Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

drganie przy ruszaniu do przodu i cofaniu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Póki co nic nie próbowałem bo działo się tak przez kilka dni jak były duże mrozy a potem przeszło. Wiem, że jak pojadę do ASO a sytuacja nie wystąpi to mnie spławią więc pozostaje chyba czekać aż się powtórzy lub się nie powtórzy Gdyby był problem z wysprzeglikiem lub płynem to chyba problem pojawiałby się cały czas?
    Moja Hanka: http://www.civicforum.pl/showthread....AS-Connect-%29

Comment

Zamieszczone przez PeGie Zobacz posta
      Gdyby był problem z wysprzeglikiem lub płynem to chyba problem pojawiałby się cały czas?
      Pewnie tak, ale zawsze od tego można zacząć.. włączanie/wyłącznie sprzęgła w naszych Civicach odbywa się przy pomocy układu hydraulicznego, a więc pompka i siłownik oraz płyn. Przynajmniej jeden element będzie do wykluczenia jeśli to nic nie pomoże. Mrozy mają wpływ na działanie hydrauliki. Lepkość płynu jest większa, może siłownik słabo pracuje i wtedy sprzęgło nie włącza się płynnie i auto podskakuje.. Trzeba niestety kolejno sprawdzać kolejne elementy układu sprzęgła, aż dojdzie się do problemu.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Dzięki za rady! Póki co stawiam na jakiś zbieg okoliczności lub paliwo/koła zimowe bo wczoraj było -6 i ani razu nie drgnął na letnich kołach

Comment

U mnie w końcówce zimy wystąpił dokładnie taki sam problem - szarpanie przy ruszaniu przy temperaturach poniżej -5 stopni. Ustąpiło przy wyższych temperaturach - niestety, bo jak pojadę do ASO to oczywiście bez objawów spławią mnie z niczym. Jako przyczynę też obstawiałbym układ hydrauliczny sprzęgła, nie jestem tylko pewien czy usterka czy po prostu wada konstrukcyjna objawiająca się w określonych sytuacjach.

Comment

O usterce bym tu nie mowil bo wg mnie gdyby wystapila ustarke to by nie przechodzilo w wyzszych temperaturach. Moze tak reaguje plyn w niskich temperaturach?

Comment

W prawdzie mam X gen ale zapytam jeszcze tu bo strasznie mnie to irytuje.... przy temperaturach jak obecnie i dużej wilgotności szarpie mi dosc mocno przy ruszaniu na zimnym silniku. Tak jest od początku... latem brak problemu. I co najlepsze nie ma reguły teraz cały tydzien było OK a wczoraj wsiadam rano i szarpie także raz szarpie raz nie... w zeszłym roku odpowietrzyłem sprzegło i pomogło teraz przelałem i nie pomogło. Płyn był czysty. Przejadę kawałek i problem znika.... ASO w mojej okolicy to dramat a dwa zaprowadzę i nie będzie szarpać to usłyszę czego ja szukam jak działa wszystko OK. Ma ktoś podobny problem albo jakiś pomysł? Dziś dość mocno telepało jak ruszałem. Czytałem o tym sporo na różnych forach niektórzy proponują aby lekko przypalić tarcze ale nie widzi mi się to w aucie które ma 15 tys przejechane. Czy tarcza może lapać wilgoć i tak sie dzieje? Miałem kiedyś podobnie w mazdzie... nawet nowe sprzęgło nie rozwiązało problemu. Sam już nie wiem co o tym myslec....

Comment

Mam to samo w IX-tce (dokładnie takie same objawy, zdarza się tylko na zimnym). Uznałem po prostu że "ten-typ-tak-ma", myślę że sprzęgło ma po prostu jakąś wadę konstukcyjną. W każdym razie nauczyłem się delikatnie ruszać, a ponieważ Civic to nie Porsche 911, nie mam z tym problemu

Comment

Pisałem już o tym w 2012 roku to zostałem wyzwany przez innych użytkowników tego forum. Honda nie umie w skrzynie biegów/sprzęgła. Nie wiem jak przed IX gen ale w X jest to samo. Układ działania sprzęgła przy manualnych przekładniach to przykry żart.

Comment

Zamieszczone przez dudek_t Zobacz posta
                    Pisałem już o tym w 2012 roku to zostałem wyzwany przez innych użytkowników tego forum.
                    Jednym szarpie drugim nie szarpie.. ale wydaje mi się, że więcej jest użytkowników którym nie szarpie... tak więc byłeś w mniejszości.. a może to przypadłość tylko wybranych aut...
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

4 niezależne ASO stwierdziły że to normalne. Dlatego nigdy więcej takiej normalności w Hondzie. Automat, czemu nie. Manual - sprawa zamknięta.

Comment

Witam. Niestety podobny problem pojawil sie u mnie.
                        Civic z 2013, jezdze nim juz 6 lat zatem latwo odczuc zmiany w zachowaniu samochodu.
                        Od 2 tygodni czuje ze przy ruszaniu z jedynki musze docisnac sprzeglo mocniej lub dodac mocniej gazu bo samochod dostaje drżeń i zachowuje sie jakby mial zgasnac.
                        Teoretycznie moze by zwiazane z temperatura ale garazuje samochod i wydaje mi sie ze dzieje sie to tez na rozgrzanym silniku.
                        Jakies wskazowki?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Comment

Mnie również czasami ciężko jest ruszyć. Wydaje mi się, że japońce tak mają.

Comment

Zamieszczone przez moved Zobacz posta
                            Od 2 tygodni czuje ze przy ruszaniu z jedynki musze docisnac sprzeglo mocniej
                            Próbowałeś wymienić płyn od wspomagania sprzęgła ? Ja bym od tego zaczął.. oczywiście jak tego już nie zrobiłeś ostatnim czasem.. przebieg masz duży? Miasto jeżdżone w mieście ? czy w trasach ? Czasem też może kończyć się sprzęgło..
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              Próbowałeś wymienić płyn od wspomagania sprzęgła ? Ja bym od tego zaczął.
                              Wymienić można (na pewno nie zaszkodzi), ale na pewno stary płyn nie jest przyczyną drgań. Civic ma ewidentnie słabą (niedowymiarowaną) konstrukcję tego układu, co powoduje takie działanie. Np. przy dowolnej pogodzie "ostre" (o ile można tak zrobić w tym samochodzie) ruszanie spod świateł zawsze powoduje u mnie takie objawy. A w innych autach którymi jeździłem lub jeżdżę (np. w Mazda MX-5) można puszczać sprzęgło jak się chce i zawsze działa dobrze.

Comment

Zamieszczone przez bonito Zobacz posta
                                ale na pewno stary płyn nie jest przyczyną drgań.
                                Pewnie nie, ale jesli był stary i zawilgocony, to mógł doprowadzić do złego działania układu wyprzęgania. Sam sposób traktowania też może skutkować tym, że tarcza będzie przypieczona, nadmiernie zużyta. W końcu sam docisk może brać nierównomiernie i to też może powodować drgania przy ruszaniu. Jeśli wymiana płynu nie pomoże, w co wątpię, to pozostaje sprawdzić stan okładzin tarczy sprzęgła i samego docisku.
                                Pozdrawiam Czarodziej
                                Mój Szogun

Comment

Working...
                                X