Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana oleju w skrzyni AT. Jaką metodą statyczną czy dynamiczną?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana oleju w skrzyni AT. Jaką metodą statyczną czy dynamiczną?

Cześć, czeka mnie wymiana oleju w skrzyni AT, jaką metodę wybrać, statyczną czy dynamiczną , w ASO wykonują metodą statyczną.

Pozdrawiam
    Krzysztof

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Witam serdecznie w moim civicu przebieg już ponad 90tyś więc przyszedł najwyższy czas na wymianę oleju w skrzyni, czy ktoś udzieli informacji, czy jest to równie proste jak w manualnej skrzyni czy są jakieś schody? Jaka ilość oleju potrzebna jest do wymiany oraz czy zalać oryginalny atf hondy czy lepiej coś motula czy czegoś innego? Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
    Last edited by Grzechu; 01-09-2019, 15:08. Powód: temat już był

Comment

Zamieszczone przez Kamillo90210 Zobacz posta
      przyszedł najwyższy czas na wymianę oleju w skrzyni
      Kolego, czytamy forum W tym samym dziale, co założyłeś temat, masz odpowiedzi.

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
        W tym samym dziale, co założyłeś temat, masz odpowiedzi.
        Przeczytałem wszystkie tematy dotyczące automatycznych skrzyń biegów w tym dziale i niestety nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytania.

Comment

Sama wymiana metodą statyczną nie jest trudna spuszczasz stary olej nalewasz nowy przez otwór w którym siedzi miarka do sprawdzania poziomu. Oleju musisz kupić 3 litry, wchodzi niecałe 3, ja bym kupił ATF Hondy np. tutaj: https://haparts.pl/08200-9008-3.html . Jest jeszcze coś mianowicie do wymiany filtr oleju i tu mam pytanie do użytkowników którzy wymieniali olej w automacie i robili to w ASO, czy serwis przy każdej wymianie oleju wymienia również filtr.
          Co do samej wymiany filtra trochę się trzeba pomęczyć znajduje się on troche z boku pod obudową filtra powietrza całość należy zdemontować aby się tam dostać, Filtr oleju do kupienia tu: https://haparts.pl/25430-plr-003.html

Comment

Raczej wymiana filtru konieczna

Comment

Zamieszczone przez marcin19883 Zobacz posta
              Raczej wymiana filtru konieczna
              W książce serwisowej nie ma o tym ani słowa, nikt do tej pory również nie poruszał tego tematu na forum, dlatego jestem ciekaw czy ASO przy wymianie oleju zmienia również filtr.

Comment

Oleju nie wymienia się często, warto się pomęczyć z filtrem i mieć spokój. Brudny pewnie jest w środku. Jak się zapcha, to nie będzie drożności.

Comment

Chce zmienic olej w skrzyni po 60000 km kontaktowałem się z serwisem to przy tym przebiegu propnują zmiane samego oleju w skrzyni co o tym sądzicie ?

Comment

napisze tutaj bo auto z tych lat praktycznie
                    wymiana oleju w AUTOMATYCZNEJ skrzyni biegów - zalecenia przez serwis do wymiany 2,5l (Jazz 1.5)
                    ale... z tego co widzę to całość skrzynki ma ponad 6l wiec wymieniamy tylko 1/3 około
                    jak dobrze doczytałem i rozumiem z tego filmu - tabelka w 4:52 s to taka wymiane trzeba zrobic 3 razy by wymienić procentowo olej w około 80% - 2 i 3cia po 160km. Nie wiem czy to dobrze zrozumiałem i dziwny to zabieg - jak by to serwis realizował?? https://www.youtube.com/watch?v=Gq6gEOs4akU

Natomiast jest koleś co temat ominął i spuszcza olej króćcem z chłodnicy.
                    Całość opisana tutaj - tylko nie rozumiem czy wcześniej z miski spuszczał czy nie... https://www.youtube.com/watch?v=jeM3itaQpp4 (w opisie jest tez info)
                    genearalnie ktos mierzył sie z takim tematem?
                    Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                    Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Zasada od lat jedna i ta sama :
                      Jak nie wiesz czy wcześniej był wymieniany olej regularnie(co 60/80 tysięcy), wymiana statyczna, co 20/30 tysięcy kolejna zmiana.

Nowy ATF ma silne właściwości czyszczące/płuczące, elektrozawory / sitka czy ilość nagarów potraktowane agresywnym płukaniem dynamicznym mogą tylko szkody narobić.

Sama honda przewiduję tylko wymianę statyczną, jak masz problemy ze skrzynią to tym bardziej bym nie ryzykował, a wymiana dynamiczna oleju nie naprawi skrzyni, tak tak jak zmiany klasy lepkości oleju silnikowego czy płukanki silnika jak mamy spalanie litra oliwy na tysiąc nie naprawi silnika.

Comment

Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
                        Sama honda przewiduję tylko wymianę statyczną, jak masz problemy ze skrzynią to tym bardziej bym nie ryzykował, a wymiana dynamiczna oleju nie naprawi skrzyni, tak tak jak zmiany klasy lepkości oleju silnikowego czy płukanki silnika jak mamy spalanie litra oliwy na tysiąc nie naprawi silnika.
                        skrzynia chodzi dobrze ale chce wymienić profilaktycznie bo tak mam z samochodami które kupuje, sprzedający taki sobie wiec średnio mu wierze i przebieg podchodzi do wymiany. Myślałem ze im więcej wymienię tym lepiej ale skoro tyle wystarczy to zrobię tak jak piszesz.
                        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Nadgorliwość akurat w tym przypadku nie jest wskazana

Comment

Working...
                          X