Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wibracje silnika, drżenie podczas przyspieszania, spadek mocy.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wibracje silnika, drżenie podczas przyspieszania, spadek mocy.

Witam serdecznie,

Civic 1.3 93r 3D

Od dwóch dni autko nie nadaje się dojazdy, mianowicie na jałowym biegu dochodzi do nierównej pracy silnika obroty są dużo niższe niż to było jak hania była zdrowa, ale problem tak naprawde sie zaczyna jak dodaje gazu - otwieram przepustnice. Wtedy silnik zaczyna wibrować (czuć to wewnątrz). I tak za każdym razem na każdym biegu, dodatkowo przyspieszając z tymi wibracjami auto ma dużo słabszą moc.

Jak myślicie gdzie można zacząć szukać przyczyn? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, Domin

sprawdz swiece może mają już dośc

Comment

Świece mają zaledwie 17 tyś.

Comment

Ja bym standardowo stawiał na filtr paliwa że jest zasyfiony... a jak się sprawa ma z filtrem powietrza?

Comment

Właśnie filtry są po niecałych 10 tyś. Byłem dziś u znajomego, przejechał się i powiedział, że wygląda mu to na niedziałającą jedną świecę. Bo jak autko się wkręci na obroty to przestaje się "dusić" i drgać, Zauważyłem do tego, że z wydechu pryska nieprzepaloną benzyną, więc chyba zacznę od tych świec jednak.

Comment

Wądpie żeby to była benzyna... bardziej bym się skłaniał przy skroplonym powietrzu... a powiedz kiedy i w jakich okolicznościach zaczelo sie to dziac tzn kiedy

Comment

Najpierw około 4 dni temu zauważyłem, że podczas przyspieszania auto nie miało mocy jak wcześniej i delikatnie coś drgało. Poźniej coraz gorzej, aż od wczoraj jak rano wsiadłem odpaliłem, jak już ssanie przestało działać to, na jałowym biegu spadały obroty niższe niż zwykle i przy dodaniu gazu wyżej opisane objawy (to samo podczas jazdy) i tak już zostało. Na początku pomyślałem, że to kolejny foch bo kila razy obroty na jałowym biegu były jakieś nieregularne ale po depnięciu i wkręceniu na wyższe obroty nie było problemu.
              A co do benzyny to tak myślę bo w garażu zaczęło "pachnieć" benzyną.

Comment

Ja bym nadal stawaił na zapchany filtr paliwa... miałeś syf w baku i powoli Ci zapychało i oto efekt jaki masz...

Comment

A nie szarpie Ci Kolego podczas tych wibracji? Ja bym dodatkowo stawial na gaźnik. Filtr paliwa też mógł się zapchać jak zjechałeś kiedys bak do prawie zera to mogło zassać jakiś syf z baku. Jednak objawy któe opisujesz moga też swiadczyc o gaźniku. Kiedy ostatnio byl regulowany?

Comment

Gaźnik nie był regulowany za mojej kadencji na pewno czyli 3 lata, co do filtra to macie racje koszt jest nie wielki a i tak się przyda wymienić.
                    Ciężko określić czy w tym samym momencie jak drży to szarpie, raczej bym powiedział, że nie ma reguły

Comment

No to jeśli przez 3 lata nie był regulowany gaźnik to sądzę ze czas najwyzszy. Nie pali Ci silnik ogółem wiecej paliwa niż te 3 lata temu? Ja miałem podobną sytuację do tej co opisujesz w pierwszym poscie. Też walczyłem z tym nie wiedizalem co to jest w końcu podczas dodawania gazu silnik zamiast wkręcać się na obroty gasł... Oddałęm auto do swojego sprawdzonego gaźnikowca, któy przeczyścił układ, wyregulowal gaźnik i problem zniknął.

PS. wejdź w temat -> https://www.civicforum.pl/showthread...acja+ga%BCnika moze Ci się coś przyda. Jeśli zamierzasz sam zajać się regulowaniem gaźnika to niezbędny będzie Ci manual. Jednak jeśli obawiasz sie ze coś sobie narobisz z autem to oddaj do gaźnikowca- koszt ok. 50 zł.
                      Last edited by Sebulerbin; 09-02-2011, 23:50.

Comment

Spalanie jest większe to fakt. Będę musiał znaleźć kogoś kto się na tym zna. Dzięki jak się rozwiąże coś dam znać

Comment

Poszukaj poszukaj dokłądnie w swojej okolicy, bo babroków "gaźnikowych mechaników" jest niestety bardzo dużo, a taki kasę weźmie a problem rozwiaże moze na tydzień czasu... Powodzenia.

Comment

Working...
                          X