Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przy uruchamianiu silnika słychać zgrzyt H IX 1.8 2015 Sedan 141KM 104kW

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Przy uruchamianiu silnika słychać zgrzyt H IX 1.8 2015 Sedan 141KM 104kW

Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów, mógłby potwierdzić czy w moich przypadku będzie to rozrusznik, czy może coś zupełnie innego?

Aktualnie posiadam Honda Civic IX 1.8 Sedan rocznik 2015.
    Film wrzuciłem nagrywany z kabiny, moim zdaniem najbardziej słychać charakterystyczny "zgrzyt".

https://youtu.be/ulCWkkF2cNQ

PS. Czy ktoś z was szukał zamiennych części do w/w rozrusznika?

PS2. Zaznaczę, że podobny wątek jest do znalezienia w VIII generacji, lecz zależy mi na opinii kogoś, kto spotkał się z tym w IX genetacji.
    Z góry dziękuję za pomocne wpisy.
    https://www.civicforum.pl/showthread...ear#post183259

Zamieszczone przez lvlickey Zobacz posta
    mógłby potwierdzić czy w moich przypadku będzie to rozrusznik, czy może coś zupełnie innego?
    Bendiks... Być może wilgoci tam się dostało i jakaś ruda chwyciła i za wolno odbija... jeździj obserwuj, może się rozrusza i nie będzie zgrzytać.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

nie jest to powód do natychmiastowej naprawy, tak może być bardzo długo, swego czasu w Yarisie tak jeździłem 6 lat i nie rozpadł się.
      Części nie szukaj, prędzej poszukaj serwisu specjalizującego się w rozrusznikach, oni sami to wymontują, wstawią na stół diagnostyczny ustalą co szwankuje i dadzą ci info ile będzie kosztować i na jakich częściach to naprawią, od razu ustal by nie wsadzali tam niczego chinskiego. Auto masz globalizacyjne więc elementy są standardowe pewnie do 150 innych modeli.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

nie taki rozrusznik straszny

zasięgnąłem języka, kilka zakładów w moim mieście przerabiało temat w innych Civicach...

jedyne co mechanicy robili z takimi koHankami , to przesmarowanie elementów rozrusznika i ponowne zamontowanie.
        pomagało w niektórych na tydzień/miesiąc/rok.....

tak jak doradziliście i przemyślałem, zostawiam, będę jeździł, obserwował. Jak będzie się dziać więcej to oddam do naprawy, ale raczej do mechaników którzy nie tylko smarują ale może wymienią mi zużyte elementy w rozruszniku

Pozdrowienia H!

Comment

Kolego czy problem nadal występuje? Może zrobiłeś coś z rozrusznikiem, bo u mnie pojawił się podobny zgrzyt, natomiast doszła jeszcze kwestia braku rozruchu :/.

Comment

tak, niestety problem dalej występuje i im zimniej tym gorzej bo zgrzyt jest długi. na szczęście rozruch u mnie jest.

Comment

ostatnio przerobiłem ten temat...
              problemem był wolno odbijający bendiks - wystarczyło wyczyścić i przesmarować mechanizm elektromagnesu (przy okazji rozebrałem i wyczyściłem i przesmarowałem całą resztę - u mnie szczotki były jak nowe)

jest pełno filmików na YT jak przeprowadzić przegląd/konserwację rozrusznika - nic trudnego da się zrobić w domowych warunkach - bez żadnych specjalistycznych narzędzi.
              Najtrudniejsze w tym wszystkim było wyjęcie rozrusznika z auta. Mechanik męczył się chyba dobrą godzinę

2022-06-02_14h47_59.png

Comment

Working...
              X