Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słabo odpala na zimno.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Słabo odpala na zimno.

Witam
    przed kilkoma dniami pojawił się problem z odpaleniem po dłuższym postoju Civic IX 1.8 rok 2012 przebieg 100k
    Gdy samochód stoi około doby to przy pierwszym odpaleniu muszę kręcić około 10 sek , wcześniej samochód odpalał na dotyk bez problemu .
    Każde następne odpalenie jest już ok - jak zauważyłem nie ma znaczenia pogoda temperatura powietrza itp.
    Czy ktoś z was miał jakiś podobny problem ?
    Last edited by Grzechu; 06-01-2022, 15:10. Powód: nie stosujemy w tytule słów "problem"

Witaj, a zawory miałeś ustawiane ? 100tysia, to już czas.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

Miałem (a może nadal mam) to samo, tylko u mnie zazwyczaj trwało to jakieś max 5 sekund. Częściej przy mrozie, przy wilgoci rano lub wieczorem - wiosną i latem praktycznie w cale się tak nie działo. Zrobiłem płukankę przy wymianie oleju i od prawie miesiąca się już tak nie dzieje. Jak na moje to robię za małe dystanse i może jakieś nagary się zebrały, tak strzelam.

Comment

Świece kiedy wymieniane?
        Próbuj przy 1wszysm odpaleniu przekręcić kluczyk tak by pompa zastartowała (słychać przekaźnik) ale nie odpalać. Cofnąć zapłon i odpalić za 2gim razem - zaobserwuj czy też tak długo kręcisz czy odpala szybciej.
        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

Po tym długim postoju odpaleniu nie ma efektów dymnych na niebiesko?
          Zużycie oleju u Ciebie występuje ?
          Resztę tak jak koledzy napisali.

Comment

Zamieszczone przez Robert@z Zobacz posta
            Civic IX 1.8 rok 2012 przebieg 100k
            pierwsze co przychodzi na myśl to interwał wymiany świec zapłonowych:
            Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
            Świece kiedy wymieniane?
            kiedy i jakie świeco wsadzono ? (fabryczne potrafią i nawet 140 tys km wytrzymać, ja aktualnie mam około 144 i nie mam na razie problemu z odpalaniem).
            Kierownik Działu Diesla

Comment

-konserwacja rozrusznika (czyszczenie szczotkotrzymacza)
              -wymiana świec
              -jeżeli jest instalacja LPG, wtryskiwacze LPG mogą puszczać gaz do kolektora.
              Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
              Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Woda zamarza , mogą korki w przewodach zamarzać .
                Kleen Flo do benzyny

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Nie mam LPG

Jak był problem to było na plusie więc zamarzanie chyba odpada
                  Samochód po odpaleniu nie dymi na niebiesko
                  Rozrusznik kręci ok , aku też ok
                  świece nie wymieniane od nowości honda przewiduje po 120k

Oleju nie dolewam mieszczę się na miarce od wymiany do wymiany , mój roczny przebieg jest między 11 a 14k
                  samochód jest serwisowany zgodnie z tym co wyświetli , tylko na moje życzenie olej i filtr powietrza co rok a nie jak honda przewiduje co 20k
                  po przekręceniu kluczyka słychać jak pompka nabija ciśnienie ja odpalam dopiero po około 3do 4 sek jak pogasną kontrolki , nie próbowałem jak pisze kolega na dwa razy
                  Na zawory jadę teraz w sobotę bo zapaliły się w poniedziałek równe 100k
                  Poproszę aby podpieli pod kompa może coś pokaże

Mój codzienny przebieg to 40 km do pracy droga expresowa
                  dzisiaj byłem w dłuższej trasie 300km zatankowałem do pełna na orlenie nie jak zawsze ta sama stacja schell , zostawię ja do piątku i zobaczymy jak odpali
                  dam znać co i jak po niedzieli
                  dziękuję wszystkim za podpowiedzi

Nie pisz postu pod własnym postem, szczególnie czterech z kolei. Skorzystaj z możliwości edycji
                  Last edited by grzes41gt; 12-01-2022, 21:10. Powód: Połączenie postów

Comment

Zamieszczone przez Robert@z Zobacz posta
                    świece nie wymieniane od nowości honda przewiduje po 120k
                    Przypomina to sytuację z interwałem wymiany olejów LL u niektórych europejskich producentów aut osobowych.
                    Na pewno świece OEM są porządne, może irydowe, to jednak dobrze byłoby je wymienić po ok. 80kkm.
                    http://www.dadrl.org.uk
                    http://www.lightmare.org

Comment

Zamieszczone przez dragster Zobacz posta
                      Przypomina to sytuację....
                      Na pewno świece OEM są porządne, może irydowe, to jednak dobrze byłoby je wymienić po ok. 80kkm.
                      Dokładnie mi już od 80 do 100 szarpało a przerwa przy 100 była 1,5 mm blisko

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

Dzięki za podpowiedź

dzięki za info

Zwracam Ci uwagę po raz drugi. Nie pisz postu pod własnym postem, jak chcesz coś dopisać EDYTUJ post
                        Last edited by grzes41gt; 14-01-2022, 20:20. Powód: Połączenie postów

Comment

Poszukuje świec zapłonowych do ix gen silnik 1.8. Pytałem w kilku sklepach i dzwoniłem do "iparts" ale nigdzie nie ma zalecanych Denso i NGK. W ASO cena 120 zł za sztukę:D

oraz

Poszukuje świec zapłonowych do ix gen silnik 1.8. Pytałem w kilku sklepach i dzwoniłem do "iparts" ale nigdzie nie ma zalecanych Denso i NGK. W ASO cena 120 zł za sztukę:D

Poczytaj.

120 tyś to dużo za dużo...

Comment

Working...
                          X