Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak nie zarżnąć sprzęgła i skrzyni?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jak nie zarżnąć sprzęgła i skrzyni?

Dzisiaj poczułem z nawiewów zapach jakby rozgrzanego metalu. Przed oczami stanęło mi sprzęgło (czy słusznie nie wiem). Co nawywijałem:
    1. Jechałem dość dynamicznie na trasie. Korzystałem z wysokich obrotów przy starcie na światłach, ale bez strzelania ze sprzęgła. Ruszałem normalne i jak zaczęło auto się toczyć to gaz w podłogę na 1dnce i pod czerwone pole , tak samo na 2jce. Trójka już delikatniej i potem od razu na 6tke.

2. Hamuję często silnikiem, po redukcji z 6tki na 4kę miałem parę razy coś niewiele poniżej 4k rpm i wydaje mi się,że po jednym z takich hamowań właśnie poczułem swąd rozgrzanego metalu.

3. Przyśpieszałem też często na 6tce od 120km/h licznikowe do 155km/h licznikowe.

Więcej grzechów nie pamiętam. Jakie przyzwyczajenia powinienem zmienić aby nie zarżnąć skrzyni i sprzęgła?
    Jak z głową jeździć dynamicznie?
    Last edited by poziomek; 16-02-2014, 19:35.

Żadna z tych czynności nie ma złego wpływu na sprzęgło. A przynajmniej nie na tyle by spowodować "przypalanie" tarczy. Więc albo coś masz uszkodzone albo robisz coś nie tak.

Comment

Taka jazda nie powoduje zepsucia sprzęgła - bo dodajesz gazu bez wysprzęglania - no chyba, że zmieniasz z międzygazem, to wtedy moze byc problem z dociskiem i tarczą sprzęgła.
      Używasz jednocześnie gazu i hamulca (prawa stopa) czy jezdzisz tradycyjnie ?

Dodatkowo spalone sprzegło to nie zapach rozgrzanego metalu.
      Spaliłem 3 sprzęgła (na torze) i to faktycznie śmierdziało spalenizną raczej.
      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
        Używasz jednocześnie gazu i hamulca (prawa stopa) czy jezdzisz tradycyjnie ?
        Jeżdżę tradycyjnie, nie przeginam raczej, ale czasami lubię pociągnąć do odcinki.

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
        Dodatkowo spalone sprzegło to nie zapach rozgrzanego metalu.
        Spaliłem 3 sprzęgła (na torze) i to faktycznie śmierdziało spalenizną raczej.
        Czyli nie ma się co martwić na razie na zapas

Comment

Faktycznie, swąd palonego sprzęgła ma specyficzny zapach coś a'la palenie plastiku A moje pytanie jest inne: czy tej dynamicznej jeździe towarzyszyły równie dynamiczne hamowania? Jeżeli masz seryjne klocki, kilka takich ostrych hamowań potrafią je nieźle nagrzać i dać wycisk, zapach jaranych hamulców jest właśnie taki bardziej metaliczny - po jeździe poniuchaj, szczególnie w okolicy tylnych kół. Tam są małe klocki i dystrybucja siły hamowania w 8 daje im duży wycisk, poza tym z przodu to trudno powiedzieć czy ze sprzęgła czy z hamulców, tymczasem z tyłu raczej sprzęgła nie posiadasz
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

U mnie natomiast pojawiają się wibracje drążka zmiany biegów w zakresie prędkości 2200 - 2500 orb/min. Wibracje czuć jak położę rękę na gałce. Poza tymi obrotami drążek jest spokojny. Nie wiem czy tak było od początku czy nie, poczekam do przeglądu w sierpniu.

Comment

Hmm... przy takich obrotach w praktycznie nowym aucie moim zdaniem nie powinno być drżeń, jak już to na niższych obrotach. Ja w każdym razie nie mam takowych w swojej wcale. Zdecydowanie do zgłoszenia na przeglądzie.
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Jak Hania wezwie na przegląd to im zgłoszę, dodatkowo jak jadę na jedynce bez gazu po równym asfalcie, to czuje mrówki na kierownicy a wiem że wcześniej niczego takiego nie było

Comment

Koledzy, a jak sądzicie, częste pomijanie biegów może mieć jakiś negatywny skutek (np rozpędzając na 3 biegu pomijam 4 a czasem też 5 bieg i wrzucam "piątkę" albo "szóstkę", bo szybko mi wskoczyła 'setka' na liczniku)? Gdzieś kiedyś czytałem, że częste takie zabawy powodują rozsynchronizowanie się biegów? Prawda to czy wyssana bujda?

Comment

Bujda.
                    Nie ma to wpływu na zywotność skrzyni manualnej.
                    Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Z uwagi na uklad biegow w Civic bardzo czesto, od lat jezdze w sekwencji 1-2-6 i nie generuje to zadnych problemow.
                      . .

Comment

Od kilku dobrych miesięcy chodzi mi po głowie takie oto pytanie: czy raz na jakiś czas przepałowanie silnika na wyższych biegach, czyli zaczynając od 3-ki ma znaczący wpływ na późniejsze spalanie. Czy dzięki takim praktykom, silnik się odmula i przez to pali nieco mniej ? Czy też jest to wierutna bzdura ?

Comment

Ta metoda jest zalecana w dieslach po to by nie osadzały się syfy na łopatkach turbiny - okresowe deptanie diesla na wysokich obrotach jest zalecane przez producentów. W wolnossącej benzynie raczej nie ma to znaczenia. Ja dla zachowania czystości silnika kupuję dwa razy w roku paliwo premium 98.
                          CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Samo "odmulanie" silnika to kolokwialne pojęcie
                            Jednak faktycznie w benzyniakach eksploatowanych w miescie, na krótkich dystansach, potrafią zapychać się lekko kanały olejowe w głowicy i wtryskiwacze. Olej pracuje w niskich temperaturach.
                            Z reguły dobrze robi porządne rozgrzanie silnika na autostradzie przy wyższych prędkościach obrotowych.

Z kolei mechanik, który robi mi silniki często mówi, że jednostajna jazda autostradami np. ciągłe 130 km/h też nie jest dla silnika zdrowa. Radzi co kilkadziesiat km zmieniac prędkośc o 10 km/h na tempomacie.

Comment

Koniecznie raz na jakiś czas trzeba pałować silnik na wysokich obrotach, tak żeby dobrze się rozgrzał, wypala się wtedy osadzony nagar na zaworach i głowicy, kiedyś w celu odmulenia mojej starej astry wlewaliśmy z kumplem - mechanikiem, wodę gazowaną przez dolot, silnik wtedy porządnie się rozgrzewał, ale po tym zabiegu chodził jak zegarek PS. tylko nie róbcie tego u siebie, moja astra była już wiekowa..
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                              X