Witam, podczas przejażdzki zatrzymałem sie na chwile bo czekałem na znajomego i podczas postoju zauważyłem że elektryczny szyberdach się nie otwiera a następnie auto jakoś po minucie zgasło i odpaliło dopiero za piątą próbą. Nastepnie odwiozłem ziomka wszystko wydawało sie ok dopóki nie odwiedziłem stacji i po zatankowaniu auto dalej nie chciało odpalić. Po kilku minutach kręcenia odpaliłlo jednak jakieś 500 metrów dalej obroty zaczęły falować i auto padło na amen. Dodam że jakos tydzień wcześniej odpadła mi lampa i urwał się kabel od kierunku i nie zdążyłem tego ogarnąć. Wcześniej nie było z hondą żadnych problemów więc chciałbym zapytać czy przyczyny szukać w tym szyberdachu,kierunku czy może całkiem gdzie indziej?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Civic V zgasł i nie odpala
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Kajman Zobacz postaczy przyczyny szukać w tym szyberdachu,kierunku czy może całkiem gdzie indziej?
Musisz się zorientować czy w tym twoim egzemplarzu ktoś wymieniał już przekaźnik pompy paliwa? czy w ogóle tam ktoś grzebał?
Pierwszą diagnozę zrób sam tzn. jeśli auto nie chce odpalić to: zatrzymaj się w jakimś cichym miejscu (lub jak padnie tam gdzie stoisz) to pozamykaj szyby, wyłącz radio - w kabinie ma być maksymalnie cicho! Test: przekręcenie kluczyka na ON II - zapłon (kontrolki się zaświecą) i w momencie zaświecenia kontrolek ledwo co ...ale powinno być słuchać przekaźnik i pompę, czyli spodziewasz się tak: "Klik....Buuuuuuu, ... Klik". Kwestia kluczowa czy jest drugie "klik" ??? Pierwsze zazwyczaj jest, ale bardzo często nie ma drugiego "klik".
Jak tak się stanie to masz do wymiany przekaźnik pompy paliwa. Całe forum w dziale V gen i IV też jest o "przekaźniku pompy paliwa" albo precyzyjnie "zimne luty przekaźnika pompy paliwa" - informacji o tym jest mnóstwo! tu dasz radę znaleźć.
Jeśli jednak przekaźnik i pompa będzie słyszalna za każdym razem, to drugą najczęstsza przyczyną w takim przypadku jest układ zapłonowy, czyli do wymiany w Aparacie zapłonowym kopułkę i palec.
Jak to będzie wykluczone to zostaje wymiana pompy paliwa.Kierownik Działu Diesla
-
Dzięki, zlutowałem te styki, podłączyłem przekaźnik na luźno auto elegancko odpaliło więc przykręciłem przekaźnik na swoje miejsce i przy ponownej próbie odpalenia ponownie zagościł check i przy przekrecaniu kluczyka na II w ogole nie słychać pompy ani przekaźnika. Czy oznacza że przekaźnik całkowicie padł czy występuje może jakieś spięcie? jeśli tak to jaki podpasuje do d16z6?
Comment
Comment