Po krótkim namyśle zaryzykowałbym stwierdzenie że cena 5000 też nie jest wygórowana. Weźmy pod uwagę cenę około 4000 ( być może trzeba będzie coś zainwestować w zawory) za graty. Robocizna na poziomie 1000 za rozbiórkę, weryfikację części, planowanie głowicy, złożenie wszystkiego to według mnie nie jest zbyt dużo. Musimy pamiętać że oprócz wiedzy mechaników konieczne jest posiadanie w warsztacie dość drogich narzędzi (klucze dynamomatryczne, narzędzia pomiarowe). Ponadto szanujący się warsztat da gwarancję. Osobiście zaakceptowałbym takie warunki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Odnośnie planowania głowicy (kliknij Planowanie głowicy.pdf). To są informacje z serwisówki dla R18A2, ale raczej niewiele się w tej kwestii zmieniło.
Comment
-
Jak to się mówi nic na siłę.. czasem można trafić na naciągaczy jak się nie ma pojęcia co i jak..
Comment
-
5k dużo i nie dużo. Gdybym wiedział że Honda Civic 2012 to taka mina, to dorzuciłbym 10k i kupił rocznik co najmniej 2013 lub wybrał inna markę.
Większym problemem jest znalezienie fachowca co zrobi to zgodnie ze sztuką. Jak ktoś spartoli mniej lub więcej, nie liczyłbym na zwrot zainwestowanej kasy.
Czy orientuje się ktoś, ile za usługę wzięło by ASO na swoich oem częściach?
Comment
-
Zamieszczone przez hondamanone Zobacz postaCzy orientuje się ktoś, ile za usługę wzięło by ASO na swoich oem częściach?
Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
W ASO cena będzie pewno zależna od kilku czynników.
Indywidualny wynegocjowany rabat.
Czy samochód był zakupiony w tym samym ASO w którym będzie wykonywana naprawa.
Czy był serwisowany w ASO.
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale ktoś z kolegów podał na forum cenę z ASO za naprawę.Last edited by luzny41; 03-01-2020, 16:02.
Comment
-
Zamieszczone przez Paluch Zobacz postaOkolice Gdańska Flip Flop Garage dokładnie miejscowość Przejazdowo. Miłośnik Hond u którego nie zobaczymy innego auta na podnośniku.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Niestety renoma hondy jako super trwałego samochodu została mocno nadszarpnięta.
Do tej pory honda nie notowała większych wpadek.
Ja wymieniając samochód w 2015r.
Kierowałem się opiniami o trwałości,niezawodności pancernych silnikach. Notowanych zawsze w czołówce wszystkich rankingów.
Mit niestety pryska.
Musimy niestety liczyć się ze spadkiem wartości aut z 2012r.
Kupujący będą szukać mlodszych roczników.
Comment
-
Orientujecie się może czy jest jakaś szansa na wyczyszczenie pierścieni tłoków w silniku, może jakaś płukanka? Oglądałem trochę materiałów na yt i widziałem właśnie wskazania na zakoksowany pierścień zgarniający - ten z otworkami. Może to by ograniczyło zużycie?Last edited by hondamanone; 03-01-2020, 21:34.
Comment
-
Jeżeli zalejesz dobra płukankę do cylindrów na letni silnik na kilka godzin a potem przekręcić kilka razy waleń na skręconych świecach potem odpalenie silnika od rozgrzania z 20 minut to powinna być minimalna poprawa pod warunkiem że uszczelniacze zaworów są sprawne..BG109 15 minut na wolnych, 15 min na 1500 obr na min i 15 min na wolnych.Last edited by gkill; 03-01-2020, 22:27.
Comment
-
luzny41 - ile Ci bierze oleju i jaki używasz? Nie jest najgorzej jak od 2015 jeździsz. Ja auto kupiłem pół roku temu i zastanawiam się co dalej..
Jeszcze dodam odnośnie olejów zalewanych w mojej 2012:
20000km - Shell Helix Ultra Extra 5W30
40000km - Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W30
90000km - Mobil 3000X1 5W40
do 180 000km podejrzewam że Mobil 3000X1 5W40
od 180000km (zakup przeze mnie) - OEM Honda 0W20Last edited by hondamanone; 04-01-2020, 15:58.
Comment
Comment