Na dniach zamierzam kupić Civic V hb. Wolałbym jednak z mocniejszym silnikiem 1.5 ale w moich stronach ludzie sprzedają same 1.3. A więc jaka jest różnica w mocy? Głównie chodzi mi o różnicę w spalaniu PB/LPG, w przyśpieszeniu i awaryjności silnika. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Będę wdzięczny za każdą informację.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Civic 1.5 a 1.3 - jaka różnica w mocy?
Collapse
X
-
silniki 1.3 mają w serii 75KM, a 1.5 90KM, w 1.3 masz gaźnik, w 1.5 wtrysk. Spalanie wychodzi podobne, nieznacznie się różniące (wszystko zależy od stylu jazdy), podobno bloki silnika 1.3 są nie do zajechania (podobno).
PS. kiedyś wrzucalem charakterystykę silników do manuali -> https://img203.imageshack.us/f/civichatch9295.gif/Last edited by Sebulerbin; 05-09-2010, 13:51.
-
1.3 są niezniszczalne jeżdże ponad rok i przy konkretnym pałowaniu pali 12 litrów (inaczej przy tym silniku ciężko jezdzić bo za mało mocy jest i nie przyśpiesza), 1.5 przy takim samym ciśnięciu spalił mi jakieś 9 litrów. co do awaryjności 1.5 sie nie wypowiem bo zakrutko nim jeżdże ale wiecej sie słyszy o awariach 1.5 niż 1.3
Comment
-
Mam 1.3 i powiem tak, do miasta super (dość elastyczny i dynamiczny) ale w trasie troche slaby. Mozna jechac bezstresowo 120km/h, potem jest juz glosno i malo komfortowo. Co do awaryjnosci, nie chce zapeszac, ale cudeńko, żadnych niespodzianek, zerowy pobor oleju (prawie 190 tys km) i pali nawet przy minus 20 na pyknięcieSpalanie, srednio 7.5-8, ale w trasie ok 6.5 a w miescie mysle ze ok 9. Dla mnie studenta auto super, tanie w utrzymaniu, praktycznie bezawaryjne. Tylko szukaj ZADBANEGO auta, bo trupów jest pełno.
Życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem...
Comment
Comment