Witam jadąc dziś moim civic'em (1.6 125km 1992r.) na dwójce miałem jakieś 6 tys. obr/min i nagle wskazówka z prędkościomierza opadła na dół i kontrolka v-tec przestała się świecić i teraz już sie nie zapala. auto powyżej 5 tys obr/min "traci" moc a przy 6.5tys obr/min jakby się zalewał paliwem czy ma to coś wspólnego z prędkościomierzem?? dodam że na bardzo zimnym działa prędkościomierz ale z czasem zaczyna falować a potem spadnie na dół proszę o pomoc. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nie działający v-tec i prędkościomierz proszę o pomoc
Collapse
X
-
VTEC nie włączy się na postoju, a skoro komp nie widzi prędkości to myśli że auto stoi i VTECa nie odpali mimo że jedziesz. Sprawdź czujnik prędkości pojazdu (VSS) na skrzyni, może gdzieś przerywa obwód lub sam czujnik pada. Nie zapala Ci się "check engine"?
-
Wykaże ale w V-gen. nie było dwóch sond, tylko jedna na kolektorze wydechowym. Skąd wiesz że to sonda i co ona ma do prędkościomierza oraz VTEC?
Zrób samodiagnostykę (nie potrzeba do tego komputera tylko kawałek kabla/drucika) i sczytaj błędy, opisów szukaj na forum.
Comment
-
nie mówię że to wina sondy. A skąd wiem że to sonda? Duże spalanie zapach benzyny przy odpaleniu silnika czarny polot na końcówce wydechu to chyba nic innego nie może być. I w papierach mam napisane mechanik pojazdów samochodowycha o tych dwóch sondach to rzeczywiście mogłem czytać o innej gen.
Comment
-
tak szczerze mówiąc to takie objawy mogą również przy innych przypadłościach ...smodiagnostyka ci powie ....
co do vitka to tak jak mówi miras dopuki nie ogarniesz predkościomierza nie będziesz mia vteca ...VGEN NAJWAŻNIEJSZY GEN W MOIM DNA
"...Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki
powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom..."
Soichiro Honda - Honda Corporation
Comment
Comment