Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic Tourer 2015 1.8 R18Z4 wyciek oleju

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic Tourer 2015 1.8 R18Z4 wyciek oleju

Witam serdecznie
    Nabyłem Civic Tourer z tzw. dobrych rak, serwisowany w ASO, ostatni serwis B -151 tys km olej (5W-30 HFS-E HONDA) etc. przy 152 tys km zalozylem instalacje LPG i zaczely sie pojawiac komunikaty sprawdz poziom oleju , Pan od gazu zapewniał ze to nie ma nic wspolnego z jego pracą, ze to LPG jest suchy i ma wyzsza temp spalania co moglo wypalic 'nagar' i to moze wplynac na pobor oleju- zgoda , ale po pewnym czasie ilosc komunikatow "sprawdz olej" nasilila sie oraz zaobserwowałem znaczny ubytek oleju na bagnecie.
    Doszlo do tego ze po przejechaniu 8 tys km od wymiany zostalo ok. 1/3 stanu na bagnecie.
    Dzisiaj zajrzalem na parkingu i zlokalizowalem chyba winnowajce. Czy ktos moglby pomóc i podpowiedzieć czy to mozliwe zeby z pod tej pokrywki wyciekało ? a moze to ten wężyk? Mam zamiar wyczyscic/odtluscic na tyle na ile to bedzie mozliwe i obserwowac stan oleju oraz miejsce. Czy jesli to jest wina "pokrywki inspektu" to jest to bardzo skomplikowana naprawa?, z czym się wiąże? czy np. wymiany oleju albo specjalistycznych urzadzeń?
    Prosze o pomoc
    WhatsApp Image 2023-10-16 at 22.17.51 (1).jpg
    WhatsApp Image 2023-10-16 at 22.17.51 (2).jpgWhatsApp Image 2023-10-16 at 22.17.51 (3).jpg

Jak wiadomo masz lancuch rozrzadu, pracujący w oleju, więc jeżeli ktoś dekiel inspekcyjny demontował i dokręcił go bez uszczelnienia, może ciec, jednak bardziej byłbym skłonny powiedzieć, że po, lub przed montażem lpg ustawiałeś zawory, więc mogła się uszczelka podwijać, lub ktoś zapomniał przy montażu pokrywy zaworowej, w miejscu łączenia głowicy oraz el.pokrywy rozrzadu , nałożyć trochę silikonu. Z tego miejsca może delikatnie ciec i lecieć na inne elementy. Dotknij ręką tyłu pokrywy i zobaczy czy nie jest przypadkiem mokra.
    Last edited by MW80; 26-10-2023, 20:03.

Comment

dzisiaj zauważyłem u siebie też zapocenie w tym miejscu ale w mniejszej ilości i jak MW80 pisał na 100% nie jest to z pokrywy zaworów, sam reguluje zawory i od lat w Hondach to miejsce doszczelniam, rewizja napinacza nie ruszana od nowości. Pozostaje zawór VTec i uszczelka z filtrem ,raczej mało prawdopodobne.Jest jeszcze zaworek PVC odpowietrzającym właśnie pod tym wężem gumowym i jeśli się delikatnie przytkał może ciśnienie jednak przepuszczać olej .Będę sprawdzał u siebie ale wpierw wyczyszczę i zobaczę czy ponownie się zapoci.
      Łukasz rozwiązałeś może sprawę?

Comment

Uszczelka ivtec

Comment

Stamtąd leci? bo w innym przypadku jeszcze myślnika brakuje

Comment

Zamieszczone przez Stelmi Zobacz posta
            Uszczelka ivtec
            propos uszczelki - znalazłem różne oferty (allegro a i też aliexpresie) z bardzo fajnymi cenami za uszczelkę.
            Wszyscy napiszą, że lepszy jest oryginał z ASO , a ja zapytam czy ktoś zamontował zamienną taniochę z dobrym skutkiem?

Comment

Zerknijcie tutaj na wpis #23 to tak samo wygląda w tym silniku.
              Wyciek oleju - uszczelka ? - 1.8

Kierownik Działu Diesla

Comment

Czesc,
                Wybacz długi brak odpowiedzi.
                Sprawę załatwiła zdawac by się mogło tak jak wyżej napisałes ,wymiana uszczelki z filtrem pod zaworem VTec, Po około 2 tys km od "zabiegu" kiedy ostatni raz tam zagladałem (miesiac temu) nie zanotowałem zadnych "zapaskudzen" jak porzednio ani tym bardziej ubytkow na bagnecie.
                Jak widać chwile zajeło mi rozprawienie sie z wyciekiem/zapoceniem.
                Dziekuje wszystkim za pomoc!

Comment

Working...
                X