Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gwałtowne szarpnięcie przy dohamowywaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Gwałtowne szarpnięcie przy dohamowywaniu

Witam
    Znowu problem z szarpaniem Tym razem przy hamowaniu. Podczas hamowania już na samym końcu, ostatni metr występuje pojedyncze bardzo gwałtowne szarpnięcie. Myślałem że tylko mi się wydaje ale dzisiaj żona stwierdziła żebym delikatniej hamował , wcześniej problem nie występował. Jutro znowu odwiedzę ASO, już mnie chyba tam nie lubią

Powyższe już daje do myślenia. Niech sprawdzają bo tu nie powinno nic szarpać.

Comment

Jeżeli trzymasz stale z tą samą siłą to w każdym aucie ma szansę tak być w mniejszym lub wyższym stopniu - należy ostatnie metry stopniowo odpuszczać pedał aby pasażerowie nie robili "dziobaka". Civic IX ma bardzo dużą siłę wspomagania hamulca, więc to może potęgować problem i wymagać tym szybszego odpuszczania pedału hamulca.

Jeżeli powyższe czynisz i przyzwyczaiłeś się już do auta na tyle, że nie powinno to mieć jednak miejsca, to należy podjechać do ASO - może to świadczyć o zapieczeniu któregoś z hamulców. Szczególnie, jeśli wtedy jest objaw podobnego "dziobaka" jak dojeżdżasz na luzie nie hamując. Można pod tym kątem pomacać felgi po jeździe, czy któraś się ewidentnie nie grzeje / z okolicy koła nie śmierdzi spaloną okładziną klocków. Tu głównie podejrzane są tylne hamulce.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Zamieszczone przez Joe_79 Zobacz posta
        Powyższe już daje do myślenia. Niech sprawdzają bo tu nie powinno nic szarpać.
        Zgadzam sie z Joe_79 - coś zdecydowanie masz nie tak z tym autem.

Możesz zrobic jeszcze taki test: na prostej drodze rozprzedzasz sie troche na 2 biegu i puszczasz powoli gaz - auto zwalnia hamując silnikiem. Nic nie powinno szarpać i po kilkudziesiecu metrach powinno się auto toczyć na 2 biegu przy minimalnych obrotach.

Ja miałem kiedyś problem w 1.8, że dawkował złą mieszankę (tylko na 1 biegu) i auto podczas toczenia sie na 1 biegu (tylko i wyłącznie) robiło mini kangury i szarpało - było to bardzo uciążliwe w korku. Na przeglądzie w ASO zresetowali/wgrali nowy soft (tak mi powiedzieli) i problem natychmiast został wyeliminowany (miałem wtedy ok. 70 tys km przebiegu).
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Working...
        X