Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Osprzęt silnika 1.8

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Osprzęt silnika 1.8

Witam,

Podejrzewam że z elementu zaznaczonego na czerwono na zdjęciu mam wyciek. Przemyłem go dziś zmywaczem do oleju w celu upewnienia się czy to z niego wycieka olej, czy może po prostu przy dolewaniu oleju oblałem go przez przypadek. Moje pytanie jest, co to jest? na budowie silników się nie znam, chciałem tylko zorientować się w cenie elementu i udać się do mechanika żeby usunąć ewentualny wyciek.

Pozdrawiam

Przechwytywanie.JPG

To jest pokrywa okna inspekcyjnego napinacza łańcucha rozrządu, dekiel jest uszczelniony papierową uszczelką.

Comment

Witam
      Zauważyłem u siebie to samo wczoraj przy zmianie oleju. Czyli aby wymienić tą uszczelkę muszę z powrotem spuścić olej ? Bałem się ruszać , bo też nie wiedziałem co to jest.
      Czy taka uszczelka jest osiągalna ?

Comment

Zamieszczone przez piter77 Zobacz posta
        pokrywa okna inspekcyjnego napinacza łańcucha rozrządu
        dla ułatwienia ewentualnych poszukiwań gdzie jest rzeczona pokrywa pozwoliłem sobie wkleić znalezione w necie zdjęcie poglądowe silnika,
        na którym zaznaczyłem jej położenie.
        pozdrowienia
        silnik 1,8.jpg
        Last edited by Borus; 11-04-2020, 23:02.

Comment

No to wielkie dzięki, ale ja miałem na myśli dekielek całkowicie od spodu, po prawej stronie od filtra oleju. Podobny do tego zaznaczonego, też czarny , ale ten od spodu jest na trzy takie same śrubki, wydawało mi się nawet że jest on w misce olejowej.

Comment

Jak od spodu to zapraszam do poczytania tego tematu.. tam siedzi czujnik oleju.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez darek2 Zobacz posta
              Witam
              Zauważyłem u siebie to samo wczoraj przy zmianie oleju. Czyli aby wymienić tą uszczelkę muszę z powrotem spuścić olej ? Bałem się ruszać , bo też nie wiedziałem co to jest.
              Czy taka uszczelka jest osiągalna ?
              Chodzi Tobie o osłonę czujnika poziomu oleju, możesz odkręcić te trzy śrubki i zdjąć osłonę, pod nią masz czujnik. To tylko osłona, nie trzeba spuszczać oleju. Często się zdarza że przy wymianie oleju w silniku, po poluzowaniu filtra oleju ,olej cieknie po misce i spływa pod tą blaszkę (osłonę), co może w późniejszym czasie wyglądać jak wyciek oleju. Musisz zdjąć tą osłonę i wymyć wszystko,złożyć i pojeździć trochę, jak znów się pojawi wyciek to trzeba wymienić uszczelniacz czujnika, i do tego olej trzeba spuścić z silnika.

Comment

Dzięki Grzechu i piter77 .
                Tak jest jak piszecie, właśnie to tak wygląda. Pojeżdżę trochę , poobserwuję , mam nadzieję ze nie będę musiał wracać do tematu ( nie będzie kapać) bo mam kiepski kanał i każde wejście do niego to prawie pół dnia stracone. Dzięki za podpowiedzi, wiem teraz na czym stoję , Dzięki
                Last edited by darek2; 11-04-2020, 23:15.

Comment

Working...
                X