Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsza wymiana oleju w nowym silniku po kilku tysiącach kilometrów a opiłki

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• pierwsza wymiana oleju w nowym silniku po kilku tysiącach kilometrów a opiłki

Hej. Zakładam ten temat bo nie jestem w stanie znaleźć jednoznacznych dowodów na lepsze pasowanie silników hondy niż europejskich czy amerykańskich. Nikt jeszcze na youtube nie wrzucił filmu ani nigdzie indziej z takiej wymiany wraz z analizą ilości opiłków. Wg mnie w dobrze spasowanym silniku te opiłki będą marginalne lub nawet tylko widoczne w analizie składu oleju. Zobaczcie taka o to toyota yaris gr niby jest tak dobrze spasowana, że jest tak jak wyżej pisałem:

Czy ktoś z forumowiczów robił taką analizę? Być może powinienem był założyć ten temat w dziele X generacji.
    Macie jakąś wiedzę w tym zakresie?

Przy dzisiejszej technologii maszyn, produkcja jest bardzo precyzyjna, to nie człowiek kręci rączką od tokarki i ustawia wzrokowo na noniuszu wymiar.. teraz są komputery, pomiary laserowe i co tam jeszcze wymyślili... Wątpię, że tzw. "gruz" znajdzie się w jakiejkolwiek marce, europejskiej czy azjatyckiej. Jeżeli technologia produkcji jest nowoczesna, to nie ma o tym mowy. Oczywiście jak ktoś zmienia olej po 1tys.km to może rozedrzeć filtr i pokazać nam tutaj co tam w środku znalazł, ale obstawiam, że nikt nic nie znajdzie. Widziałem filmik w którym koleś składał dwie metalowe części jedną z drugą, coś jak klocki, to jak połączył te elementy to nawet nie było widać miejsca ich łączenia, taka precyzja obróbki.
    Last edited by Grzechu; 10-12-2021, 09:25.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

No ja widziałem kilka takich filmów na yutube i np skoda 2,0tdi 2020 rok po 6 tyś miała bardzo dużo opiłków, bmw podobny rocznik 2,0 diesel, tylko pierwsza wymiana po 20 tyś km tzw longlife i miała strasznie dużo tego.

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
        np skoda 2,0tdi 2020 rok po 6 tyś miała bardzo dużo opiłków
        Zastanawiające.. Czyżby VW nie przykłada się do produkcji swoich silników?
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

Profesor Chris jest pod wrażeniem i nazywa ten silnik yarisa gr majstersztych, w wielu autach przerabiał taka wymianę i zawsze było pełno opiłków.

Comment

Nie wiem, to jest temat zagadka, może procedury docierania silników różnych producentów się różnią.. gdzieś może są jakieś oszczędności pod tym kątem, a gdzie indziej nie ma.. może jest w tym jakaś ręka "księgowych"... Trochę nie chce mi się wierzyć, że technologia produkcji części do silników poszczególnych marek - tych popularnych, aż tak się różni. Tak czy siak ten Yaris jest dowodem na to, że Toyota robi/dba o swoje silniki Myślę, że z Hondą jest podobnie. Ja na fabrycznym oleju zrobiłem 12tys.km do pierwszej wymiany, auto ma teraz pond 70tys.km i oleju nie bierze, nawet jak daje w palnik, albo są to ilości praktycznie minimalne. Pamiętam jak zlewałem ten pierwszy olej u siebie i przyglądałem się misie po zlaniu oleju, czy nie ma tam jakichś ciał stałych.. to było czysto, podobnie jak w tym białym Yarisie, olej ciemny, ale czysty.
            Last edited by Grzechu; 10-12-2021, 10:34.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
              Trochę nie chce mi się wierzyć, że technologia produkcji części do silników poszczególnych marek - tych popularnych, aż tak się różni.
              Technologia pewnie jest podobna, jeśli chodzi o precyzję obróbki. Pytanie, czy wszystkie firmy dbają też o higienę. Jak się robi samemu remont silnika, szlifuje wał, to pierwsze po operacji obróbki jest mycie, płukanie i dmuchanie kanałów olejowych. To samo z blokiem. Być może Toyota robi to lepiej na etapie produkcji, a inne firmy po łebkach. Później w misce po pierwszej zmianie oleju to wszystko wylatuje.
              Pozdrawiam Czarodziej
              Mój Szogun

Comment

Zamieszczone przez Elwizardos Zobacz posta
                Być może Toyota robi to lepiej na etapie produkcji, a inne firmy po łebkach. Później w misce po pierwszej zmianie oleju to wszystko wylatuje.
                No tak, tylko pytanie, czy jest to zamierzony zabieg, czy nie... bo nie chce mi się wierzyć, w to, że inżynier który tym się zajmuje, taki np. z VW.. nie wie o tym, że trzeba to najpierw dobrze wymyć przed montażem.. Może są jakieś procedury, w których pewne etapy są mniej starannie wykonywane, a może tak jest, bo ktoś tak kazał, np. w celu skrócenia czasu, albo skrócenia trwałości produktu..
                Last edited by Grzechu; 10-12-2021, 14:26.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

Mnie się wydaje, że obróbka tulei cylindra może być mniej dokładna. Powiedzmy, że toyota, honda, Mitsubishi, mazda mają w swoim procesie dodatkowe sprawdzanie i obróbkę tulei pod kontem wyeliminowania nierówności, które w takim VW pozostają do pierwszych chwil z pierścieniami tłokowymi, które je ścierają a więc dokładna obróbka dokonuje się sama w trakcie eksploatacji a odpady zlatują z silnika przy pierwszej wymianie oleju.

Comment

Ja wymienialem w fk8 po 1500 km olej wraz z filtrem. Brak opilkow w filtrze, oleju i korku spustowym ( nie wiem czy ma magnes

Comment

Jakby były opiłki to znaczna część trafiła by do filtra oleju. Czyli honda tak samo jak toyota dokładnie pasuje motory.
                      Last edited by gkill; 12-12-2021, 19:09.

Comment

Working...
                      X