Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

D16Z6 nie odpala

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• D16Z6 nie odpala

Witam, po pierwsze chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na forum :-)
    Mam problem z Hondą Civic Coupe 95” silnik D16Z6. Jakieś trzy miesiące temu padł jej alternator i stała nieużywana. Z trzy tygodnie temu została odpalona mając odłączone dwa kable zapłonowe (były na jakieś testy przełożone do innego samochodu) Od tej pory właściwie nie da się jej odpalić. Rozrusznik kręci, iskra jest a nie zapala. Sprawdzałem czy ma paliwo (czy dochodzi na listwę), czy jest iskra na wszystkich świecach, czy nie jest zalana, czyściłem świece, sprawdzałem podłączenie kabli zapłonowych. Wszystko jest OK., tylko nie zapala. Ostatnio w ramach desperacji wymieniłem świece i kable. Po chwili kręcenia odpaliła, jednak już od początku był problem bo przy kopnięciu w gas dusiła się i przygasała/gasła. Ale odpalała bez problemu. Jak się do 2tyś manewrowała gazem delikatnie to dalej wchodziła w obroty szybko i bez problemu. Tak auto chodziło z półgodziny, aż przy którymś z rzędu teście wchodzenia w obroty zgasła i znowu nie odpala. Znowu wyciąganie świeci, bo może się zalały, sprawdzanie paliwa i wszystko jest OK. ale po prostu nie pali.
    Bo jakiś dwóch godzinach odpaliła, pochodziła na luzie z 15min i zgasła. Od tej pory nie odpala.
    Moim zdaniem odpalenie jej bez kabli zapłonowych nie powinno jej zaszkodzić ale faktem jest że od tego momentu nie działa… Jedyne co zauważyłem to, to że świece (nowe) są strasznie czarne.
    Za wszystkie sugestie co dalej robić będę bardzo wdzięczny.

odpalanie bez kabli szkodzi i to bardzo, pada przy tym cewka albo moduł

Comment

auto pracuje na wszystkich cylindrach? komp wywala jakieś błędy ?

Comment

Te kilka razy co odpaliła to pracowała na wszystkich cylindrach, komputer nie wywala żadnych błędów. Nie wiem jakie są objawy źle pracującego aparatu zapłonowego? Słaba iskra czy zła kolejność zapłonu?

Comment

hym może moduł najlepiej jak byś inny aparat zapłonowy zapodał od kolegi jakiegoś

Comment

Dwa dni temu samochód odpalił. Na początku pracował dziwnie, miał za niskie i nie równe obroty, trochę strzelał. Po jakiś 15min chodził już normalnie. Po 30min stanie postanowiłem przejechać się leśną ścieżką aby zobaczyć czy w miarę chodzi. Przejechałem jakieś 300m bardzo powoli, jak tylko chciałem trochę przyśpieszyć to zgasł (wydając dziwne dźwięki z dolotu jakby się dławił powietrzem) Ledwo odpalił (nie zaskoczył tylko było trzeba go trzymać na rozruszniku a on powoli zaczynał chodzić) i po przejechaniu 30m znowu zgasł (raczej bez powodu) Po rak kolejny ledwie odpalił i znowu po nastu metrach zgasł (tak samo wydając dziwne dźwięki z dolotu) – chyba było to w momencie jak wcisnąłem mocniej gaz bo było pod górkę. Od tego momentu znowu nie odpala.
            Gdybyście mieli namiary na kogoś kto mógłby mieć na zbyciu aparat zapłonowy do tego silnika (i byłby z warszawy) to proszę o kontakt na pw.

Comment

Working...
            X