Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik przygasa/dusi się na ułamek sekundy.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silnik przygasa/dusi się na ułamek sekundy.

Rozglądam się za IX 1.8, mam na oku egzemplarz w niezłym stanie tylko że podczas jazdy testowej 10minut wyczułem dwa razy jakby silnik stracił moc/dusił się, obroty stanęły i dopiero po ułamku sekundy dalej zaczęły rosnąć. Znacie takie sytuacje? Czy to może być problem z silnikiem, czy tylko świece o wymiany, może mieć to związek z aku które jak sprzedawca sam przyznaje jest do wymiany? Link do aukcji, może ktoś zna egzemplarz.

Dodatkowo, czy możecie dać kontakt do kogoś kto mógłby mi sprawdzić VIN? Słyszałem że pracownicy ASO mogą mi to odpłatnie zrobić. Chyba, że sprawdzenie na rządowej stornie wystarczy, bo nie ma tam nic podejrzanego poza częstymi zmianami właściciela w Polsce. Wygląda na uczciwą ofertę.

OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl
    Last edited by bobekzea; 30-06-2024, 14:13.

Zamieszczone przez bobekzea Zobacz posta
    Rozglądam się za IX 1.8, mam na oku egzemplarz w niezłym stanie tylko że podczas jazdy testowej 10minut wyczułem dwa razy jakby silnik stracił moc/dusił się, obroty stanęły i dopiero po ułamku sekundy dalej zaczęły rosnąć. Znacie takie sytuacje? Czy to może być problem z silnikiem, czy tylko świece o wymiany, może mieć to związek z aku które jak sprzedawca sam przyznaje jest do wymiany? Link do aukcji, może ktoś zna egzemplarz.

Dodatkowo, czy możecie dać kontakt do kogoś kto mógłby mi sprawdzić VIN? Słyszałem że pracownicy ASO mogą mi to odpłatnie zrobić. Chyba, że sprawdzenie na rządowej stornie wystarczy, bo nie ma tam nic podejrzanego poza częstymi zmianami właściciela w Polsce. Wygląda na uczciwą ofertę.

https://www.olx.pl/d/oferta/honda-ci...-ID10yeXl.html
    Obroty lubią się wahnąć podczas hamowania w momencie dojeżdżania do świateł i chłopaki potwierdzali że jest to wina słabego akumulatora.
    Opadają do ok 500, jakby miał zgasnąć i po chwili wstają. Często po redukcji z 3 na 2 z wciśnietym hamulcem.
    (nie chodzi o wahania w czasie normalnej jazdy, czy przyspieszania - tu może chodzić o luzy zaworowe, świece...).
    Bardzo ładny kolor, tylko czemu osobno wystawił te same koła z tego auta?

Comment

Uruchomiona klimatyzacja też potrafi ten silnik osłabić.
      Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
      Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Filtr paliwa, świece, luz zaworowy.
        Spadek obrotów do 500 nawet z włączona klimatyzacją nie jest normalne dla tego silnika.

Jak auto było serwisowane w aso to historia powinna być, pytanie czemu jej nie ma obecny właściciel?

Zawsze zostaje strona rządowa lub autodna /carvertical itp kto co lubi.

Który to rok? Że często zmieniał właścicieli? Nie jest to przypadkiem 2012/2013?

Comment

Nie to nie taki drastyczny spadek, taka ledwo wyczuwalna flauta w przenoszeniu mocy na osie podczas przyspieszania, więc może luzy zaworowe.
          @waflo facet ma dwa zestawy kół, na innym 16' puści taniej, ale te też mi się mega podobają,to od X gen? Kolor ładny chociaż wymarzyłem sobie perłowy.
          @slepak rocznik 2014, na rządowych stronach wszystko wygląda dobrze, wszystko na zielono (Carfax/autoDNA/car vertical), przebieg do 2019 60k, potem do 2021 120k a w lipcu 134 więc ktoś zaczął nim jeździć. Może to i lepiej jak robił km na autostradzie a w historii nie ma nic o taksówce. O historię w ASO jeszcze się zapytam i pewnie skoczę nią do mechanika niedaleko bo sprzedawca się zgadza na takie coś.
          40k to słuszna cena?

Comment

Musisz się orientować że jeśli jest słaby aku, auto używane, czyli A/C używane, czyli sprzęgło klimatyzacji już zmęczone to takie "przyklęknięcie" obrotów jest możliwe np w momencie uruchomienia się sprężarki. I nie doszukujemy się w silniku usterek!
            Zamieszczone przez slepak Zobacz posta
            Spadek obrotów do 500 nawet z włączona klimatyzacją nie jest normalne dla tego silnika.
            ale ok 100obr może być. Bynajmniej ja tyle zauważam. ASO ci wiele nie powie, chyba że serwisował tam do końca i to w tym konretnym ASO. bo Honda to Nie Toyota, ASo pomiędzy sobą nie wysyłają informacji.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

100 obrotów niżej od zadanych to ok przy obciążeniu np klimatyzacji.
              500 to już wibracje ma ten silnik spore.

To jest comfort... Brak halogenów, składanych lusterek, klimatyzacja jedno strefowa, plastik kierownica...
              Dołożona mało aktualna i archaiczna nawigacja i tempomat.

Model po pierwszym małym lifcie na rok 2014, w 2015 był już pełnoprawny polift.

Według mnie : Patrząc na wersję wyposażenia i rok to cena żadna rewelacja.
              Last edited by slepak; 01-07-2024, 09:55.

Comment

Working...
              X