Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brzęczenie przy dodawaniu gazu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brzęczenie przy dodawaniu gazu

Cześć,
    Jeżdżę Civicem 1,8 rok, przebieg 4 tys. Problem, z którym na razie po jednej wizycie w ASO mechanicy nie mogą sobie poradzić i zdiagnozować usterki wygląda następująco:

- podczas dodawania gazu przy obrotach ok. 3 tys. pojawia się dziwny metaliczny dźwięk, straszne brzęczenie...jakby coś wchodziło w wibracje. Brzęczenie pojawia się tylko podczas jazdy przy dodawaniu gazu...najbardziej słychać na biegach 2,3. Dźwięk pojawia się z wnętrza komory silnika....dla mnie na wysokości kierownicy, jakby spod deski rozdzielczej....Żona natomiast słyszy je, gdzieś na środku komory silnika. Na biegu jałowym jest ok.

Jest to strasznie wkurzające, bo samochód jest nowy.
    Po dzisiejszej wizycie w ASO jestem załamany. Chcą, żeby zostawić samochód na dłużej. Po kilku jazdach mechaników, włącznie z kierownikiem serwisu rozkładają ręce. Spieli tylko przewody hamulcowe, bo były trochę luźne, pogrzebali coś przy schowku:-)

Czy ktoś z Was miał podobny problem. Będę wdzięczny za pomoc.

nie panikuj, ważne że się pochylili nad problemem. Wychodzi na to że jakiś element wchodzi w rezonans.
    Najskuteczniejszą rzeczą jest stetoskop. Nie ma lepszego urządzenia do diagnozowania drgań.
    4 lata szukaliśmy rozwiązania idetyko problemu https://www.civicforum.pl/showthread...-2200rpm/page2 aż właśnie jeden z kolegów podjechał do mechanika który takim narzędziem (stetoskop) doszedł że to rurka drga w zaczepie, a napieprzało że szału szło dostać.
    Załączone pliki
    Kierownik Działu Diesla

Comment

@Kemez Jak ustalisz przyczynę, to napisz. Ja też zauważyłem, że w okolicy 2k obrotów coś rezonuje w komorze silnika. Dźwięk podobny do bzyczenia osy... Przebieg mam podobny.

Comment

Dzięki, w piątek oddaję autko do serwisu, niech szukają przyczyny. Spytam się czy mają stetoskop, ale wątpię w to. Na innych forach czytałem, że to może być osłona termiczna kolektora wydechowego, a dokładnie klips mocujący ją, lub puszka filtra powietrza.

Żeby to nie było szukanie igły w stogu siana, bo szału można dostać przy przyśpieszaniu

Comment

Cześć,
          po drugiej wizycie w ASO znowu nie rozwiązano problemu, ale zawęzili obszar poszukiwań. Stwierdzono, że bzyczenie/brzęczenie dochodzi spod deski rozdzielczej ( stawiają na jakąś kostkę, złączkę, cięgno....cholera wie co jeszcze). Zaproponowano mi samochód zastępczy, bo chcą rozbierać deskę rozdzielczą. Spróbują dostać się tam przez panel środkowy po zdemontowaniu radia i nawiewów. Demontaż całej deski to ostateczność, bo wiadomo....nie spasuje jej się już tak, jak fabrycznie.
          Sam nie wiem, co o tym myśleć, jakoś mi nie pasuje to bzyczenie spod deski.....!!! kurde...kable mają brzęczeć.
          Jakaś pechowa ta moja Hanka...nowe samochody chyba schodzą na psy
          Jeżeli macie jakieś pomysły, to piszcie!!!!! chcę uniknąć demontażu deski w nowym samochodzie

Comment

Napisz jeszcze, określając plus-minus, przy jakiej sile wciśnięciu pedału gazu słychać dźwięk?

Moja

Comment

Te dźwięki słychać najbardziej przy przyśpieszaniu, trudno określić siłę wciśnięcia pedału gazu, najbardziej słychać jak dodaję gazu raptownie od ok. 3 tys.obrotów. Strasznie rezonuje jak np. jadę na trójce i nie zmieniam biegu na wyższy....

Comment

Na trzeciej wizycie w ASO w Krakowie rozwiązano problem. Dziwne dźwięki ( brzęczenie, rezonowanie) wywoływały linki zmiany biegów, które rezonowały z osłoną termiczną.

Comment

Zamieszczone przez Kemez Zobacz posta
                  Na trzeciej wizycie w ASO w Krakowie rozwiązano problem. Dziwne dźwięki ( brzęczenie, rezonowanie) wywoływały linki zmiany biegów, które rezonowały z osłoną termiczną.
                  Kamez i w jaki sposób serwis usunął ten problem? Pytam ponieważ mam to samo i szlag chce mnie trafić

Comment

Odświeżę temat bo mam ten sam problem i chciałbym wiedzieć jak się za to zabrać lub co trzeba zrobić żeby wytłumaczyć w serwisie Hondy (UK) co maja zrobić.

Comment

No to i ja się dołączam do prośby o opis rozwiązania. Wygląda że mam to samo ....

Comment

Miałem podobny problem z dźwiękiem/rezonansem około 3k obrotów przy gwałtownym przyśpieszaniu, rozwiązanie identyczne jak u OPa: (tyle co udało mi się zrozumieć / zapamiętać z rozmowy) została odchylona osłona między wydechem a linkami zmiany biegów (linki drżąc uderzały o osłonę), plus samo mocowanie linek zostało dokręcone przez co linki są bardziej napięte i mniej drżą. Nie wpłynęło to na pracę lewarka. Jakby ktoś potrzebował więcej szczegółów to robione było w ASO Arher w Krakowie. A OPowi należą się podziękowania bo ASO bogatsze w doświadczenia (doskonale pamiętali tą sprawę i przyczynę) rozwiązali problem "od strzała".

Comment

A co jak ja mam Automat Tam chyba nie mam linek zmiany biegow.
                          Tak czy inaczej w ktorym to mniej wiecej jest miejscu?? Dochodzi sie tam od silnika czy od dolu auta ?

Comment

Witam
                            Ja słyszę podony dźwięk, może inaczej bym go określił, terkotanie - brzmi to jakby pociągnięcie patykiem po płocie, pojawia się przy obrotach ok. 2k a cichnie tuż po 3k. Zauważyłem to zjawisko plugawe po wystrzeleniu świecy z głowicy silnika, tulejowanie, przejazd jakieś 500 km i się pojawił. W ASO sprawdzali ale nic nie znaleźli, sugerują demontaż głowicy. Czasem słychać cały czas czasem cichnie zwłaszcza na nierównej nawierzchni. Może ktoś to rozwiązał, jakie fotki gdzie szukać. Właśnie odsłuchałem nagranie mam to samo tylko znacznie ciszej, nie dodałoby się zarejestrować. Jako uzupełnienie, przy spokojnym dodawaniu gaU jest cicho przy bardziej energiczny przyspieszaniu trekocze.
                            Last edited by MiJa; 24-03-2019, 20:56.

Comment

U mnie to samo. Przy energicznym przyspieszaniu słychać jakby luźny łańcuch się obijal o jakiś metalowy element

Comment

Working...
                              X