Ostatnio miałem niemałe problemy z gaźnikiem, (problem z wolnymi obrotami), sprawa jest póki co rozwiązana, zrobiłem już 1000km od awarii ale ciągle nie daje mi to spokoju, a zarówno na tym forum jak innych jakie przeglądałem nie można znaleźć wyczerpujących informacji na ten temat Mój silnik to D13B2, w moim przypadku pomogło odkręcenie górnej płyty gaźnika, przedmuchanie wszystkich dysz jakie były, nalałem też do komory pływakowowej płyn, dodatek do paliwa, do czyszczenia gaźników (Xeramic) resztę wlałem do baku i niby wszystko jest o.k. ale
- czy lanie do baku takich preparatów obojętnie czy jest to xeramic czy stp nie spowoduję pociągnięcia wszystkich brudów z dna baku ?
- czy psikanie gaźnika preparatami typu STP CARB Spray nie spowoduje uszkodzenia uszczelek w gaźniku, co z wężykami podciśnienia - gumowymi, czy odkręcenie górnej płyty gaźnika i psikanie do środka to dobry pomysł ?
- czy przyspieszanie np. na pierwszym biegu do 50km/h jest korzystne dla gaźnika - czyści go, czy nie uszkodzę czegoś innego (np. pompę wody)
Może ktoś ma inne cenne uwagi odnośnie w/w tematu - z pewnością takie wiadomości będą cenne nie tylko dla mnie.
Za rady w stylu: znajdź dobrego gaźnikowca i jedź do niego, z góry dziękuję

- czy lanie do baku takich preparatów obojętnie czy jest to xeramic czy stp nie spowoduję pociągnięcia wszystkich brudów z dna baku ?
- czy psikanie gaźnika preparatami typu STP CARB Spray nie spowoduje uszkodzenia uszczelek w gaźniku, co z wężykami podciśnienia - gumowymi, czy odkręcenie górnej płyty gaźnika i psikanie do środka to dobry pomysł ?
- czy przyspieszanie np. na pierwszym biegu do 50km/h jest korzystne dla gaźnika - czyści go, czy nie uszkodzę czegoś innego (np. pompę wody)
Może ktoś ma inne cenne uwagi odnośnie w/w tematu - z pewnością takie wiadomości będą cenne nie tylko dla mnie.
Za rady w stylu: znajdź dobrego gaźnikowca i jedź do niego, z góry dziękuję

Comment