Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Całoroczne - czy nie lepsze w naszym klimacie V gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Całoroczne - czy nie lepsze w naszym klimacie V gen

Witam.
    Czy ma ktoś jakieś zdanie o oponach całorocznych?

Rozpieściły mnie chyba moje zimówki. Niezależnie od pogody śmigałem na piątym piątym biegu, nawet w śnieg. Przyszło jednak lato i skoro wypada, to zmieniłem na letnie.
    Teraz dopiero się boję jeździć. Co prawda są kiepskie głównie dla tego, że stare, ale zastanawia mnie, czy w naszym niestabilnym, deszczowym klimacie nie lepsze są opony całoroczne na lato?

Dodam, że mam naturę harleyowca, forum "Kill'em..." nie czytam i slicki mi do wyścigów nie są potrzebne.
    Last edited by pain; 25-10-2010, 18:31.

Ja w poprzednim samochodzie (opel corsa) jeździłem na całorocznych oponach Dębica Navogator 2. Musze przyznać, że w takim małym i spokojnym amochodzie doskonale się spisywały. Zimą zachowywały się na dobrą sprawę jak zimówki, a latem nie zdzierały się zbytnio. Także z czystym sumieniem mogę je polecić.
    Jednak w Hondzie mam już opony sezonowe. Niedawno kupiłem komplet opon Fulda EcoControli zakupem jestem zachwycony. Od całorocznych są przede wszystkim cichsze, tu navogatory odpadają w przedbiegach. Jeśli chodzi o deszcz - dobrze wodę odprowadzają i bardzo przyzwoicie trzymają auto na mokrej nawierzchni. Też mam naturę typu: jadę spokojnie i podziwiam widoczki. I do takiej jazdy te oponki są doskonałe.
    VI gen., 5d, '98, D14A8

http://www.honda-civic.pl/showthread...=puchatkow%F3z

Comment

Poczytaj :
      MotoEL - Elblšski Serwis Motoryzacyjny

Comment

też sie kiedys nad tym zastanawiałem -ale jednak wybralem opcje lato+zima

Comment

Z własnego doświadczenia wiem,ze co "do wszystkiego" to czyli do niczego.Klimat mamy obecnie taki,jaki jest ale w miesiącach zimowych są dni,że śniegu jest dużo.
          Osobiście wolę dwa komplety kół
          -letnie na alusach dla lansu
          -zimowe dla bezpieczeństwa
          ビートル ジョン

Comment

Ja też. Tylko zamiast letnich myślałem o całorocznych. Nigdzie nie mogę niestety wykminić, czy na mokrym radzą sobie lepiej.
            Jakiś referat o deszczowych też by się przydał...

Comment

Tampon (swoją drogą fajny skrót loginu ), powiem Ci z doświadczenia, że letnie oponki latem radzą sobie znacznie lepiej od całorocznych. O ile zimą różnica między całorocznymi a zimówkami w moim odczuciu drastyczna nie była, to zestawienie letnie/całoroczne, to przepaść. Więc jeśli masz zimówki, to na lato letnie zapoda. Lepiej wodę odprowadzają, no i są tańsze
              VI gen., 5d, '98, D14A8

http://www.honda-civic.pl/showthread...=puchatkow%F3z

Comment

Working...
              X