Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony ziomowe V gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Opony ziomowe V gen

Witojcie ludziska - od razu mówię, że szukałem takiego tematu i nie znalazłem (co mnie zdziwiło), więc postanowiłem umieścić go tutaj - jeśli w złym miejscu proszę o przeniesienie.

Mam Civica hb 1,3 1993 i przyszedł czas na kupienie zimówek. Letnie mam założone na stalowe felgi 175/70 R13. Zastanawiam się nad zmianą rozmiaru - głównie ze względu różnicy ceny opon - 165/65 R13 - stare opony ściągam i zakładam zimówki - znaczy serwis a nie ja.

Czy jest ktoś kto może mi powiedzieć w jaki sposób dobrać opony do tego samochodu? Bo wiem że można mniejsze zakładać - węższe, więc 165 by pasowało, ale czy ten drugi rozmiar może też być mniejszy?

Nie mam absu, rzadko kiedy samochód jeździ obciążony no i nie duszę go do granic możliwości, wiem, że licznik będzie trochę oszukiwał, ale interesuje mnie przede wszystkim czy mniejsze opony nie spowodują jakiegoś wypadku - np czy na zakręcie opona się nie ześliźnie z felgi.

Nie proszę o gwarancję, ale o opinie i wasze doświadczenia z zimówkami - jakie macie rozmiary w takich Civicach?

Pozdrawiam
    Last edited by pain; 25-10-2010, 16:49.

masz 5 generację więc-jeśli siędobrze orientuje 175/70 jest za duże....
    według mnie masz za duże opony,ten rozmiar jest w 6 generacji
    powinieneś mieć 175/65 i wtedy mógłbyś założyć na zimę 165/70

Comment

ja mam 1,5 co prawda le mam nokiny hakkpellitta 205/50/R15 i jest dobrze świetne oponki
      VGEN NAJWAŻNIEJSZY GEN W MOIM DNA

"...Mnóstwo ludzi marzy o sukcesie. Według mnie, sukces można osiągnąć tylko dzięki
      powtarzającym się porażkom, które ciągle należy analizować.
      Tak naprawdę sukces to 1% pracy wykonanej w 99% dzięki niepowodzeniom..."

Soichiro Honda - Honda Corporation

Comment

Zamieszczone przez Gienek Zobacz posta
        Witojcie ludziska ......

Mam Civica hb 1,3 1993 i przyszedł czas na kupienie zimówek. Letnie mam założone na stalowe felgi 175/70 R13. Zastanawiam się nad zmianą rozmiaru - głównie ze względu różnicy ceny opon - 165/65 R13 - stare opony ściągam i zakładam zimówki - znaczy serwis a nie ja.

Czy jest ktoś kto może mi powiedzieć w jaki sposób dobrać opony...
        Pozdrawiam
        Nie będziesz miał żadnego problemu z taką zmianą jeśli by to był jakiś alus to możliwość taka by mogła zaistnieć. Ale uważam że w tym przypadku tak nie będzie. W serwisie gdzie będziesz kupował opony i zakładał dobiorą Ci odpowiednie.

Pozdrawiam

Comment

Witojcie ludziska - od razu mówię, że szukałem takiego tematu i nie znalazłem (co mnie zdziwiło), więc postanowiłem umieścić go tutaj - jeśli w złym miejscu proszę o przeniesienie.

Czy jest ktoś kto może mi powiedzieć w jaki sposób dobrać opony do tego samochodu? Bo wiem że można mniejsze zakładać - węższe, więc 165 by pasowało, ale czy ten drugi rozmiar może też być mniejszy?

Nie mam absu, rzadko kiedy samochód jeździ obciążony no i nie duszę go do granic możliwości, wiem, że licznik będzie trochę oszukiwał, ale interesuje mnie przede wszystkim czy mniejsze opony nie spowodują jakiegoś wypadku - np czy na zakręcie opona się nie ześliźnie z felgi.

Nie proszę o gwarancję, ale o opinie i wasze doświadczenia z zimówkami - jakie macie rozmiary w takich Civicach?

Pozdrawiam
          Tu masz tabelę zamienników: https://www.opony.com.pl/opony/opony...imageField.y=8
          Producenci zalecają max. 2% różnicy obwodu. Poszukaj takiego rozmiaru , który miesci sie w tej normie.
          pzdr

Comment

Ho ho!! Dziękuję wam bardzo! To teraz jestem już trochę w kropce - może felgi mam z VI gen i nie wiem sam jakie powinny nie nich siedzieć opony:/ Da się to jakoś sprawdzić (do jakich opon przeznaczone są felgi)?
            Pozdrawiam

Comment

Ho ho!! Dziękuję wam bardzo! To teraz jestem już trochę w kropce - może felgi mam z VI gen i nie wiem sam jakie powinny nie nich siedzieć opony:/ Da się to jakoś sprawdzić (do jakich opon przeznaczone są felgi)?
              Pozdrawiam
              zerknij tu: https://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/

Comment

dzięki za stronkę i dzięki za odpowiedzi

Ze stronki wynika, że mógłbym, ale dowiedziałem się ciekawej rzeczy - strony, które wskazują zamienniki opon do felg pokazywały mi, że dla mnie przeznaczone są (oprócz 175/70) 155/80. Założenie innych, niż te jakie pokazują tabelki zamienników powoduje - wiadomo, obniżenie podwozia i przekłamania licznika -, że w przypadku jakiejkolwiek kolizji, mogę nie otrzymać odszkodowania ze względu na części, które nie zostały zastosowane ani zalecane przez producenta...

Ok, założyłem Fulda Cristal Gravito 155/80 R13. Moglibyście wypowiedzieć się czego mogę spodziewać się po tych oponkach i jak one pasują do jazdy Hanką? Aha - w zimę szybko nie jeżdżę, też raczej nie cisnę wysokich obrotów. Szczególnie że te oponki mają indeks prędkości do 160/h

Aha - Civic 1,3 1993 rok hatchback.

Pozdrawiam

Comment

wydaje mi się, że fulda da radę. opinie są dobre jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. sam planuję kupić fuldę, więc przetestuje na sobie.

Comment

A jak z szerokością? Wydawało mi się ze są normalne póki nie były założone. jak je założyli... przez chwilę wątpiłem czy to moja Honda czy może Maluch

Comment

Working...
                    X