Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr paliwa do 1.8 benzyna

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

...a cha wynika z odpowiedzi że "czy zasadne jest?" ... są 2 szkoły, i Tak i Nie.
    Logika mówi tak, wg uznania, bo nie ma w książce serwisowej pozycji - wymiana filtra paliwa. Jednak jak pokazują dowody wizytowników filtry są brudne, czasem jak szlag, ale ... nikomu jeszcze silnik nie zgasł z powodu tego brudu, takiego przypadku nie odnotowano ani jednego. Był przypadek (a może i kilka) jak Alix pokazał że paliwo 100oktan z czasem "rozpuściło" tkaninę filtrującą.
    Szkoła - Nie - bo pisze w IO że wymianę dokonuje się dopiero po podłączeniu interfejsu i wtedy gdy ciśnienie w układzie paliwa jest poniżej wartości dopuszczalnych.
    W autach jakie użytkuję na co dzień UFO 2009 140tys Toyota Yaris 2005 160tys km taki filtr jest, i nie wymieniałem i na razie nie mam zamiaru, tez dlatego że gdy o to pytałem w ASo i H i T odpowiedź usłyszałem tą samą: "jest dożywotni proszę jeździć".
    Oczywiście łańcuchy rozrządu też potocznie sa dożywotnie a się rozciągają i wymienia, (ale przewidywanego interwału nie ma) wiec użytkownik decyduje.
    Last edited by rambo7; 22-02-2022, 10:56.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

No jest. Symbol nr 4. Wymiana filtra paliwa. Podobno przy 120k (ja mam 105k).

Comment

no to podobno? czy fakt? ... ciekawe w 8 gen nie ma a w 9 się pojawiło 120tys? . Otwórz Instrukcję obsługi, wklej skan Tabeli przeglądów okresowych.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Jest na pewno, a podobno przy 120k. :-)świece.jpg

Comment

Zamieszczone przez Carlito_1981 Zobacz posta
            czy uważacie za zasadną wymianę filtra paliwa po 120k w przypadku gdy auto zrobiło 100k na LPG?
            nie. z uwagi że nie osiągnięto przebiegu.
            nie. z uwali na brak komunikatu nr 4/.
            nie. z uwagi na brak komunikatów Check Engine np. niskie ciśnienie paliwa.
            wg mnie nie ma uzasadnienia aby tam grzebać.
            wróć i poczytaj wpisy z tego tematu - szczególnie przeczytaj wpis #31.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
              Mam też EU7 2001 rok i też filtra paliwa(znaczek nieskończoności) nigdy nie miał wymienianego, ale kilka lat temu kontrolowałem jego stan i był czyściutki, może przez to, że jeździ na lpg.
              A więc to co w drugiej linijce napisałem ma się ni jak i na to wynika, że ilość zabrudzeń zależy od jakości i ilości paliwa, jakie przepłyną przez filtr a nie, że paliwo praktycznie stoi w baku bo silnik spala praktycznie tylko LPG.
              Odświeżę temat z dwóch powodów.
              1. To, że silnik spala gaz, nie oznacza, że benzyna nie przepływa przez filtr. O ile wiem, to pompa paliwa pracuje cały czas i wiadomo, że nie na sucho przecież.
              2. W świeżym jeszcze na Forum wątku winą za awarię pompy jest obarczany filtr paliwa właśnie: https://www.civicforum.pl/showthread...246#post502246

Dlatego też pytanie o sens wymiany filtra paliwa pozostaje nadal aktualne i do dyskusji na podstawie doświadczeń własnych użytkowników.

Comment

Nad czym się tu zastanowić w instrukcji jest wymiana więc należy wymienić każdy zrobi jak uważa.

Comment

Hej ja mam cały czas tego EU7, używam go do ciężkich zadań a najczęściej na ryby do lasu na górska rzekę na Pomorzu. Filtr nadal nie tykany i auto śmiga bezproblemowo.

Comment

Moja Honda miała wymieniany filtr przy 120k, aktualnie 167k i żadnych problemów. Też uważam, że skoro w instrukcji jest napisane to trzeba wymienić i tyle.

Comment

Gdyby ktoś zastanawiał się jak wygląda filtr paliwa to załączam zdjęcia:
                      filtr2 (1).jpgfiltr2 (2).jpg
                      Nie jest to jakiś kawał materiału, ale cienki pierścień z czymś w środku. Jak widać więcej zajmują same plastiki niż materiał filtrujący.

Comment

Z tym filtrem to Honda utrudniła życie dla użytkowników, w Oplu np. to zazwyczaj jest, poza bakiem, między przewodami taki mały cylinderek, wystarczy wypiąć przewody i wpiąć nowy.. wręcz 10min roboty.. no i sama cena filtra.. a tutaj nie dość, że drogo to i jeszcze mnóstwo roboty, żeby wymienić.
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

Co Ty Grzechu opowiadasz, ja miałem cztery hondy przez 13 lat, i nigdy nie wymieniałem filtra paliwa ... może przez to , że żadną nie przejechałem więcej jak 34000 km

Comment

Zamieszczone przez piter77 Zobacz posta
                            żadną nie przejechałem więcej jak 34000 km
                            To co Ty patrzysz na te swoje Hondy ? A teraz ile masz na blacie w swojej IX ?
                            Moja łódka Civic..
                            Mój "klekocik" Ceed..
                            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                            Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                              To co Ty patrzysz na te swoje Hondy ? A teraz ile masz na blacie w swojej IX ?
                              Przyznam się że skłamałem, mam już w IX 35000km.
                              Last edited by piter77; 16-09-2022, 16:31.

Comment

Jestem po wymianie filtra paliwa u Profesrora Crisa. Kosztowna wizyta,400 filtr w ASO i 400 wymiana.

Comment

Working...
                                X