Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Twardość opon V gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Twardość opon V gen

heja banana - szukałem ale tematu podobnego nie ma na forum.

otóż:

interesuje mnie sprawa twardości opon. w grę wchodzi mieszanka gumy, konstrukcja itp. ale chodzi tutaj nie o technologiczne aspekty konstrukcji ale o komfort jazdy.

garść faktów: im wyższy profil opony, tym lepiej tłumione nierówności. taki temat już był, a więc...
    weźmy pod lupę opony o rozmiarze 195/50R15 - wiadomo mieszanka gumy i wysokość bieżnika raz jego konstrukcja wpływa na komfort jazdy.

w związku z doświadczeniami z w/w rozmiarem opon (twardo nieziemsko było na letnich) zastanawiam się nad zmianą rozmiaru na 195/55R15 - wiadomo 'nieparzyste' dużo droższe, stąd też ten temat. dla porównania 195/50 kosztuje 800zl komplet a 195/55 juz >1200zl (T1R)

a więc od początku: interesują mnie wrażenia z jazdy na kołach 195/50R15 róznych producentów. wiadomo lans i w ogóle, ale niektórym potrzebna choć odrobina komfortu. choćby w porównaniu.

i chodzi tutaj o opony letnie. mam zimowe w takim samym rozmiarze i naprawdę na zimówkach o niebo bardziej miękko niż na letnich. na letnich miałem straszne problemy z wyrywaniem kierownicy na nierównościach (prawie każdych) w końcu zawieszenie -55/-60 - w tych granicach) było.

no więc? bo przymierzam się do zakupu i nie wiem czy pakować ponad 400zł więcej niż trzeba.

wybór padł na dwa rodzaje:
    1) goodyear
    2) toyo

co myślicie?
    Last edited by pain; 25-10-2010, 13:31.
    sigpic

stary wysokość to nie twrdość tylko stosunek procentowy szerokości opony do jej wysokości
    mam zimówki 205/50 i jest ok a letnie 45 i jest znośnie
    jeśli chodzi o te dwie to toyo a sam kupuje falkeny
    VGEN NAJWAŻNIEJSZY GEN W MOIM DNA

"...Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki
    powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
    Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom..."

Soichiro Honda - Honda Corporation

Comment

boss ja to wszystko wiem
      chodzi mi o porównanie i to tylko rozmiarów z profilem 97,5mm.
      i tak - od wysokości profilu zależy komfort jazdy.
      i chodzi mi o porównanie tych samych profili rożnych producentów. w przypadku, gdy jeździłeś powiedzmy na tych samych rozmiarach różnych producentów...
      sigpic

Comment

Ja jeżdżę na Toyo T1R 195/50/15 i nie są to twarde opony (btw. boki mają dość miękkie). Na tych oponach jeździ się lepiej niż na zimowych 13", mimo dużo większego profilu opona była tak twarda, że myślałem że tuleje w wahaczach są już do wymiany.

Jeśli chodzi o Toyo T1R w tym rozmiarze to mogę w 100% polecić.

Comment

Na zimówkach lepiej ci sie jeździ bo jest inna mieszanka gumy miększa od letnich z tąd to uczucie komfortu ale szybciej sie bedą zdzierać z letnich najbardziej miekich to chyba Kleber bym ci polecił a odradzał bym Pirelli co do toyo wiele osób te opony chwali jaki nokiany ja osobiście nie miałem mozliwości ich prztesstowac więc tylko powtarzam co mówią

Comment

mam aktualnie wlasnie T1R 195/50R15, powiem wam ze komfort jazdy naprawde porownywalny z zimowkami moimi w takim samym rozmiarze tylko ze Toyo głośniejsze nieco i duzo pewniej samochod sie trzyma drogi i skręca, oraz duzo precyzyjniej kierownica wraca do polozenia poczakowego. hmm tak, ze jakby co to polecam 195/50 tojki
            sigpic

Comment

Working...
            X