Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy, silnik 1.8 v- tec IX generacji, na pierwszym cylindrze 1 bar.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pomocy, silnik 1.8 v- tec IX generacji, na pierwszym cylindrze 1 bar.

Witam wszystkich,
    Szukałem ale nic nie znalazłem, więc postanowiłem założyć nowy post.
    Oto mój przypadek.
    Osławiony silnik 1.8 benzyna w civic IX generacji z 2012 r. Przebiegi 205 tys.km.
    Brał olej w ilości 1- 1.5 na 1000 km.
    Od jakiegoś pół roku przy stałej jeździe np.70 km zapalała się kontrola check, innych problemów brak, zdiagnozowano jako Błąd katalizatora / sonda, nie stety nie pamiętam kodu błędów. Po jego kasowaniu spokoj na około miesiąc albo i mniej.
    Teraz w czasie jazdy na trasie pojawiła się migająca kontrolka check, brak mocy, ledwo co jezdzi. W warsztacie po podłączeniu do komputera wyszło wypadanie zapłonu na 1 i 2 cylindrze, wymieniono swiece na nowe irydowe, fakt stare były już fatalne, sprawdzone cewki były ok.
    Nie stety po wymianie jest tak samo, sprawdzono kompresję, na pierwszym cylindrze 1 bar na reszcie 12 bar.
    Co teraz robić, zakup innego silnika, naprawa? Szukam kogoś z Warszawy lub okolic, pomóżcie proszę.

Zależy którędy ciśnienie ucieka. Jak zaworami to można by zrobić głowicę. Jak pierścieniami to lepiej inny silnik. Biorąc pod uwagę branie oleju to raczej jednak inny silnik

Comment

U mnie głowica poszła do regeneracji, dwa zawory wymienione + wymiana tłoków i pierścieni (https://www.civicforum.pl/showthread...669#post521669). Gładzie cylindrów były ok, ale było trochę płytkich rysek w dwóch cylindrach - podejrzewam że od odłamanego fragmentu świecy. Po remoncie przejechałem już 40 tys. km, nadal bierze olej, ale znacznie mniej - ok. 200ml/1000km. Test katalizatora wyłączony elektronicznie.

Comment

Spalany olej zabił katalizator.

Może to już nic nie pomoże, ale mozna jeszcze tanio luzy zaworowe sprawdzić - nie zaszkodzi i coś o tym pierwszym cylindrze sie dowiemy.
        Czy luzy przez te 205tys km były regulowane?

Comment

Luzy były regulowane 8 tys. temu w serwisie Hondy.Dzwonilem wczoraj do nich, powiedzieli ze najlepiej było by sprawdzić kamerką co się stało z tym cylindrem ale to znów dodatkowe koszty. Zdecydowałem się kupić silnik po 2013 r. W serwisie powiedzieli ze od tego roku już problem , tłokami usunięty.Zastanawia mnie tylko katalizator i sondy, czt to może mieć wpływ na obecną sytuację z cylindrem.

Comment

Zamieszczone przez Michal77 Zobacz posta
            Luzy były regulowane 8 tys. temu w serwisie Hondy.Dzwonilem wczoraj do nich, powiedzieli ze najlepiej było by sprawdzić kamerką co się stało z tym cylindrem ale to znów dodatkowe koszty. Zdecydowałem się kupić silnik po 2013 r. W serwisie powiedzieli ze od tego roku już problem , tłokami usunięty.Zastanawia mnie tylko katalizator i sondy, czt to może mieć wpływ na obecną sytuację z cylindrem.
            Serio, nie lepiej aby ktoś ten silnik wcześniej zdiagnozował?
            Nie, o katalizatorze i sondach nie myśl.

Comment

Silnik i tak brał olej więc naprawa jego też będzie dość drogą. W serwisie hondy powiedzieli ze oczywiście możemy ho diagnozować, wymienic tłoki ale koszt tego będzie znacznie większy niż silnik z wymianą. Jeżeli jest ktoś z Warszawy lub okolic i podejmie się weryfikacji, naprawy to chętnie przyjmę kontakt.

Comment

Kupisz silnik z auta ze Szwablandi który będzie miał niby rok produkcji 2013, a będzie to data rejestracji tak naprawdę, a auto wyprodukowane w 2012 i wrócisz do tematu drugi raz... Musisz mieć vin auta z którego jest silnik.

Poszło PW z kontaktem.
                Last edited by slepak; 15-02-2025, 13:20.

Comment

Zamieszczone przez Michal77 Zobacz posta
                  Silnik i tak brał olej więc naprawa jego też będzie dość drogą. W serwisie hondy powiedzieli ze oczywiście możemy ho diagnozować, wymienic tłoki ale koszt tego będzie znacznie większy niż silnik z wymianą. Jeżeli jest ktoś z Warszawy lub okolic i podejmie się weryfikacji, naprawy to chętnie przyjmę kontakt.
                  Warszawa to jedz do JHM.com.pl zapytaj Rema co sądzi, co wyjdzie najtaniej najsensowniej. Opowiedz o wątku choć może zna nawet.
                  Zrobili setki swapów, wiele remontów, na pewno nic Cie nie kosztuje wizyta tam a może znajdziesz rozwiązanie.
                  Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                  Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Dziekuje za kontakt, skorzystam.

Comment

Working...
                    X