o API instrukcja mówi dlatego że jak by nie było ACEA to sugerować się API. API to USA. ACEA jest istotniejsze dla wyboru w Europie i nie spotkałem się by tego oznaczenia nie było na opakowaniach dostępnych u nas.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Na jakich olejach jeździł/jeździ nasz Civic IX.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
1 R18
2 Penrite 0W-30
3 15 tys., 3,5 tys
4 15 tys,
5. Oem 0-20
6. 210 zl Online sklep Penrite
7. Aso.
8. Ciszej, lepiej ,bezpieczniej a styl jazdy to szybki ecodriving...spalanie spadlo o 0,5 litra z trasy 100-110...z 5,9 do 5.2.
Mialem juz wiele olejow ale ten naprawde robi robote. Sprawdze ubytki i dopisze.
OEm 0-20 znikl pol litra przez 15 tys.
Comment
-
1. Silnik 1.8 Tourer
2. Liqui Moly SYNTHOIL HIGH TECH 5W40 4L
3. 13689 - przejechane 1986 km
4. Olej zmieniam co ok 10tys km
5. Wcześniej stosowałem:
0 - 11tys km OEM 0W20
6. Olej kupiłem w petrostar
7. Olej i filtr wymieniam w ASO
8. Obserwacje:
Na początku wskazania zużycia paliwa z komputera "poszybowały" w górę o ok 0,5l/100 km. Co ciekawe realnie wcale tyle auto nie wypiło. Po kolejnym tankowaniu sytuacja się unormowała i względem OEM 0w20 moim zdaniem auto pali tyle samo... Inaczej to ujmując - różnice są niezauważalne
Comment
-
1. typ/oznaczenie silnika: R18Z4, Tourer, przebieg 46 tys km
2. aktualnie zalewam olej: Shell Helix Ultra 5w40 API SN/CF, ACEA A3/B4
3. od jakiego przebiegu używam dany olej: wlany od przebiegu 43 tys km, przejechane 3 tys km
4. co jaki interwał [km] wymieniam olej: max co 15 tys km / rok
5. jaki olej stosowany był wcześniej:
- 0-14 tys km - 0w20 Honda
- 14-28 tys km - 0w20 Gulf
- 28-43 tys km - 0w20 Motul
6. gdzie kupiony / orientacyjna cena: Norauto - 119,99 zl za zestaw 4+1 litra
7. gdzie wymieniam olej: Na gwarancji wymienialem w ASO, ostatnia wymiana Norauto (koszt 40 zl przy zakupie u nich filtra).
8. uwagi: poki co nic nie bierze, chociaz na 0w20 przez 3 wymiany tez nic nie ubywało. wzrostu spalania w stosunku do 0w20 również nie zauwazylem. podobnie jesli chodzi o kulturę pracy. styl jazdy mam raczej spokojny, z reguły nie przekraczam 120-140 km/h. zmienilem na 5w40 bo teraz bede wiecej poruszal sie po autostradach - dojazd do pracy 40 km w jedna strone autostrada.Last edited by Thomas; 15-06-2017, 13:54.
Comment
-
1. typ/oznaczenie silnika: R18Z4, Tourer, przebieg 42 tys km
2. aktualnie zalewam olej: VALVOLINE SYNPOWER 5W30 API: SM/CF, ACEA: A3/ B3/ B4
3. od jakiego przebiegu używam dany olej: wlany od przebiegu 37 tys km,
4. co jaki interwał [km] wymieniam olej: mam zamiar max co 10~12 tys km / rok
5. jaki olej stosowany był wcześniej:
- 0-37 tys km - 0w20 Honda OEM ( dwa interwały olejowe na 0w20)
6. gdzie kupiony / orientacyjna cena: Petrostar / 91.50zł
7. gdzie wymieniam olej: Na gwarancji wymieniałem w ASO przy przeglądzie AB
8. uwagi: puki co nic nie bierze, na oliwie 5w30, na 0w20 po fabrycznym zalaniu ubyło około 0,5l. Po następnej wymianie 0w20 pobrał około 150 ml oliwy ale to po przegonieniu około 500km po autostradzie z prędkościami 140~150 km/h w upale 35C i była końcówka interwału wymiany oleju wg zaleceń komputera. (Sprawdziłem poziom przed wycieczka i po wycieczce, a tak to nie ubywało.). Silnik na 5w30 pracuje ciszej i tak nie wyje na wyższych obrotach jak to było na 0w20, co przekłada się na częstsze wizyty wskazówki obrotomierza po prawej stronie, nawet raz skończyło się to odcięciem zapłonu przy wyprzedzaniu bo się skala skończyła na obrotomierzu. Jeżeli chodzi o spalanie to wzrosło o jakieś o,5l/100 km ale nie wiem czy to wina oleju czy stylu jazdy bo silnik przyjemniej dla ucha się wkręca na obroty na w30ce niż w20ce i wtedy noga się robi cięższa na pedale gazu. Ale raz zrobiłem eksperyment w drodze do pracy około 50 km z EKO terrorysta i gdzie się dało to z tempomatem ustawionym na 90 km/h ( kto by się spieszył do pracy) to spalanie na 0w20 wychodziło 5,6l/100 i na 5w30 tyle samo, ale dało się zauważyć ze na 5w30 musiałem się bardziej postarać aby taki wynik uzyskać. Następny olej bedzie taki sam, VALVOLINE SYNPOWER 5W30.
Comment
-
Kolejna zmiana oleju po ok 10tyś. km.
1. Silnik/ Model R18Z4 Tourer
2. Mobil 1™ FS 0W-40
mobil1_FS_0W40.JPG
3. 30594 - i przejechane 20km
4. Olej zmieniam co ok 10tyś. km i dbam by bańka z olejem nie była zimna. Jadąc do ASO leżała pod nawiewami z ustawioną temperaturą na high i to w torbie termicznej
5. Wcześniej stosowałem:
0 - 1950 km OEM 0W20, delikatna jazda z uwagi na docieranie
1950 - 10950 km Liqui Moly SYNTHOIL HIGH TECH 5W40 4L 2623, (obecnie nr katalogowy to 2194) delikatna jazda z uwagi na docieranie, a od 5k km normalna.
10950 - 20210 km Valvoline SynPower 5W40 4L
20210 - 30594 km Liqui Moly SYNTHOIL HIGH TECH 5W40 4L
30594 - testy Mobila https://www.mobil1.pl/oleje-silnikow...cyfikacje#tabs
6. Olej kupiłem w petrostar, oryginalny filtr wraz z podkładką w haparts
7. Olej i filtr wymieniam w ASO
8. Obserwacje: silnik pracuje jak pracował na poprzedniej oliwie, czyli jak orkiestra.
Zalane 3,7-3,8l. Na bagnecie po godzinie od zgaszenia jedna kratka sucha.
Więcej info za parę tyś. km w temacie o olejach
https://www.civicforum.pl/showthread...ach-w-Civic-IXLast edited by roar; 17-11-2017, 16:32.
Comment
-
Daj znać czy olej nie będzie ubywał, jak silnik pracuje na zimno itp.. jakie inne odczucia, spalanie.
Comment
-
Comment
-
Zamieszczone przez roar Zobacz postaTymbardziej, jeden kolega od Hondy używa tego Mobila od 2 miesięcy, kupionego jeszcze pod nazwą New Life i jest zadowolony.
Comment
-
Dobra, chyba kolej na mniepodzielę się wrażeniami od samego początku.
1. R18Z4
2. Jaki olej? Raczej znane, więc nie będę podawał szczegółowych parametrów
a) OEM Honda 0W20
b) AMSOIL Signature Series 0W20
c) LM SYNTHOIL LONGTIME 0W30
d) Pentire 10 Tenths Premium 0W40
e) j/w
f) Mobile 1 New Life 0W40
3. Przebiegi:
a) 12-11242 km
b) 11242-19292 km
c) 19292-32089 km
d) 32089-48136 km
e) 48136-59493 km
f) 59493- aktualnie..
4. Co jaki interwał [km] wymieniam olej? Staram się co 10-12 kkm, ale w praktyce:
a) 11 kkm
b) 8 kkm
c) 13 kkm
d) 14 kkm
e) 11 kkm
f) aktualnie przejechane około 3 kkm
5. Patrz wyżej.
6. Orientacyjna cena:
a) N/D
b) 172,3 zł
c) 197,78 zł
d) 289,05 zł za 5 L, ale użyłem 4 L, reszta poszła do auta rodziców, bo tam wchodzi ponad 5 L, więc mnie tak naprawdę wyniosło ok. 248 zł.
e) tu było podobnie, z tym, że znalazłem taniej, więc wyniosło mnie 4 L za ok. 231 zł
f) 138 zł
Wszystko poza pozycją e) zakupione w Petrostar z racji tego, że mam blisko, ale Panowie ze sklepu już mnie trochę denerwują, bo zamówienie oznaczone na stronie jako dostępne do odbioru w sklepie potrafią realizować 2-3 tyg bez żadnego kontaktu z zamawiającym [pozycja d)]. Albo za pozycję f) przepłaciłem, bo chciałem kupić 2 x 5 L z racji dostępności na stronie - dzwonię, Pan potwierdza, że jest, a przychodzę do sklepu i mówi mi, że mogę kupić 2 x 4 L + 2 x 1 L, oczywiście w stosownie wyższej cenie...z racji na brak czasu i umówiony serwis dnia następnego po prostu to wziąłem, ale więcej chyba do nich po prostu nie pójdę, bo ta obsługa i szacunek do klienta to masakra..
7. Gdzie wymieniam olej?
ASO Honda Aries Motor
Co ciekawie, zależnie od mechanika, czasem wleją 3,7-3,8 L i resztę oddadzą, a czasem po prostu calutka bańkę 4 L odwróci i czeka aż ścieknie do zera...
8. Uwagi - komentarz co do pracy silnika na tym oleju (wycieki, dolewki, praca silnika, etc, itp.)
Do tej pory ani razu nie musiałem dolewać oleju i nie było też widać żadnych ubytków. Jak widać 0W20 Amsoila szybko zmieniłem, a to z tego względu, że po naczytaniu się o olejach psychicznie nie mogłem wytrzymać jazdy w wyższych temperaturach, a, że wypadł przegląd B to zmieniłem.
Przy przejściu na 0W30 silnik jakby zaczął kulturalniej pracować, a na 0W40 w ogóle mniej drgawek (niestety im bardziej zużyty olej tym bardziej zaczyna się je czuć). Przede wszystkim wpłynęło to na głowę, zacząłem dynamiczniej jeździć, co odbijało się na większym spalaniu. Różnicy w Penrite i Mobil 1 nie zauważyłem żadnej, no może oprócz portfela. Zresztą dokładnie tylko kwestia finansowa spowodowała zmianę Penrite na inny, tańszy olej. Wcześniejszym autem jeździłem na mineralnym oleju Mobila 10W40 przez 200 tyś km i nic się nie działo, więc zaufałem marce, zobaczymy jak mi to wyjdzie...
Dlaczego wybrałem 0W, a nie 5W czy 10W? Z tego względu, że dosyć często zdarza mi się pobyt zimą na Mazurach/Suwalszczyźnie/Podlasiu, gdzie temperatury schodzą znacznie niżej niż w Warszawie, dlatego chcę mieć zapas bezpieczeństwa i płynności oleju. Zdarzało mi się odpalać inne auta na 5W20 (2 letnie auto benzynowe przy -25 stopniach) albo na 10W40 (starsze auto, diesel) i w takich warunkach przy początkowych sekundach pracy jedno i drugie rzęziło jakby rzęził stary rzęch. Z Hondą na 0W jeszcze mi się to nie zdarzyło, wiem, że wpływa na to wiele innych czynników, ale dmucham na zimne.
W komentarzu warto wpisać informacje na temat:
* stylu jazdy:
- do momentu zmiany na 0W40 jeździłem raczej spokojnie, ekonomicznie, tylko od czasu do czasu wkręcałem silnik wyżej (wyjątek to jedna trasa Warszawa-Gdańsk, gdzie średnie spalanie z baku wyszło mi 10,7 l/100 km ;P, ale oleju 0W30 nie ubyło). Od momentu 0W40 zacząłem jeździć agresywniej, bardziej wkręcać auto na obroty i nic się nie dzieje, zero dolewek, zero problemów, czerpię przyjemność z jazdy mając odpowiednią ochronę.
* co do warunków w jakich użytkujemy auto:
- trasy to 50%, miasto 30% i jazda autostradowa 20%
* w wyborze oleju kieruję się:
- ochroną silnika, parametrami oleju, wpisami na forum odnośnie Norm Jakościowych, własnym doświadczeniem
* spalanie:
- ciężko ocenić mi wzrost spalania na poszczególnych olejach, bo zacząłem agresywniej jeździć, aczkolwiek wydaje mi się, że w podobnych warunkach na 0W40 spalanie szybciej wzrasta po kilku podciągnięciach do odcinki. Na Penrite nie jechałem nigdy całej trasy EKO, ale zdarzały się wyniki po 5,5-5,7. Na Mobil 1 ostatnio mi się zachciało pojechać ekonomicznie i wykręciłem 5.1/5.2 (szczegóły w wynikach spalania, opisywałem chyba w ubiegłym tygodniu, jeśli mnie pamięć nie myli). Moim rekordem bodajże na 0W20 Amsoil było 4.4 na odcinku 15 km i raz 4.7 z dłuższej trasy, ale to była katorga, nigdy więcej tak nie pojadę. Te 15 km to średnia wyszła może 50 km/h, zero hamowania, delikatne pyrkanie. 4.7 to też była męczarnia na dłuższej trasie.. Porównując oleje ciężko stwierdzić, ale wg mnie w praktyce olej nie ma to większego wpływu na spalanie. Szczerze mówiąc przyzwyczaiłem się, że jak jadę tak, jak mam ochotę, patrząc na przyjemność, a nie spalanie to z baku wychodzi zawsze około 7 l/100km, w zakresie +/- 0,5 l, zaakceptowałem to, że koszt jazdy jest taki, a nie inny i nie ma co się spinać na oszczędzanie, bo niewiele to zmieni - czas jest cenniejszy (oczywiście nie mówię tu o wciskaniu gazu do dechy w każdej możliwej okazji, ale o rozsądnej jeździe zgodnej z przepisami w terenie zabudowanym i do 120 km/h poza nim).
(pozwoliłem sobie uzupełnić na zielono, bo wpisami na forum kierowałeś się nie tym co Prezes i inni napisali, a wpisami wyjaśniającymi zawiłość Norm Jakościowych w dobie wymagań środowiskowych. Poświęciłeś trochę czasu na to wszystko - czyli od świadomego człowieka z kolei łatwiej mi kupić auto używane, oby więcej Takich jak PJW. /przypominam możliwość edycji wpisu 12 godzin gdybyś jednak chciał coś poprawić).
Dzięki R7, zostawię jak jest.
Comment
-
Przede wszystkim chcę podziękować wszystkim, którzy mi odpisali pomimo przedświątecznej gorączki. Wysłałem ok. 140 maili i otrzymałem ok. 70 odpowiedzi. Dla statystyki za małoale daje jakiś ogląd.
Skąd pomysł? Trochę z ciekawości a trochę z sytuacji. Za kilka dni zmieniam olej i mimo, że już przerabiałem temat, to w związku ze zniknięciem „mojego” Liqui Moly (co okazało się nieprawdą) musiałem poszukać czegoś innego. Przy okazji postanowiłem sprawdzić inne SAE. I tak z 5/40 wskakuję na 0/40 (amerykańscy meteorolodzy przewidują dla Polski dłuuuugą i mroźną zimę
). Trochę czasu zajęło mi wyrobienie sobie jakiejś opinii i wyszukanie oleju spełniającego przy okazji wymóg cena/jakość. I używanego przez nasze Forum
Pewnie wykonałem całkiem zbędną robotę, ale może komuś się to przyda
Pytanie było o dwa ostatnio zalane oleje. Odpowiedzi były „jakościowo” przeróżneNiektóre zawierały kompletną informację wraz z dokładną specyfikacją, inne tylko nazwę producenta lub informację, że „to, co zalewa ASO, chyba jakiś Shell/Castrol”. W dwóch czy trzech przypadkach forumowicz nie wiedział, czym jest zalany silnik.
Na forum aktywnych jest wielu właścicieli stosunkowo nowo zakupionych aut, niektóre jeszcze nie miały wymienianego oleju, stąd pominąłem oleje OEM z wyjątkiem podanych trzech, które zostały ponownie zalane 0/20 przez użytkowników świadomie i celowo. Warto dodać, że jeden z naszych kolegów na 0/20 przejechał już ponad 100.000 km.
W zestawieniu dominuje Shell AM-L oraz Castrol Edge 5/30 - czyli oleje kolejne w ASO – umieściłem je oczywiście. A wszystko co poniżej...... świadczy tylko o bogactwie naszego rynku i bardzo szerokim wachlarzu zapotrzebowań użytkowników naszego R18.
Miłej lektury.
PS Sorry za format, ale mi się xls rozjechał
marka, rodzaj ile razy wymieniony
OEM 0/20 ---------------------------------------- 3
Shell Helix Ultra Professional AM-L 5/30, C3 --------------------------23
Castrol Edge 5/30, A3/B3, A3/B4 C3 ----------------------------9
Shell Helix Ultra 5/40, A3 -----------------------------------------6
Valvoline Synpower 5/30, A3 ---------------------------------6
Castrol Magnatec 5/30, A5 ----------------------------------5
Fuchs Titan Race Pro S 5/30, A3/B3 -----------------------------4
Liqui Moly Synthoil High Tech 5/40, A3 ----------------------------4
Motul 8100 Eco energy 0/30, A5 --------------------------------4
Liqui Moly Synthoil Longtime 0/30, A3/B4 -------------3
AMSOIL Signature Series 5/30 ------------------------------2
Castrol Pro H 5/30, A5 ------------------------------------------2
Fuchs Titan Super S LongLife 0/30, A3 ----------------------2
Millers EE LONGLIFE ECO 5/30, A5/B5 ----------------------2
Motul 8100 Eco energy 5/30, A5 -----------------------2
Motul 8100 X-cess 5/40, A3 -----------------------2
Penrite HPR 0/30, A3/B4 ------------------------2
Shell Helix Ultra Ect 0/30, C3 ------------------------2
Shell 5/30, A3 -------------------------------------2
Valvoline Synpower 5/40, A3 --------------------------2
AGIP ENI I-SINT 5/30 C3 ------------------------------2
AMSOIL Signature Series 0/20, A1/B1 ------------------1
Castrol FST 0/30, C3 --------------------------------------1
Castrol 10/40 ------------------------------------------ 1
Millers XF LongLife 0/30, A5 -----------------------------1
Mobil 1 FS 0/40, A3 -----------------------------------1
Mobil 1 New Life 0/40, A3 ----------------------------1
Motul 8100 X-lite 0/30, A3 --------------------------1
Motul 8100 X-max 0/40, A3 -------------------------1
Motul 8100 X-CLEAN 5/40, C3 ----------------------1
Pentire 10 Tenths Premium 0/40, A3 ---------------1
Valvalvoline maxlife 5/30, A3 ----------------------1Last edited by chromaticall; 15-12-2017, 19:42.
Comment
-
Ciekawa statystyka, większość jeździ na oleju do diesla
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaCiekawa statystyka, większość jeździ na oleju do diesla
Comment
Comment