Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rurka obok katalizatora.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Rurka obok katalizatora.

Wyglada na jakieś obejście katalizatora dla spalin. Czy ktoś wie, co to za ustrojstwo jest? Silnik 1.8 benzyna.

Zamieszczone przez Sanfran Zobacz posta
    Wyglada na jakieś obejście katalizatora dla spalin. Czy ktoś wie, co to za ustrojstwo jest? Silnik 1.8 benzyna.
    Byłoby łatwiej gdybyś dodał jakieś zdjęcie o co dokładnie ci chodzi ale podejrzewam, że masz na myśli doprowadzenie spalin do zaworu erg (recyrkulacja spalin).
    $2268D063EBE5810B.bmp
    Mój C I V I C --> Szara myszka - Civic 1,8 Sport 2013

Comment

Tak, o to chodzi. Nie myślałem, że to EGR bo coś takiego to domena ropniakow, a po satyn kolektor dolotowy jest z drugiej strony.

Comment

Nie myślałem, że to EGR bo coś takiego to domena ropniakow
        to nad tą rurką, to czarne z niebieską kropką to EGR, ..a i żebyś się nie zdziwił bo już się GPF montuje do benzyny, bo o DPF to pewnie słyszałeś , to tak gdybyś w przyszłości takie kupił Civic X - filtr GPF (GASOLINE PARTICULATE FILTERS) w roczniku 2018
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki koledzy. Jak mnie jeszcze oświecicie, jak EGR jest połączony z dolotem to będę wdzięczny.

Comment

Dzięki koledzy. Jak mnie jeszcze oświecicie, jak EGR jest połączony z dolotem to będę wdzięczny.
            Jest połączony w poniższy sposób:

Capture.jpg

Comment

W benzyniakach EGR był szybciej niż w dieslu.Kilka krajów nie homologowało aut bez recyrkulacji już od 96-go roku.

Comment

Przed Civicem miałem GrandScenic z benzynowym 2.0, wypuszczony z fabryki w ’08. Dałbym sobie to i owo uciąć, ze pojazd ten EGR nie posiadał. Tudzież Micra z 2002.

Comment

W silniku f4r i f4r turbo funkcję recyrkulacji realizowano za pomocą specjalnego przestawienia faz rozrządu,żabojad pozbył się jednego problemu zastępując go wieloma innymi.
                  Co do Nissana to miał na pewno i to nawet ze sterowanym procentowo uchyleniem.
                  W tych rocznikach nie znajdziesz silnika bez dopalania ,mało tego to w standardzie euro obd jest już obowiązkowe programowe kontrolowanie tego.Taka ciekawostka jeszcze,Honda ma egr już np. w 1.5 econo,ale przygotowywała się do tego już w późnych latach 80-tych. Wystarczy popatrzeć na uszczelki kolektora dolotowego z 5 gen. albo na głowice gdzie istnieje już gotowy kanał pod recyrkulację.
                  To jest głowica z początku lat 90-tych,też ma kanał który zawsze zaślepiam bo przy silnikach bardzo pałowanych lubi dmuchnąć spaliną do kanału wodnego obok
                  Last edited by m26; 30-10-2018, 17:40.

Comment

Working...
                  X