Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Katalizator p0420 - zapala się tylko po mieście

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tymateusz Zobacz posta
    Dzień dobry,
    moja Honda Civic Tourer boryka się z klasycznym problemem błędu p0420.

Przebieg 190 tys, rocznik 2014, benzyna v-tec 1.8. Check zapala się tylko przy jeździe po mieście, nawet co 10 km od skasowania, prawie zawsze przez pojawieniem się kontrolki, przy zmianie biegu jest odczuwalne małe szarpnięcie, jakby zamulenie (już nawet wiem przed komputerem, że szykuje się pojawienie się komunikatu - sprawdź system). Błąd kasuje, ale czasem znika po kilkukrotnym parkowaniu w różnych miejscach miasta.

Jeżdzę na oleju Ravenol 0w30, w ostatnim okresie spalił zaledwie ok. 0,5 l na 10 tys km.

Robiłem procedurę opisaną na forum z przytrzymaniem obrotów na 3000, później jazda w odpowiedni sposób po autostradzie. Nie wyjmowałem jednak bezpiecznika, tu chcę dopytać, bo jest opisany jako DBW/FI ECU 15 A, czy ten mogę wyjąć?

Błąd jest jedyny, zawsze zapala się w mieście, szczególnie przy dojeżdżaniu do świateł i hamowaniu silnikiem lub zaraz za światłami gdy mam stałą prędkość.

Odwiedziłem serwis i założona została tulejka, jak widać, bez sukcesu.

Kup na Allegro środek do czyszczenia filtrów/katalizatorów. Wykręc górna lambdę, napyl zawartosc puszki, zakręć lambde i uruchom silnik+ jazda delikatna, wszystko wypali.

Comment

Working...
    X