Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bierze olej

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• bierze olej

Witam, mam civica 1,5 90KM z 94 roku, mam problem auto bierze dużo oleju! ok 1 Litr na 2,5tys km mimo że jeżdzę raczej w dolnym zakresie obrotów a olej jest mineralny!!!!!!!!!! Pewnie ma już ze 250 tys albo wiecej ae szkoda mi jej sprzedać bo jest śliczna i ma bdb stan zawieszenia. NIe kopci co dziwne pracuje równo i jest dynamiczna. NIe jestem jakimś maniakiem żeby dawać 1500zł na remont starego silnika w 16 letnim aucie. Mam pytanie. Czy jest jakiś preparat który obniży choć o połowe zużycie oleju? Czy te doktory i inne to badziewie i syf? Czytałem o tym i jak to w necie każdy mówi co innego. Naprawdę proszę bez cynizmu tylko o rzeczową krótką odpowiedź. Szkoda auta bo jest po blacharce zawieszenie super stan i śmiga. Nawet jak kupie co innego to tego nie sprzedam bo to ostatnia łądna honda. Pozdraiwiam.

jeśli zależy Ci na tym autku rób remont bo te moto doktory nic nie dadzą a nawet pogorszą sprawę...
    piszesz że nie kopci ale oliwy ubywa, sprawdź czy nie masz oleju w układzie chłodzenia jeśli tak to masz do wymiany uszczelkę pod głowicą nic strasznego

Comment

Nie, to pierścienie albo uszczelniacze albo jedno i drugie. Nie opłąca sie remontować tego silnika. Są trzy opcje: kupić inny silnik (ale może być taki sam) sprzedać auto ( rozpłakałbym się jak dziecko chyba) lub dolać raz na 2 miesiące litre oleju za 14 zł i śmigac ile sie da.

Wiesz, nie jestem jakimś miłośnikiem hondy ( patrząc na nowe modele trudno nim być) z tej jestem zadowolony ale nowszej hondy nie kupie bo są ..... brzydkie. Po prostu lubie to auto ale nie dam 1500 za remont silnika w 16 letnim aucie które za chwile z powrotem zacznie rdzewieć.
      Last edited by Karl1985; 16-11-2010, 22:28. Powód: łącz posty, używaj do tego opcji edit

Comment

Zamieszczone przez KaMyG
        Wiesz, nie jestem jakimś miłośnikiem hondy ( patrząc na nowe modele trudno nim być) z tej jestem zadowolony ale nowszej hondy nie kupie bo są ..... brzydkie. Po prostu lubie to auto ale nie dam 1500 za remont silnika w 16 letnim aucie które za chwile z powrotem zacznie rdzewieć.
        to jeździj i dolewaj nikt nic mądrzejszego nie doradzi skoro nie chcesz remontu

Comment

dzięki i tak zrobie

Comment

Jaki masz silnik? Jeśli D15B2 to jak dobrze poszukasz za 500zł. kupisz w bardzo dobrym stanie.
            Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

D15b2 właśnie taki tylko skąd mam wiedzieć że nie kupie takiego jak ten. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale 3 znajomych ma 1,3 i jeszcze z większymi przebiegami i mają olej 10w40 i nie biorą im ani kropli a 1,5 podobno szybciej padają pierścienie. Wymiana silnika owszem, ciekawe ile biorą za przełożenie. Remont spoko dałbym 1500zł ale nie w samochodzie który szybko rdzewieje. Zrobie remont, a na wiosne poprawki, i taka walka z wiatrakami. Albo znajde silnik albo na wiosne zmienie wóz.

szkoda że civic VI jest brzydsza i w dodatku ma w porównaniu z V lipny środek ( 4ramienna kierownica gorsze fotele itd) bo bym kupił.

Comment

1.3 ma grubsze olejówki

Comment

kolego, odpuść sobie jakiekolwiek ceramizery i tego typu rzeczy, jesli myslisz o jakichś dodatkach do oleju. pierwsze rozwiązanie to dolewanie oleju dopuki silnik nie powie finalnie pa, pa!, a drugie rozwiązanie to poszukanie innego silnika, tak jak koledzy pisali- d15b2 mozesz dostać naprawde w niedużych pieniądzach, albo poszukać jakiejkolwiek innej d serii. polecam d14.

Comment

Ja celuje na UPG ale potwierdzam kolegę nowsze wersje są brzydsze IV gen i V gen są najładniejsze choć IV gen troche kwadraciak ale swój urok ma.Ja moją Hanię zrobię zabytkiem niesprzedam nigdy.

A dla kolegi sprawa wygląda tak:
                    BUTUJ ILE SIE DA. druga taka okazja sie niezdarzy. zajedź silnik aż tłoki wyskoczą.

później na forum zakładasz nowy temat w dziale kupie:
                    kupie silnik do swojej Hanii.
                    Niedość że przez forum wykupcysz coś naprawdę dobrego i tanio (bo za pare stówek wychaczysz dobry silnik) to po drugie masz przecież gwarancje rozruchową.
                    Jeśli niedziała oddajesz bez żadnych problemów.

my ostatnio z kumplami reanimowaliśmy sęka VW passata kombi takiego kwadraciaka
                    palił dosłownie tyle oleju co ropy (ale dziadkowi nieszło przetłumaczyć żeby kupił nowe)
                    kupiliśmy na allegro silnik 1.9TD ale był coś padaka
                    no to z gwarancji rozruchowej gościu musiał przyjechać i se go wziąść spowrotem
                    troche było mu niewsmak ale mówi się trudno
                    Sprzedał gówno to niech sobie je zje!

kupiliśmy drugi ten już był elegancki i hula dziadek do dziś

Comment

mam pytanie do założyciela tematu, na jakim konkretnie oleju jeździ twoja honda
                      VW T4 2.5+lpg, EG3+D13B2

Comment

a ja tam bym robił skoro jest taka ładna i sprawna, koszt to nie 1500zł, zalezy ile bedzie kosztował remont głowicy bo nalezało by to zrobic i mysle ze 800zł starczy, robiłęm sam takie cos tylko ja to jeszcze przy okazji zmieniłem rozrząd, sprzęgło, skrzynie biegów, to tak: naprawa głowicy 350zł, pierścienie 180, uszczelka głowicy 50zł, uszczelka pod ssak to 15zł, pod wydech 30zł, pod miske 60zł, i troche swojej roboty ale teraz wróciło dobrych kilka kucy, nie kopci i nie bierze oleju, ale jak kto woli

Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
                        Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne

Comment

uszczelka głowicy 50zł
                          nie chce Cie martwić ale już możesz się rozglądać za lepsza uszczelką bo to tylko kwestia czasu (niedużego) kiedy Ci ją dmuchnie

Comment

Working...
                          X