Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana klocków co 25'000 km

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana klocków co 25'000 km

Cześć Wszystkim,

uderzam z takim zapytaniem - dlaczego wymieniam klocki co 25'000km? Nie jeżdżę zbyt agresywnie, czasami się zdarza. Co prawda to prawda - mało hamuję silnikiem, ale czy to normalne?
    W ASO powiedzieli, że i tak nie jestem rekordzistą, bo jest gość co wymienia co 15'000km. Aż sam sprawdziłem klocki i faktycznie tak mi wychodzi...

Macie może jakieś pomysły/uwagi/wskazówki co mogę robić lepiej? Na pewno częściej silnikiem hamować.
    C I V I ɔ - It Drives You. Mój R18Z4.

Musisz dużo po mieście jeździć, bo u mnie zaraz 40k pyknie a klocki jeszcze niewymieniane.

Comment

Klocki to typowo eksploatacyjna rzecz.
      W 8 gen 1.8 były super trwałe - byłem mega zadowolony ze zuzycia.
      No ale ja spokojnie jezdze....

Dla kontrastu podam ze w Megane ostro katowanym wymieniam co 6-7 tys km
      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Na razie 64000km i z tego co patrzyli na serwisie na luzie do 80000km na komplecie dojadę.

Comment

Zamieszczone przez wildhedgehog89 Zobacz posta
          dlaczego wymieniam klocki co 25'000km?
          zasadnicze pytanie, ale odpowiedzi raczej nie dały odpowiedzi.
          Ostatnio było pisane w podobnym mocno zbieżnym temacie i moim zdaniem właśnie może mieć to związek ze sprawą: https://www.civicforum.pl/showthread...e-klock%C3%B3w
          jak słusznie zauważył fireman1014 w nowoczesnych samochodach zrezygnowano z tzw. korektora siły hamowania. Moim zdaniem jakieś przełożenie na taki stan rzeczy jest bo w starszych samochodach tak szybko to się nie dzieje. Nie wiem co zakłada aso przy tych wymianach ale może ma "interes" by tak często przyjeżdżać i płacić po te 480zł za komplet w promocji? Może spróbuj kupić sam gdzieś w sklepie coś innego niż oni proponują i załóż dla sprawdzenia, może materiały z chin które ma aso są z domieszką trocin?
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki Rambo za linka!

Nawiązując do tematu - po ok. 50'000 mam do wymiany klocki (drugi raz) oraz tarcze! Z czego, podobnie jak u kolegi z drugiego tematu, najbardziej zużyty klocek oraz tarcza od strony pasażera z przodu. Klocek był zużyty wyraźnie bardziej tam (zapiekł się?). Do tematu wrócę w piątek, bo ASO nie miało tarcz.

Po tej wymianie będę "monitorował" zużycie klocków i jeśli znów pojadę za 25'000 to już kupię klocki sam, coś z wyższej półki dla sprawdzenia.

Comment

nie wiem skąd się bierze aż taka różnica w pracy układu i trwałości części, jest to i dla mnie trudne do przyjęcia że w Toyocie Yaris mam obecnie 167tys km a sa tam oryginalne klocki i tarcze. Klocki starte w 70% a tarcze nie mają w ogóle rantu ...moze za lekkie auto? ja w swoim dieslu 1260kg wyszło na wadze przebieg 171tys i zmieniałem 1 raz cały komplet 4 tarcze i komplet klocków na 4 koła i widze że w przyszłym roku czeka mnie robota.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Jestem po przeglądzie przy 60 tys i mam zalecenie by za 5-7 tys pojawić się na wymianę klocków z przodu, sugerowana wymiana tarcz. Do 70 tys pewnie dojadę więc jak widać u mnie oryginały wytrzymały dość długo ale i tak kupię jakieś zamienniki TRW lub inne bo wyjdzie 2 razy taniej. Tarcze mają na moje oko rant najwyżej 2 mm więc nie widzę potrzeby wymiany.
                CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                  Jestem po przeglądzie przy 60 tys i mam zalecenie by za 5-7 tys pojawić się na wymianę klocków z przodu, sugerowana wymiana tarcz. Do 70 tys pewnie dojadę więc jak widać u mnie oryginały wytrzymały dość długo ale i tak kupię jakieś zamienniki TRW lub inne bo wyjdzie 2 razy taniej. Tarcze mają na moje oko rant najwyżej 2 mm więc nie widzę potrzeby wymiany.
                  To masz tak samo jak u mnie. Przebieg 61 tys. i na 5 tyś. km jeszcze starczy, chociaż ostatnio dostały wycisk po Alpach. Tarcze bez rantu. Klocki mam natomiast nie TRW a Ate made in Italy i takie same chciałbym ponownie, bo nie piszczały.

Comment

No to biorę ATE bo moje piszczały a nawet nie wiem jakiej są firmy bo przez felgi widzę tylko napis Honda.
                    CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Zamieszczone przez wildhedgehog89 Zobacz posta
                      Dzięki Rambo za linka!
                      Do tematu wrócę w piątek, bo ASO nie miało tarcz.

.
                      Weryfikowałeś to co Ci w ASO powiedzieli? Pokazywali Ci to zużycie? Mi kiedyś pompa wody w Corolli wg ASO miała paść za 15kkm, przejeździła jeszcze 75kkm i pewnie jeździ dalej. Pytanie, czy Cię jakoś nie próbują naciągnąć.

Comment

Przy każdej wymianie widziałem klocki i faktycznie były zużyte. Jak ostatnio wymieniali to z przodu klocek mi się trochę "zapiekł" i był sporo więcej zdarty niż drugi.
                        Widocznie taki mój styl jazdy i warunki - głównie jeżdżę w mieście, dosyć sporo.

Comment

To teraz ja opowiem swoją historię. Ku przestrodze.
                          Pojechałem na przegląd. I słyszę , że muszę wymienić klocki( po 40k). Zawołali 650 brutto. Powiedziałem , że dziękuję ale wymienię sobie sam. Jade do znajomego , żeby mi te klocki wymienił a on mi z tekstem , że mi tego nie będzie wymieniał bo są jak nowe. Wróciłem do ASO ( Karlik Poznań ) z ryjem i zażądałem komisyjnego sprawdzenia klocków. Razem z kierownikiem serwisu poszliśmy do mechaników i patrzymy. A tu klocuszki jak nowe. Oczywiście zostałem przeproszony , ale niesmak pozostał.Niestety trzeba na oszustów uważać wszędzie. Nawet w ASO a może tym bardziej w ASO

Comment

Smok, mi w Karliku, nie wiem jakim cudem przy regulowaniu magłownicy stwierdzili, że mam perforacje odbojnikach i coś jeszcze, generalnie tok rozumowania taki, że panie wymień pan to, bo będziesz miał problemy panie. Miesiące przed byłem u mojego mechanika, który oglądał auto od spodu i nic nie wiedział, byłem u niego też po wizycie w ASO i też stwierdził, że nic nie widać. Tym bardziej by stwierdzić to, musieliby rozebrać amortyzator ; )

Comment

Smoku, jadąc do ASO załóż forumową ramkę. Będą czuli oddech forumowych internautów na plecha to inaczej będą śpiewać.

Comment

Working...
                              X