnie na to chciałem głównie Tobie zwrócić uwagę iż:
w temacie przekażnika sprawa jest jasna - dla mnie zamknięta.
aby Tobie pomóc,
Ty Jackogra potrzebujesz pomocy w nieco innym obszarze (pośrednio można by ciągnąć ten wątek tutaj) dlatego jeśli tu, to nie uzyskasz mocnego wsparcia - bo większości nie chce czytać tego wszystkiego - bo temat przeszedł z przekażnika na "nierówną pracę silnika".
poprostu nowy wątek bardziej by zwrócił uwagę na dokładnie twój problem - większośc Fachowców śledzić wątka przekaźnika nie bdzie - bo go zna doskonale, i przy tym nie doczytają że tu kolega Jackogra ma jakiś pochodny problem.
dlatego rozważ, bo widać potrzebujesz pomocy.
Moim zdaniem temat do zamknięcia.
(moim zdaniem można rozważyć dział z gazem, na moje wyczucie to masz problem z reduktorem i układem chłodzenia (część instalacji jest ze sobą powiązana) szukałbym w tych miejscach gdzie ostatnio było grzebane, raczej nie w silniczku krokowym. Ale nie można tego wykluczyć - natomist wiem że S-krokowe sięuszkadzają od "strzłu gazów" głównie z zimie membranka przepuszcza i ma problem z odpaleniem w mrozy potem nierówna praca, w lato to nie ma dużego znaczenia, pozatym ta pompa mechaniczna paliwa ? - nie jestem przekonany że nie masz przekaźnika - sprawdziłeś to? czy informacje otrzymane słownie bierzesz za pewnik ? - ja bym to sprawdził. Generalnie w Nowym Włatku możesz dać odniesienie ze tutaj już nieco pisałećw temacie swojego problemu).Last edited by rambo7; 15-07-2011, 08:34.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Więc sprawa nie jest zamknięta bo w silniku d13b2 nie ma przekaźnika pompy paliwa. Co wiecej w temacie nie ma informacji jakie silniki inni mieli a od razu padła sugeracja przelutowania przekaźnika.. chyba faktycznie macie dość tej dolegliwości :P ale ponieważ u mnie tego rozwiązania nie da się zastosować bo owego przekaźnika nie ma to proszę o pomoc.
Przypomnę, że auto dusi się na benzynie podczas dodawania gazu do pewnego pułapu obrotów (dość wysoko bo przerywa na 4 biegu do prędkości ok 100km/h). Nie przyspiesza, wręcz zwalnia jeśli nie pompuje pedałem gazu. Trochę to wygląda jakby łapało paliwo z powietrzem i nierówno dostarczało je do silnika. Na LPG problemu nie ma. W aucie robione było:
-jesień 2010 - cała elektryka silnika - świece kable kopułka paluch .. coś tam jeszcze ale nie pamiętam,
-3/4 miesiące temu przegląd LPG oraz wymiana oleju wraz z filtrem,
-ok 4 miesięcy - wymiana filtra powietrza,
-2/3 miesiące wymiana filtra paliwa,
-ok 1 miesiąc - wymiana chłodnicy oraz płynu chłodniczego.
Problem pojawił się kilka dni temu zaraz po odpaleniu silnika - był zimny. Wczoraj po ok 8km gdy zredukowałem na 3 bieg znów wrócił - silnik zdołał już złapać temperaturę. Dziś przełączyłem na chwilę podczas jazdy i od razu szarpał... Dodam jeszcze ,że dzień przed wystąpieniem problemu wlałem w auto 25 litrów PB95 z Shella..
Po przeczytaniu OGROMU tematów typu "brak mocy; problem z silnikiem; itp" nie do końca widze specjalne podobieństwo do problemów innych użytkowników.. Jednak wszędzie (czy z LPG czy bez) czyszczenie i regulacja gaźnika miała wpływ na poprawę pracy silnika więc nie pozostaje mi chyba nic innego jak też podjąc ową próbę .. Jeśli ktoś ma jednak jakieś propozycje to chętnie wysłucham
Mimo wszystko spróbuję uzyskać pomoc i rozwiązać problem z poziomu tego tematu. Chyba, że faktycznie temat zostanie "olany" to ponowię próbę w innym, być może nowym temacie
Ale dzięki za zwrócenie uwagi na siłę przebicia na forumLast edited by Gość; 15-07-2011, 17:36.
Comment
-
temat wątka to: "ciepły silnik nie odpala" stąd odrazu trafna sugesia o przekaźniku kolego, nie ma sie co rozwodzić na temat silników mówiąc krótko - "standard".
w sumie sam sobie odpowiedziałeś, tak temat jak sam zauważyłeś był "(...) w sugeracja przelutowania przekaźnika." chciałem pomóc, nie utrudniać, ale widać jesteś uparty, wiec ok, czekamy ma mądre wypowiedzi dot Twojego problemu w tym wątku, 3-mam kciuki.
moim zdaniem to się tu nie nadaje... ale prosze bardzo, tylko szkoda czasu.
Temat wątka powtórze brzmi: "ciepły silnik nie odpala" a to jak widze nie stanowi problemu w Twoim przypadku, stąd od razu sugestia Tomo1 o przekaźniku i po sprawie, dlatego po czasie jak Cię czytam uważam że temat nie jest zbieżny z Twoim problemem, u Ciebie problem tkwi zupełnie gdzie indziej, ale nie chcesz się dać przekonać?Last edited by rambo7; 15-07-2011, 21:19.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
gaźnik.... do czyszczenia
Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne
Comment
-
OK , gaźnik po czyszczeniu ale problem jest dalej. z racji że za bardzo zjadę z tematu to zakładam nowy temat.
https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=26404
Comment
Comment