Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dźwięk zimnego silnika IX gen. 1.4 Pb

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dźwięk zimnego silnika IX gen. 1.4 Pb

Jak w temacie - Hanka IX gen. 1.4 Pb 2012 rok, przebieg ok. 150 tys.

Od jakiegoś czasu (może 2-3 tygodnie) zaobserwowałem (usłyszałem), że na zimnym silnik pracuje o głośniej niż wcześniej.

Niepokojących stuków, czy puków nie słychać.
    Za to podczas jazdy słychać pobrzękiwanie przy dodawaniu gazu przy ok. 1500 obrotów na biegach 1-3.

Olej wymieniany w listopadzie przy 146 tys.;
    Świece wymienione przy 120 tys.;
    Luz zaworowy wykonany przy 98 tys.

Więc wszystko zrobione zgodnie ze wskazaniami komputera.

Pytanie do Was - czy to normalny dźwięk albo lepiej normalna głośność pracy silnika (może przewrażliwiony jestem)?

co prawda ja mam 1.8 ale wydaje mi się , że normalny i podobny jak u mnie

Comment

Również nie zauważyłem żadnego niepokojącego dźwięku. Generalnie zrobiłeś od regulacji zaworów 50tys.km, a na LPG z tego co "szpece" piszą, powinno się regulować zawory co 40tys.km.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Nie mam lpg

A jak to wygląda z regulacją zaworów w benzyniaku. Pierwsza rregulacja po 100 tys., czy kolejne również?

Comment

A co mówi Instrukcja Obsługi? posiadasz Książkę?
          Zamieszczone przez Rogerson Zobacz posta
          A jak to wygląda z regulacją zaworów w benzyniaku.
          pytasz o praktykę użytkowników?
          ... no i pytasz o regulację w benzyniaku? czy ... regulację w gazolocie?
          tutaj coś pewnie napisali jeśli chodzi o jazdę na PB:
          Regulacja luzu zaworowego Civic IX

Przeglądy okresowe - czynności serwisowe

o regulacji w przypadku zasilania lpg książka nie mówi nic, to jest informacja z praktyki użytkowania silnika na takim paliwie, i to są zalecania z doświadczeń dot. gazolotów.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

W języku niemiecki, który znam ale na stronach które mnie interesują są informacje które nie dotyczą samochodów z EU i nie mogę się doszukać okresów wymian w samochodach z EU (albo jestem ślepy).

Ogólnie pytam o regulację w benzyniaku, tak jak napisałem wyżej nie mam instalacji lgp i jestem po prostu ciekawy, czy procedura co 100 tys. obejmuje każdy okres - tj. pierwsza regulacja po stówie, to kolejna dopiero przy 200 tys. km. Jeżeli tak jest to raczej nie ma tematu i nie będę się nim zajmował dalej. Szukanie dziury w całym mnie nie uszczęśliwi, a skoro koledzy piszą, że dźwięk jest u nich podobny, to najwidoczniej szukam problemu tam gdzie go nie ma

Comment

Zamieszczone przez Rogerson Zobacz posta
              to najwidoczniej szukam problemu tam gdzie go nie ma
              Tak jest Nie wiem co mi z tym LPG przyszło.. widać inny temat musiałem patrzeć, w tym samym czasie..sorry.. a regulacja co 100kkm.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

U mnie też inaczej silnik słychać jeśli zapalę go rano po dłuższym postoju - jest taki bardziej metaliczny dźwięk, ale po minucie cichnie. Im niższa temperatura, tym jest to bardziej słyszalne, ale przyzwyczaiłem się i przy niskich temperaturach jeżdżę bardzo spokojnie, ten pierwszy kilometr żadnego szaleństwa.
                Mam wlany olej Ravenol 0w40, świece, filtry, regulacja zaworów ok 9 000km temu. Miałem wymieniać olej na 10 tys., ale przy obecnych przebiegach pewnie nie doczekam km i niedługo wymienię.

Comment

Working...
                X