Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wymiana filtru paliwa?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• wymiana filtru paliwa?

Witam ponownie, moje pytanie brzmi czy ciężko jest w 5 genie 94 rok 1.3 wymienić filtr paliwa?

Dawno tego nie robiłem a coś ostatnio złego dzieje sie z moją haneczka... Cisne w pedał gazu na 3/4 biegu a czuje że spadaja mi obroty, trwa to dosłownie chwileczkę ale to wygląda tak jakby sie dławił samochód albo nie dostawał potrzebnej dawki paliwa. Pomyślałem ze to może być filtr. Oświećcie mnie proszę bo szlag mnie trafia.

Pozdrawiam.

Ciężko nie jest... Ale potrzebujesz suchej nawierzchni, albo kanału bo musisz wejsć pod auto. Filtr paliwa z silniku D13B2 znajduje się przy baku paliwa od strony kierowcy. Zanim pójdziesz kupić to zajrzyj i zwróć uwagę w którą stronę są rozprowadzone przewody paliwowe na tym filtrze, bo na rynku dostępne są 2 takie same filtry, a różnią suię jedynie tym że jeden jest lustrzanym odbiciem drugiego (czyli w jednym z nich przewody rozchodzą się w druga stronę). Jak kupisz nie ten, który powinieneś to nie wystarczy Ci długości przewodów zeby je nałożyć na filtr. Czyli poprostu zajrzyj pod auto i zaobacz dokładnie jak on wygląda.
    A czy problem wymienić? Nie. Podczas wymiany odkręć sobie jedynie korek od wlewu paliwa żeby zmniejszyć ciśnienie w przewodach bo takto będzie Ci ciekło jak zdejmiesz stary filtr. Przy baku znajduje się specjalny wieszak na ten filtr, a przewody łaczysz do niego za pomocą małych opasek zaciskowych.

Comment

dziękuje Ci na wstępie zę mi odpowiedziałeś ale nurtuje mnie jeszcze coś, gdzieś znalazłem jeszcze informacje że są 2 filtry, jeden tam gdzie napisałeś, a drugi w komorze silnika. tak jak to podaje https://fotoporadnik.prv.pl/

jak jest cena takiego filtra?

Comment

W gaźniku czyli w silnikach D13B2 filtr paliwa jest tam gdzie napisalem, czyli przy baku paliwa. W silnikach wtryskowych znajduje się w komorze silnika.
        Cena nie jest duża... żeby Cię nie skłamać... chyba ze 14 zł., nawet nie wiem czy aż tyle

Comment

Siemka,ja w moim d13b2 mam w komorze silnika filterek paliwa, znajduje sie on oczywiscie na werzyku, ktory doprowadza benzyne do silnika. No i oczywiscie drugi jest tam gdzie napisal kolega Sebulerbin
          Pozdro
          BÓG DAŁ NAM NOGI PO TO ABYŚMY DOSZLI TAM GDZIE NIE DOJEDZIEMY HONDĄ NA GLEBIE !!!

Comment

Filterek paliwa do 10zł ale wpierw popatrz na ten co masz założony jeśli widać w nim brud to go wymień jeśli jest czysty to wymiana raczej niekonieczna choć napewno niezaskodzi.
            ale wątpie żeby to przez filtr paliwa takie rzeczy się działy.

Jak ci szarpie samochodem w momencie wciśniecia pedału gazu do oporu.szarpnie pare razy i później się zbiera tak jakby w momencie wcisniecia pedału gazu brakowało mu paliwa to masz zatkaną dysze od pompki przyspieszającej

Comment

mr_szakal6, ok. a jak mogę przeczyścić tą dyszę ? czy w ogóle jest tak możliwość... ?

Comment

wrzuciłem fotke zobacz czy z dyszy zaznaczonej w czerwonym kwadracie leci paliwo
                po wcisnieciu gazu.
                jeśli leci jest OK jeśli nie leci to bedomy myśleć dalej
                [IMG][/IMG]

Comment

Working...
                X