Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hamowanie silnikiem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hamowanie silnikiem

Zauwazylem u swojej hani jedna przypadlosc i nie wiem, czy to normalne. Otoz jadac, gdy puszcze gaz to samochod bardzo szybko wytraca predkosc w porownaniu do innych samochodow, ktore prowadzilem. I wlasnie nie wiem, czy cos jest nie tak, czy ten typ poprostu tak ma??

Dzieki za pomoc. Dzisiaj sprawdze jak auto reaguje na biegu jalowym. Naszczescie jest tak jak napisales, czyli sila hamowania silnika jest proporcjonalana do biegu, na ktorym sie znajduje. Jak zajade do pracy to sprawdze, czy ktoras z felg nie jest dziwnie goraca.

Comment

Witam, podpinam sie pod ten temat żeby nie zaśmiecać forum. czy hamowanie silnikiem ma jakieś minusy? dziś zastanawiałem się ze znajomym czy cierpi przy tym sprzęgło...

same plusy z tego;>?
      http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=10232&page=2

Comment

mi też szybko wytraca prędkość, ale to już chyba urok tych aut no a jeżeli chodzi o hamowanie silnikiem, to słyszałem, że nie powinno się hamować w ten sposób, siły przenoszone są w drugą stronę i może to doprowadzić do szybszego zużycia elementów
        ale tylko tak słyszałem... sam w miare możliwości redukuję z przegazowywaniem i staram się hamować hamulcami a nie silnikiem
        pozdro

Comment

Ja tam hamuje silnikiem, ostatnio zrobilem 30km wiecej niz zwykle. Wiec jakis tam zysk jest.

Comment

Napewno jest to ekonomiczniejsza jazda oglądałem w Jeździe Polskiej na TVN Turbo program, że ogólnie jazda na luzie (jak się wydaję) wcale nie jest ekonomiczniejsza, ja również hamuje silnikiem, lecz nie zauważyłem aby szybko tracił prędkość

Comment

To zalezy z jakiego biegu i przy jakiej prędkosci zdejmiesz noge z gazu lub zredukujesz.
              Jak to będzie z 60-80 na 2bieg\u to szybko wytaci prędkośc, takie odczucie w porównaniu z innymi autami prawdopodobnie masz przez to że w hondzie aby jezdzić tak samo dynamicznie jak innymi kręcisz ją na wyższe obroty a potem to skutkuje szybszym wutracaniem prędkości

Comment

Mamy Hondę z wtryskiem paliwa sterownym przez komputer. Większość naszych... Wyobraźmy sobie taką sytuację. Lekki spad, chcemy zaoszczędzić na paliwie, co robicie?
                1. Wrzucacie na luz i jedziecie z górki na luzie
                2. Zostawiacie na najwyższym biegu i zjeżdżamy?

Większość dla zaoszczędzenia wybrałaby opcję 1 a to właśnie błąd! Na biegu jałowym tzw luzie komputer podtrzymując silnik na tzw "chodzie" dostarcza do silnika małe ilości paliwa by ten nie zgasł. W konsekwencji paliwo i tak jest spalane.
                Przy opcji drugiej na tzw biegu wał napędza silnik i przytrzymuje go na chodzie. Zużycia paliwa jest dużo niższe niż na biegu jałowym.

Oczywiście to tylko moje wywody bo w końcu ile tego paliwa zaoszczędzimy ale warto wiedzieć

Odnośnie wytracania prędkości. Jeśli kręcisz auto na wysokie obroty to szybko one spadną po puszczeniu gazu a dokładnie odcięciu dopływu paliwa. Jeśli jedziesz tą samą prędkością ale na większym biegu po puszczeniu gazu hamowanie silnikiem jest łagodniejsze.
                Przykład: jadąc 90 km/h na:
                2 biegu 8000 obr puszczasz gaz to bardzo szybko wyhamujesz
                5 biegu 2.500 obr hamowanie silnikiem będzie mnie odczuwalne

Dodam dla kierowców że ze stromego długiego zbocza NIGDY nie zjeżdżamy na luzie! Zawsze na biegu. I tu nie chodzi o spalanie ale o bezpieczeństwo.

Comment

jak samochód szybko traci prędkość to oznacza ze kompresja jest super-czysty plus...

Comment

oj, ale czy ktos odpowie na moje pytanie;>

czy od hamowania silnikiem moze zepsuć sie sprzegło?
                    pytam, bo znajomy z vectra C hamuje silnikiem jak tylko jest ku temu okazja i ostatnio zaczeło mu sie slizgac sprzegło... sam mam w nawyku hamowanie silnikiem ale chciałbym sie upewnic czy kosztem zaoszczedzonych litrów paliwa nie przepałace sprzegła

Comment

Pierwsze słyszę żeby sprzęgło się zepsuło przez hamowanie silnikiem . Powtórze to po kolegach: HAMOWANIE SILNIKIEM JEST NAJBEZPIECZNIEJSZE. Nie ucz sie wrzucac na luz..

Comment

Moim zdaniem sprzęgło od tego jest, żeby się zużywało. Tylko, że jak zdejmujesz nogę z gazu żeby zahamować silnikiem, w ogóle nie używasz sprzęgła.

Comment

Raczej mało prawdopodobne żeby hamowanie silnikiem wykończyło sprzęgło! Na pewno jest bardziej ekonomicznie hamować silnikiem,ale nie zapominajmy że jednak silnik dużo bardziej sie zużywa gdyż jest przystosowany do napędzania a nie hamowania! Najbardziej odczuwa to wał korbowy,panewki i korbowody, więc chyba warto wspomóc sie hamulcem żeby wydłużyć ich żywotność!

Comment

Zamieszczone przez TamporaryLoginThirten Zobacz posta
                            Moim zdaniem sprzęgło od tego jest, żeby się zużywało. Tylko, że jak zdejmujesz nogę z gazu żeby zahamować silnikiem, w ogóle nie używasz sprzęgła.
                            ale jesli redukuje bieg w celu wytracenia predkosci to chyba jednak sprzegło jest uzywane...

Comment

Z jakiej racji ma sie sprzegło zuzywac? Wcisnij sprzeglo, wrzucv bieg i trzymajac sprzeglo gazuj.
                              Wtedy zuzywasz sprzeglo.

Comment

Working...
                              X