Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Śruby wałka rozrządu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Śruby wałka rozrządu

Cześć wszystkim. Mam civic 1.8 142 Km 2014 sedan. Muszę wymienić śrubę regulujaca zawory. Okazuje się że muszę rozkręcić wałek rozrządu żeby wymienić ta śrube gdyż gdyż ona jest niewiele szerszą na dole i nie wykrece jej moje pytanie jest następujące. Czy śruby zaznaczone na zdjęciu po rozkręceniu mogę znów użyć czy muszę nowe kupić? Jaki jest moment ich dokręcenia? Czy muszę jakoś blokować rozrząd jak będę to rozkrecał? Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam IMG_20241029_174239.jpg

możesz je ponownie użyć one się nie wyciągają, rozrząd trzeba ponownie ustawić, sprężyny zaworowe wypchną wałek do góry także lepiej jak rozrząd będzie rozłączony.Nie znam momentu ale skoro zawory 14Nm to te śrubki coś koło 18Nm-24Nm ale to już musisz sprawdzić.

Comment

Sprawdź, tylko, czy musisz wyciągać wałek rozrządu bo (mogę się mylić) wydaje mi się, że nie a łapki regulatorów są "osobnym organizmem" ..

Comment

Chyba musisz to wszystko podnieść do góry, zerknij tutaj na fotki...
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Comment

Zamieszczone przez larwas Zobacz posta
            Natomiast nie wiem czemu ale te śruby wyglądają jak re które łączą głowice z blokiem.. wg tego co znalazłem to są 3-4 fazy dokręcenia tych śrub (jeśli to te co myślę) 1 faza to 20nm a później 2 obrót o 90 stopni 3 faza też obrót o 90 stopni a jeśli są nowe śruby to dodatków o 60 stopni obrót oczywiscie wszystko w odpowiedniej kolejności.. @maciej_mariusz mógłbyś bardziej wyjaśnić na czym polega rozpięcie rozrządu? Kurde tyle roboty żeby wymienić 1 mała śrubkę..������
            Za dużo kombinujesz, zobacz ten filmik, 12mintuta 05sek, tutaj raczej nie ma wielkiej filozofii. Śruby potem dokręcasz z siłą 15Nm. Kolejność dokręcania mogę Ci potem wrzucić, ale zaczynasz od środka i zgodnie ze wskazówkami zegara, krzyżowo.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

Comment

Zamieszczone przez larwas Zobacz posta
                jeszcze tylko ten rozrząd jakoś zabezpieczyc ������
                Wałek rozrządu będzie nieruchomy, łańcuch go trzyma przecież.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

Aha - tak napisal maciej_mariusz dlatego się pytałem. To widzę że nie jest źle. Mega mnie to cieszy.. jeszcze tylko w miarę pogoda , chwila czasu i działam! Dzięki raz jeszcze za pomoc!

Comment

Czyli dobrze mi się wydawało.
                    Przy okazji po złożeniu jeszcze raz wykonaj kontrolę luzów zaworowych - niby nic się nie powinno zmienić, ale przecież i tak musisz szczelinomierz użyć dla tej jednej śrubki, to skontroluj też i resztę..

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
                      Czyli dobrze mi się wydawało.
                      Przy okazji po złożeniu jeszcze raz wykonaj kontrolę luzów zaworowych - niby nic się nie powinno zmienić, ale przecież i tak musisz szczelinomierz użyć dla tej jednej śrubki, to skontroluj też i resztę..
                      Tak, tak - mialem tak zrobic dzieki

Comment

MOże uda Ci się pstryknąć kilka zdjęć przy demontażu - wstaw tu w temacie, ktoś kiedyś znajdzie, obejrzy i będzie mądrzejszy..

Comment

Working...
                        X