Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zbyt szerokie felgi - ocierają

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zbyt szerokie felgi - ocierają

Kupiłem sobie felgi z oponami 15/205/50, ET35 . Niestety lewa tylna część auta ma wyrobioną sprężynę/amortyzator i nie dość, że jest bardziej opadnięta, to na nierównościach często opona ociera o błotnik. Z pozostałymi 3 stronami otarcie jeszcze mi się nie zdarzyło, choć nie jeździłem jeszcze z osobami na tyle na tych kołach. Z tego co pamiętam, ET35 to maksymalna granica w civicu, mniejszego nie można. A skoro mieszczę się w granicy, nie powinno ocierać. Być może jest to spowodowane szerokością opony ? I tu pytanie, jaka powinna być szerokość opony, aby nawet jak się trochę schowa za błotnik, to go nie otarła ?

Sprężyny/amory to swoją drogą, też się tym zajmuję żeby podnieść auto więc o tym nie piszcie ; )

Nie czytasz Forum, Regulaminu, nie korzystasz z opcji wyszukiwania.
    ET 35 to wartość graniczna dla VII gen. Nie dla V i VI. Ty poszedłeś na maksa, graniczne ET ( właściwie poza granicą ) i graniczna szerokość opony. Jeśli do tego dodasz szerokość felgi też na granicy ( 7 cali ) masz problem.
    W pierwszym wątku ( przyklejony na stałe aby rzucał się w oczy ), Kolega Login podał wartości których nie powinno się przekraczać. Stosowanie konfiguracji "granicznych" zawsze niesie ryzyko. Felgi nie zmienisz. Możesz jedynie "obuć" ją oponą 195/50. Wraz z podniesieniem i usztywnieniem zawieszenia ( sprężyny, sprężyny+amory ) możesz poprawić sytuację. Ale tylko poprawić, nie naprawić. ET 35 to najzwyczajniej nieodpowiedni offset.

Comment

Working...
    X